3η Σεπτέμβρη 2022 - Μια ακόμα επέτειος ή μια νέα αρχή

on Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2022.

3η Σεπτέμβρη 2022 -  Μια ακόμα επέτειος ή μια νέα αρχή

Η 3η Σεπτέμβρη του 1974, αποτελεί αναμφίβολα μια ιστορική τομή για τη Δημοκρατική Παράταξη και τη χώρα, καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, την ιδρυτική διακήρυξη του οποίου παρουσίασε εκείνη την ημέρα, έδωσε με την εμπνευσμένη πρωτοβουλία του τη δυνατότητα να εκφραστούν ενιαία και δυναμικά όλα τα ρεύματα και οι γενιές που συγκρότησαν στην πορεία, υπό την καθοδήγησή του, το μεγάλο και νικηφόρο Κίνημα της Αλλαγής.

Με αφετηρία την 3η Σεπτέμβρη 1974, το ΠΑΣΟΚ διάνυσε μια πορεία που άλλαξε καθοριστικά την μοίρα του λαού και του τόπου και φιλοδοξεί με τις ίδιες αρχές και αξίες να πρωταγωνιστεί και πάλι στις πολιτικές εξελίξεις.

Από το 1981, με την Κυβέρνηση της Αλλαγής του Ανδρέα Παπανδρέου, που έσπασε τα στεγανά του Κράτους της Δεξιάς για να μπει παντού ο αέρας της Δημοκρατίας, που έφερε τους φτωχούς και καταφρονεμένους στο κέντρο των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων και έβαλε το θεμέλιο λίθο του κράτους πρόνοιας και των πολιτικών της κοινωνικής δικαιοσύνης, μέχρι το 2004, με τις Κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη, που έβαλε την Ελλάδα στην Ο.Ν.Ε., η χώρα είχε μεταμορφωθεί σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, ισχυρή στην ευρύτερη περιοχή και ισότιμη με τους εταίρους της, με συνεχή πρόοδο, ανάπτυξη και ευημερία.

Οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως το Ε.Σ.Υ., το Α.Σ.Ε.Π., τα Κ.Ε.Π., ο Β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο κοινωνικός διάλογος, το ΕΚΑΣ και τόσες άλλες, συνέβαλαν στη συγκρότηση μιας κοινωνίας με ισότητα, δημοκρατία, ασφάλεια και ανοδική κοινωνική κινητικότητα.

Ακόμη όμως και όταν το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της περιόδου 2004-2009, όχι μόνο πήρε δύσκολες αποφάσεις χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, προκειμένου να αποφύγει η χώρα την άτακτη χρεοκοπία, αλλά η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου προχώρησε σε νέες μεγάλες τομές για να ανατρέψει τις παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση και να πολεμήσει την αδιαφάνεια, τις σπατάλες και την ασυδοσία των μεγάλων συμφερόντων, με πιο χαρακτηριστικές τη Διαύγεια, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, τις ανεξάρτητες αρχές, τον έλεγχο του «μαύρου» χρήματος και τόσες άλλες.

Η μεγάλη απούσα της φετινής επετείου, η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, ανέλαβε την ευθύνη να ενώσει τα κομμάτια και θρύψαλα του λεηλατημένου ΠΑΣΟΚ από το δεξιό και αριστερό αντιμνημονιακό λαϊκισμό και κατάφερε, με τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πήρε, να διαψεύσει τους μηχανορράφους της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ και του διαμοιρασμού των Ιματίων του.

Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με τη μαζική συμμετοχή των 270.000 πολιτών, άνοιξε μια νέα ελπιδοφόρα σελίδα για το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη.

Το τρίπτυχο του Προέδρου, Ανανέωση – Ενότητα – Πολιτική Αυτονομία, αποτελεί όρο και προϋπόθεση, ώστε το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί συντεταγμένα, με ανοικτή πολιτική δράση και πρωτοβουλίες, προκειμένου να ανακτήσει τα κοινωνικά του ερείσματα, να διευρύνει την πολιτική του επιρροή και να ανατρέψει έτσι τους πολιτικούς συσχετισμούς, ώστε να είναι ο κύριος παράγων των πολιτικών εξελίξεων.

Αυτό το ΠΑΣΟΚ της δράσης και της κοινωνικής παρέμβασης, με νέο, σύγχρονο, ριζοσπαστικό και τεκμηριωμένο λόγο, μπορεί να αναζητήσει τις καινούργιες κοινωνικές συντεταγμένες της σοσιαλδημοκρατικής του πρότασης και να τη δοκιμάσει στο πεδίο της αγωνίας και της ανασφάλειας που βιώνει η γενιά της κρίσης, ώστε η ανανέωση να είναι μια δυναμική πολιτική διεργασία, με ελπιδοφόρα προοπτική για το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος και το ρόλο του στις εξελίξεις.

Με δεδομένο μάλιστα, ότι απέναντι σε μια Κυβέρνηση, με άρωμα Δεξιάς παλαιάς κοπής, συντηρητική και αντιλαϊκή, βρίσκεται μια αξιωματική αντιπολίτευση που δοκιμάστηκε πρόσφατα και απέτυχε, η επιβεβαιωμένη ιστορικά αλήθεια, επιβάλλει να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστής των εξελίξεων, ώστε η χώρα να αποφύγει νέες περιπέτειες.

Αντικειμενικά λοιπόν, γιατί η συγκυρία το απαιτεί και υποκειμενικά, γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ θέλουν και μπορούν, η φετινή 48η Επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη του 1974 μπορεί να ταυτιστεί και να σηματοδοτήσει μια νέα, ανατρεπτική πορεία, που θα συντρίψει τα ψευτοδιλήμματα και την τεχνητή πόλωση ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ και θα καταστήσει και πάλι το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη συνδιαμορφωτή και εγγυητή των συμφερόντων του λαού και του τόπου.

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αυξάνεται το περιθώριο μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων, αυξάνονται τα κέρδη των τραπεζών, επιβαρύνονται οι… https://t.co/iPXfp99zin

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @pasok: Η σημερινή ανακοίνωση της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά οτι η ακρίβεια…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών απο το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων αποτελεί μον… https://t.co/5YlVXDshtS

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @androulakisnick: Καμία ανοχή απέναντι στη βία. Καμία μόνη. Απαιτείται ένα συνολικό πλαίσιο παρεμβάσεων, που δεν θα προδίδει την εμπιστο…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @pasok: Ο πολυδιαφημισμένος από την Kυβέρνηση πρώτος προϋπολογισμός εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης και ενισχυμένης εποπτείας, δεν…

Facebook

ZOO Category

Login