Να μην αποτελέσει η μείωση των εισακτέων στα Α.Ε.Ι. ένα ακόμη πλήγμα για την βιωσιμότητα των τμημάτων σε Πύργο και Αμαλιάδα.

on Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2021.

Να μην αποτελέσει η μείωση των εισακτέων στα Α.Ε.Ι. ένα ακόμη πλήγμα για την βιωσιμότητα των τμημάτων σε Πύργο και Αμαλιάδα.

Η πολύπλευρη κριτική που έχει ασκηθεί στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, που θεσπίζει το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο συζητείται αυτή την εβδομάδα στην Βουλή, συμπυκνώνεται, μεταξύ άλλων, στη γενική εκτίμηση ότι η μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά 20.000-25.000, θα πλήξει κατά κύριο λόγο τα «αδύναμα» τμήματα των περιφερειακών Α.Ε.Ι..

Η Ηλεία, που εντάχθηκε στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ίδρυση τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας στον Πύργο και την Αμαλιάδα, αντιμετώπισε την περιπέτεια των «μεταρρυθμίσεων» των Υπουργών Αρβανιτόπουλου και Γαβρόγλου με βασικό επιχείρημα την σύνδεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, παραγωγικά και πολιτιστικά, με αποτέλεσμα να εξασφαλίσει τελικά και προς το παρόν, την λειτουργία του Τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο και του Τμήματος Γεωπονίας στην Αμαλιάδα.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, όσοι δώσαμε το δικό μας παρόν στις συλλογικές διεκδικήσεις του Νομού μας και των Δήμων μας για την ίδρυση, λειτουργία και ανάπτυξη της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Ηλεία, πόσο λοιδορηθήκαμε για τον «επαρχιωτισμό» των διεκδικήσεών μας, πόσο υπονομευθήκαμε και πως αντιμετωπίσαμε τις κάθε λογής μεθοδεύσεις, αλλά και πρέπει να αναγνωρίσουμε τις ευθύνες μας για το γεγονός ότι, μετά από 20 σχεδόν χρόνια, δεν μπορέσαμε να λύσουμε εκείνα τα προβλήματα που και σήμερα καθιστούν προβληματική τη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Ηλεία.

Θα χρειασθεί γι’ αυτό τώρα, συντονισμένος και επίμονος αγώνας για την ανάπτυξη των υποδομών, την εξασφάλιση του αναγκαίου εξοπλισμού, την επάρκεια του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, την ανάπτυξη της εξωστρέφειας, την τεκμηρίωση της βιωσιμότητας και της επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων και τόσα άλλα που πρέπει να γίνουν, μέσα από την συνέργια του πολιτικού προσωπικού, της Τ.Α. και των Πανεπιστημιακών αρχών. Με προτεραιότητα βέβαια για τα επείγοντα και άκρως απαραίτητα που έχουν αναδειχθεί μέσα από τις σχετικές πρωτοβουλίες, Κοινοβουλευτικές και Αυτοδιοικητικές, των τελευταίων ετών.

Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει αυτές τις ημέρες να δοθεί με ένταση η Κοινοβουλευτική μάχη -και την κύρια ευθύνη την έχουν οι Βουλευτές της πλειοψηφίας- ώστε να αποτραπεί ή να αμβλυνθεί, κατά το δυνατόν, η μείωση των εισακτέων στα Περιφερειακά Τμήματα των Α.Ε.Ι. Αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό, η πίεση πρέπει να μεταφερθεί στη συνέχεια, στις πρυτανικές αρχές, ώστε ο καθορισμός των συντελεστών που επηρεάζουν τις βάσεις εισαγωγής να μην σωρεύσει ένα ακόμα σοβαρό και ίσως τελειωτικό πλήγμα για τη βιωσιμότητα των δύο Τμημάτων σε Πύργο και Αμαλιάδα.

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Γιάννης Κουτσούκος: “Τράπεζα Πειραιώς: Δέκα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις” https://t.co/M5xeiVhkLZ

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @FofiGennimata: ▪ Δυναμώνει καθημερινά το ρεύμα των πολιτών που αναγνωρίζουν την υπεύθυνη στάση μας & ακούν τις προτάσεις μας. ▪ Θεμιτέ…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συνέχεια των ψηφιακών περιοδειών του @kinimallagis στην Καρδίτσα ,με Ευαγγελία Λιακούλη και Γιώργο Μπουλμπασάκο. Με… https://t.co/e0ZAxihjuB

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @FofiGennimata: Η Κυβέρνηση καλύπτει πλήρως -αν δεν συνεργεί- το σκάνδαλο που εξελίσσεται με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπ…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Είμαστε περήφανοι όσοι δώσαμε αυτή τη μάχη με το @pasok για την Ελλάδα και το λαό. Αντέχουμε και συνεχίζουμε!… https://t.co/weQ3ERRweJ

Facebook

ZOO Category

Login