Κατηγορία: Ομιλίες

Ομιλία στη Βουλή επί της αρχής του Σ/Ν του Υπ. Οικονομικών: "Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις"

Αναρτήθηκε: Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013.

Ομιλία στη Βουλή επί της αρχής του Σ/Ν του Υπ. Οικονομικών:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν πρόκειται να εισηγηθείς και να ψηφίσεις ένα νομοσχέδιο που καθιερώνει και επιβάλλει έναν φόρο, νομίζω ότι είσαι υποχρεωμένος να εξηγήσεις με ποια κριτήρια θα το κάνεις αυτό. 
Εγώ θα θέσω τρία τέσσερα κριτήρια και θα προσπαθήσω να αποδείξω στη συνέχεια ότι το σχέδιο νόμου που καλούμαστε να ψηφίσουμε, τα πληροί. 
Το πρώτο κριτήριο είναι αν σε σχέση με την υπάρχουσα φορολογική επιβάρυνση, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα επιφέρει περισσότερη ή λιγότερη επιβάρυνση.

Ομιλία στη Βουλή επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του Σ/Ν του Υπ. Υγείας: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και απροβλέπτων αναγκών του κοινωφελούς, μη κερδοσκοπικού ιδρύμ. με την επων. «ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»

Αναρτήθηκε: Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013.

Ομιλία στη Βουλή  επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του Σ/Ν του Υπ. Υγείας: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και απροβλέπτων αναγκών του κοινωφελούς, μη κερδοσκοπικού ιδρύμ. με την επων. «ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Θυμάμαι ότι από τη δεκαετία του 1980 είχε απασχολήσει τη δημόσια συζήτηση για πάρα πολύ καιρό η αντιπαράθεση που τελικά οδήγησε στις λύσεις και στην ανοικοδόμηση του κτηρίου στο οποίο σήμερα στεγάζεται το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» και στη συνέχεια είχαμε όλοι παρακολουθήσει τα πάρα πολύ καλά και εγκωμιαστικά σχόλια και για το επίπεδο των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών σ’ αυτό το ίδρυμα, το οποίο ήταν περιζήτητο.

Ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών επί των άρθρων του Ν/Σ «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και Άλλες Διατάξεις»

Αναρτήθηκε: Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Ειδικός Αγορητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.): Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Επειδή για τα γενικά χαρακτηριστικά του ΕΝΦΙΑ αναφέρθηκα χθες και επιχειρηματολόγησα για κάθε του κεφάλαιο, για τη συνολική επιβάρυνση, για την ελαφρύνσεις σε πολλές κατηγορίες, για την ανάγκη να υπάρχει ένας φόρος περιουσίας στη χώρα μας κ.λπ., δεν θα σπαταλήσω τον χρόνο, γιατί αυτά που πρέπει να πω επί των άρθρων είναι πάρα πολλά και ο χρόνος είναι λίγος.

Ομιλία στη Βουλή για το Σ/Ν του Υπουργείου Εργασίας «Αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία»

Αναρτήθηκε: Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013.

Ομιλία στη Βουλή για το Σ/Ν του Υπουργείου Εργασίας «Αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία»

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το γεγονός ότι σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, όπως και η χώρα συνολικά διέρχεται μία κρίση, είναι γνωστό σε όλους. Ξέρουμε τα προβλήματα.

Ομιλία στη Βουλή επί της αρχής του Σ/Ν του Υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: «Κύρωση των Συμφωνιών Τροποποίησης των Συμβάσεων Παραχώρησης των μεγάλων οδικών έργων και ρύθμιση συναφών θεμάτων»

Αναρτήθηκε: Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2013.

Ομιλία στη Βουλή επί της αρχής του Σ/Ν του Υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: «Κύρωση των Συμφωνιών Τροποποίησης των Συμβάσεων Παραχώρησης των μεγάλων οδικών έργων και ρύθμιση συναφών θεμάτων»

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τί σημαίνει για τη χώρα μας, που βρίσκεται σε μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης και κρίσης, η επανεκκίνηση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων δεν χρειάζεται να το αναλύσω. Καταλαβαίνει ο καθένας τη σημασία που έχει αυτή η διαδικασία για την ανάπτυξη και για την απασχόληση.
Επίσης, δεν χρειάζεται να αναλύσω γιατί η χώρα μας επέλεξε μια παγκόσμια συνηθισμένη πρακτική, αυτής των συμβάσεων παραχώρησης για τους αυτοκινητόδρομους.

Ομιλία στη Βουλή για το Σ/Ν του Υπ. Οικονομικών: "Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού ορισμένων ειδικών ταμείων & υπηρεσιών οικον. έτους 2014"

Αναρτήθηκε: Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2013.

