Υπάρχει λύση για τις οφειλές των ΤΟΕΒ στη ΔΕΗ, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.

on Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022.

Υπάρχει λύση για τις οφειλές των ΤΟΕΒ στη ΔΕΗ, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.

Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια των αγροτών, ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου επιτείνεται καθημερινά, καθώς η ΔΕΗ αρνείται να προβεί σε οποιοδήποτε διακανονισμό και επανασύνδεση της παροχής ρεύματος, ενώ η Κυβέρνηση αφήνει το χρόνο να περνάει, άπρακτη μέχρι σήμερα.

Το αδιέξοδο είναι εμφανές, με δραματικές επιπτώσεις για την πρωτογενή παραγωγή και τα εισοδήματα των αγροτών, και μάλιστα σε μια περίοδο που λόγω του πολέμου στην Ουκρανία η εγχώρια παραγωγή αποκτά πολλαπλή αξία για τη διατροφική επάρκεια της χώρας.

Κυβέρνηση και ΔΕΗ οχυρωμένοι πίσω από το επιχείρημα ότι η ΔΕΗ είναι ανεξάρτητη Α.Ε. και ότι η Κυβέρνηση δεν παράγει ρεύμα - το ακούσαμε και αυτό στη Βουλή- αρνούνται να συνεργαστούν για την εξεύρεση λύσης, που θα οδηγούσε άμεσα στην επανασύνδεση του ρεύματος, αλλά και θα διασφάλιζε μεσοπρόθεσμα και τη βιωσιμότητα των ΤΟΕΒ.

Όμως, στο βαθμό που υπάρχει πολιτική βούληση υπάρχει και λύση. Την είχα αναπτύξει στη Βουλή, το Μάρτιο του 2019, κατά τη συζήτηση σχετικής ερώτησής μου και είναι γνωστή γιατί την είχα δημοσιοποιήσει.

Συγκεκριμένα, είχα προτείνει μια λύση αντίστοιχη με αυτή που νομοθέτησε η τότε Κυβέρνηση για τα χρέη των Δήμων προς τη ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία εξόφλησε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, παρακρατώντας το αντίστοιχο ποσό από την επιχορήγηση των Κ.Α.Π..

Επειδή, λοιπόν οι περισσότεροι ΤΟΕΒ έχουν κάνει χρήση των διατάξεων που τους επιτρέπουν να εκχωρούν στις Δ.Ο.Υ. προς είσπραξη τις ανεξόφλητες οφειλές των αγροτών, μπορεί η Κυβέρνηση να εγγυηθεί προς τη ΔΕΗ την εξυπηρέτηση του χρέους των ΤΟΕΒ με παρακράτηση αντίστοιχου ύψους εισπράξεων από τις βεβαιωμένες οφειλές.

Για διευκόλυνση μάλιστα των αγροτών που οφείλουν, για αύξηση της εισπραξιμότητας και ως κίνητρο προς τους ΤΟΕΒ, η λύση αυτή πρέπει να συνοδευτεί από διάταξη για μεγάλο αριθμό δόσεων, αντίστοιχη των 120, καθώς τα συσσωρευμένα χρέη δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με το υφιστάμενο πλαίσιο, αλλά και τις οικονομικές δυσκολίες της συγκυρίας.

Με το συνδυασμό των παραπάνω ρυθμίσεων η ΔΕΗ θα επανασυνδέσει τις παροχές ρεύματος, έχοντας εξασφαλίσει, μέσω Δημοσίου, τη σταδιακή είσπραξη των οφειλομένων, θα πάψει η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια των αγροτών που επαναλαμβάνεται κάθε αρδευτική περίοδο, οι ΤΟΕΒ θα κερδίσουν πολύτιμο χρόνο για να σχεδιάσουν τη μείωση του ενεργειακού κόστους μέσω Α.Π.Ε. και ενεργειακών κοινοτήτων.

Αν η Κυβέρνηση έχει καλύτερη λύση για το χρόνιο αυτό πρόβλημα ας την παρουσιάσει το συντομότερο δυνατό, αν όμως δεν έχει πολιτική βούληση ας μην οχυρώνεται πίσω από έωλα επιχειρήματα που αναπαράγουν τα αδιέξοδά της, καθώς η συγκεκριμένη πρόταση είναι στο τραπέζι του διαλόγου από το 2018 και μπορεί να εξειδικευτεί περεταίρω σε συνεργασία με τους ΤΟΕΒ, που στην πλειοψηφία τους, απ' όσο γνωρίζω, την αποδέχονται, ώστε να αποτελέσει μια μόνιμη και βιώσιμη λύση.

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ταυτισμένος με το παρακράτος της Δεξιάς στις παρακολουθήσεις ο Μητσοτάκης, πατέρας και υιός... .… https://t.co/hq0VYiSc6u

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @androulakisnick: Καλώ κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, κάθε δημοκράτη, να υπερασπιστούμε την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος απέναντ…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μου κάνει εντύπωση, ότι ενώ είναι αποδεδειγμένο, πως το παρακράτος της Δεξιάς μηχανοραφούσε σε βάρος του… https://t.co/Qbpwus7oNL

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Και στο τέλος θα μας πει: μα επιτέλους ποιός κυβερνάει αυτόν το τόπο... https://t.co/xQOp8Noy1x

Facebook

ZOO Category

Login