Ανοικτή επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας για τη μετονομασία του Δήμου

on Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021.

Ανοικτή επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας για τη μετονομασία του Δήμου

Αγαπητοί Συμπολίτες,

Στις 20 Μαΐου 2010, με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, ο τότε Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Γιάννης Ραγκούσης, απεδέχθη την πρότασή μου για την ονομασία του νέου Καλλικρατικού Δήμου Αμαλιάδας - Πηνείας, ως «Δήμος Ήλιδας».

Συγκεκριμένα, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, όπου είχε εισαχθεί προς επεξεργασία το Νομοσχέδιο «Καλλικράτης» για τη θεσμοθέτηση της αιρετής Περιφέρειας και τη δημιουργία των νέων ισχυρών Δήμων, αναφέρθηκα μεταξύ άλλων στο νέο Δημοτικό Χάρτη της Ηλείας και παρουσίασα τις απόψεις και τα αιτήματα των Δήμων.

Υποστήριξα, το εύλογο και τεκμηριωμένο αίτημα του Δήμου Αμαλιάδας και του τότε Δημάρχου, Γιάννη Λυμπέρη, να ονομασθεί ο νέος διευρυμένος Δήμος «Δήμος Ήλιδας».

Η στέρεη επιχειρηματολογία, στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται το ιστορικό και πολιτιστικό φορτίο της διοργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων, της Αρχαίας Ήλιδας, έπεισε τον Υπουργό που δήλωσε σ’ εκείνη τη συνεδρίαση ότι το αίτημα θα γίνει αποδεκτό, έκανε τη σχετική διόρθωση και έτσι όταν το Νομοσχέδιο εισήχθη προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Δήμος μας αναφερόταν πλέον ως «Δήμος Ήλιδας».

Παρουσίασα όσο πιο συνοπτικά μπορούσα τα γεγονότα που οδήγησαν στην ονομασία του Δήμου μας– τα υπόλοιπα περί της χωροταξίας, με τις αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες προτάσεις των Δήμων, δεν είναι της παρούσης – προκειμένου να απευθυνθώ στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την πρόταση του Δημάρχου Γιάννη Λυμπέρη για τη μετονομασία του Δήμου.

Αναρωτιέμαι, τί αλήθεια άλλαξε στην Ιστορία και την Γεωγραφία του τόπου μας που να επιτρέπει την ανατροπή της επιχειρηματολογίας για την ονομασία του Δήμου, από τον τότε και σημερινό Δήμαρχο;

Η Αρχαία Ήλιδα, ως δίδυμο με την Αρχαία Ολυμπία είναι αναγνωρίσιμη δια μέσου των αιώνων και πέρα των συνόρων της χώρας και έτσι θα είναι και στο μέλλον. Στο χέρι μας είναι να μετασχηματίσουμε την αναγνωσιμότητα αυτή σε πολλαπλασιαστή της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Αν εμείς όλοι, δεν εκμεταλλευτήκαμε το μεγάλο Κεφάλαιο που κληρονομήσαμε από την Αρχαία Ήλιδα, δεν φταίει το όνομα του Δήμου, αλλά τα δικά μας λάθη, οι αδυναμίες μας, ακόμα και οι σκοπιμότητες στις πράξεις μας ή τις παραλήψεις μας.

Κάθε άλλη σκέψη, φανερή ή ανομολόγητη, για τη μετονομασία του Δήμου αποτελεί προσπάθεια αποποίησης ευθυνών, ξεπερνάει το θεσμικό και ιστορικό εκτόπισμα των φορέων που την εκφέρουν και πρέπει ως τέτοια να απορριφθεί.

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @androulakisnick: Ελιτισμός και λαϊκισμός είναι το ίδιο καταστροφικοί για το Eυρωπαϊκό όραμα. *Από τη σημερινή μου παρέμβαση στο Ευρωπα…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Γιάννης Κουτσούκος - Απραξίας συνέχεια και για το Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα https://t.co/iCn13uvhsc

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συνεπής ο Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. @Tzavaraskon με όσα καταγγείλαμε το 2018 ,όταν ο κ.Σπίρτζης μας απέκλεισε απο… https://t.co/7y68SYLbXo

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ανοίγει συνεχώς η ψαλίδα με την ευρωζώνη και η Κυβέρνηση αντί να παίρνει μέτρα μοιράζει επιδόματα. https://t.co/IObI1istLf

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @Parliament_GR: Σε κλίμα συγκίνησης έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προσωπογραφίας του πρώην Προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, παρ…

Facebook

ZOO Category

Login