Ένοχη η σιωπή της Κυβέρνησης για τις μεθοδεύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς

on Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021.

Ανακοίνωση Τομέα Οικονομικών Κινήματος Αλλαγής

Ένοχη η σιωπή της Κυβέρνησης για τις μεθοδεύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς

Το Κίνημα Αλλαγής με τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού ελέγχου έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα για τη μεθόδευσης της μετατροπή των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς FinancialHoldings Α.Ε. που είχαν ως αποτέλεσμα την εξαύλωση δημόσιας περιουσίας ύψους 2,36 εκ. ευρώ αλλά και ιδιωτικής περιουσίας ιδιωτών μετόχων ύψους 300 εκ. ευρώ. Τα ερωτήματα αυτά παραμένουν αναπάντητα παρόλο που έχει παρέλθει η σχετική κοινοβουλευτική προθεσμία.

Η Κυβέρνηση δεν τόλμησε να απαντήσει στα στοχευμένα ερωτήματα του Κινήματος Αλλαγής που τίθενται και από όσους δεν προσποιούνται ότι δεν βλέπουν τον «ελέφαντα στην αίθουσα».

Έτσι έχει μείνει αναπάντητο:

  • Αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ερεύνησε ενδελεχώς αν οι ακραίες διακυμάνσεις υποκρύπτουν την κατάχρηση προνομιακής πληροφορίας ή χειραγώγησης της αγοράς από την οποίο ευνοήθηκαν με αθέμιτο τρόπο συγκεκριμένοι επενδυτές;
  • Αν η Διοίκησης της Πειραιώς FinancialHoldings και του ΤΧΣ εμπλέκονται σε ενδεχόμενες τέτοιες πρακτικές;

Αναμένουμε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τις σχετικές απαντήσεις αφού δεν φιλοτιμείται να απαντήσει ο Υπουργός Οικονομικών.

Επιπλέον ρωτήσαμε συγκεκριμένα αν οι κύριοι μέτοχοι που μεθόδευσαν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τις πλάτες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρήκαν την ευκαιρία να αποεπενδύσουν έγκαιρα για να εξασφαλίσουν πόρους που θα επένδυαν στη συνέχεια για να αγοράσουν τις μετοχές στην τιμή που τους βολεύει.

Δε χρειάστηκε να περιμένουμε το Υπουργείο Οικονομικών και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για απάντηση. Η ίδια η Πειραιώς Financial Holdings με το Ενημερωτικό Δελτίο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που δημοσίευσε στις 20/3/2021 ενημέρωσε ότι ενώ το ΤΧΣ και οι μικρομέτοχοι οδηγήθηκαν στο σφαγείο με την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης 3 funds ανακηρύσσονταν σε «ακρογωνιαίοι επενδυτές» που ήξεραν ακριβώς το ποσό των μετοχών που τους αναλογούσαν. Προφανώς αφού γνώριζαν τι θα πάρουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (με το book building) ήξεραν και πότε να αποεπενδύσουν.

Και φυσικά είναι απορίας άξιο γιατί για μια Κυβέρνηση που ψάχνει εναγωνίως επενδυτές θεωρεί επιτυχή μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την οποία αποκλείστηκαν βάσει δημοσιευμάτων μεγάλες ευρωπαϊκές και άλλες τράπεζες του εξωτερικού αλλά αναδείχθηκαν πρωταθλητές κερδοσκοπικά funds.

Είναι προφανές ότι υπάρχει μια τετράγωνη συνέργεια που σχηματίστηκε από την Κυβέρνηση, από το ΤΧΣ, από τη διοίκηση της Πειραιώς και από τους «ακρογωνιαίους επενδυτές». Από τη στάση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα μάθουμε αν είναι πεντάγωνο αυτό το σχήμα που επέτρεψε να γίνει αυτή η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με το πλέον δαπανηρό για το δημόσιο και για τους παλιούς μικρομετόχους και πρωτοφανή στα χρηματοοικονομικά χρονικά τρόπο.

Η Κυβέρνηση όμως και το ΤΧΣ έχουν να απαντήσουν και σε άλλα ερωτήματα. Επέτρεψαν με τη μετατροπή των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos)σε μετοχές στην ουσία να διαγράφει χρέος 2,36 δις. ευρώ η Πειραιώς Financial Holdings ενώ το ΤΧΣ συμμετείχε εκ νέου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την Τράπεζα Πειραιώς και τις άλλες 4 συστημικές τράπεζες το 2015, οπότε και εγκρίθηκε και η έκδοση ων CoCos ως διακριτό μέσο ενίσχυσης, έτυχαν της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τη συμβατότητα τους με το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων. Η Κυβέρνηση το 2021 και ενώ ζήτησε την έγκριση για άλλες ad hoc κρατικές ενισχύσεις πολύ χαμηλότερου ύψος όπως αυτή της Aegean Airlinesκαι της Energean δεν έθεσε στην κρίση της Επιτροπής την εν λόγω διαδικασία ή τουλάχιστον τη νέα συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ο λόγος συνάγεται εύκολα. Ακόμα και η φιλοτραπεζική ευρωπαϊκή επιτροπή θα διαπίστωνε ότι μεθοδεύτηκε μια αδικαιολόγητα υψηλή κρατική ενίσχυση και ότι αν το ΤΧΣ λειτουργούσε ως ιδιώτης επενδυτής θα επέβαλε, έστω αφού κατέστη βασικός μέτοχος, μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα του επέτρεπε να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά του ή να και να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του.

Η ένοχη σιωπή της Κυβέρνησης που «επιβάλλεται» και στη δημόσια σφαίρα δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τεράστια πολιτικά και νομικά ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων. Και όσο αυτοί δεν απαντάνε εμείς θα κλιμακώνουμε!

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αυξάνεται το περιθώριο μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων, αυξάνονται τα κέρδη των τραπεζών, επιβαρύνονται οι… https://t.co/iPXfp99zin

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @pasok: Η σημερινή ανακοίνωση της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά οτι η ακρίβεια…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών απο το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων αποτελεί μον… https://t.co/5YlVXDshtS

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @androulakisnick: Καμία ανοχή απέναντι στη βία. Καμία μόνη. Απαιτείται ένα συνολικό πλαίσιο παρεμβάσεων, που δεν θα προδίδει την εμπιστο…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @pasok: Ο πολυδιαφημισμένος από την Kυβέρνηση πρώτος προϋπολογισμός εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης και ενισχυμένης εποπτείας, δεν…

Facebook

ZOO Category

Login