Ομιλία στη Βουλή για το Σ/Ν του Υπ. Οικονομικών:

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Η συζήτηση του προϋπολογισμού, σε οποιεσδήποτε συνθήκες, αποτελεί έτσι κι’ αλλιώς μια κρίσιμη και κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία.
Εκείνο όμως, που κατά κύριο λόγο, χαρακτηρίζει τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014, είναι ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, οι προϋποθέσεις και οι δεσμεύσεις για την υλοποίησή του, καθώς και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί.
Θέλω να πω εισαγωγικά, απευθυνόμενος σε όσους επαίρονται για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και το στόχο για αύξησή του το 2014, χάρις στις αποφάσεις που πάρθηκαν, όπως λένε, από το καλοκαίρι του 2012, όταν παρέλαβαν χάος όπως είπε ο εισηγητής της Ν.Δ. ότι κάνουν λάθος και αδικούν μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε το 2010 από το ΠΑΣΟΚ.

Ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών για το Σ/Ν του Υπ. Οικονομικών: «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων & υπηρεσιών οικον. έτους 2014»

Αναρτήθηκε: Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013.

IΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Ειδικός Αγορητής): Μιας και διαδέχθηκα στο βήμα τον αναπληρωτή Υπουργό και ο κ. Ανδρουλάκης προηγουμένως με γλαφυρό και παραστατικό τρόπο αναφέρθηκε στο πώς πάρθηκαν οι αποφάσεις την άνοιξη του 2010, θέλω να πω στο οικονομικό επιτελείο και σε όσους έχουν επιληφθεί της Εισηγητικής Έκθεσης του Προϋπολογισμού του 2014 ότι αδικούν μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2010 αναφερόμενοι στα όσα επιτεύχθηκαν με τις αποφάσεις που πάρθηκαν μετά το καλοκαίρι του 2012. Το λέω αυτό αγαπητοί συνάδελφοι γιατί για τις αποφάσεις που πάρθηκαν το 2010, 

Ομιλία στη Βουλή για το Σ/Ν του Υπ. Παιδείας «Προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2011 περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών»

Αναρτήθηκε: Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013.

Ομιλία στη Βουλή για το Σ/Ν του Υπ. Παιδείας «Προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2011 περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών»

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η προσαρμογή μιας ευρωπαϊκής Οδηγίας στην εθνική νομοθεσία δεν προσφέρεται για ευρύτερη πολιτική συζήτηση, στο βαθμό, μάλιστα, που νομοτεχνικά το σχέδιο νόμου το οποίο την κυρώνει, έχει ακολουθήσει καταλεπτώς τα άρθρα της Οδηγίας. 
Εντούτοις, τα θέματα της Υγείας βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Και δεν πρέπει να διαλάθουν της προσοχής μας ορισμένες εξελίξεις, τις οποίες οφείλουμε να σχολιάζουμε. 

Ομιλία στη Βουλή επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης που υπέβαλαν ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και 71 Βουλευτές του Κόμματός του

Αναρτήθηκε: Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2013.

Ομιλία στη Βουλή επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης που υπέβαλαν ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και 71 Βουλευτές του Κόμματός του

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Πέρα από την εύκολη κριτική που πιστεύω ότι μπορεί κανείς εύκολα να ασκήσει για τακτικισμούς, σκοπιμότητες γύρω από τη συζήτηση που άνοιξε με την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώ ότι είναι μία ευκαιρία αυτή η συζήτηση για να κάνουμε μία ανασκόπηση το πού είμαστε, πώς φτάσαμε ως εδώ και κυρίως για το πού πάμε.

Γιατί, αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, είναι γεγονός ότι έχουμε διανύσει μία δύσκολη τετραετή περίοδο, μία προσπάθεια που το ΠΑΣΟΚ τη σήκωσε μόνο του στην πλάτη του τα πρώτα χρόνια και προφανώς, 

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του Σ/Ν του Υπουργείου Υγείας: Ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις»

Αναρτήθηκε: Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013.

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του Σ/Ν του Υπουργείου Υγείας: Ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις»

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Θα ξεκινήσω με το χιλιοειπωμένο, για να μην το πω με μια λαϊκή παροιμία και θυμώσει κανένας: Ερχόμαστε κάθε φορά εδώ και κάνουμε κριτική σε νομοσχέδια που έχουν κάποιον τίτλο και αναντίστοιχο περιεχόμενο.

Το βάρος του νομοσχεδίου πολιτικά δεν είναι στις διατάξεις που εμπεριέχει ο τίτλος. Το βάρος του νομοσχεδίου πολιτικά είναι στις διατάξεις άλλου Υπουργείου και αφορούν τις συχνότητες. Αυτό έπρεπε να κουβεντιάσουμε σοβαρά. 

Ομιλία στη Βουλή επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του Σ/Ν του Υπ. Οικονομικών: "Παράταση προθεσμίας υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης υποχρέων του ν. 3213/2003"

Αναρτήθηκε: Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013.

Ομιλία στη Βουλή επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του Σ/Ν του Υπ. Οικονομικών:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Είναι αυτονόητη η κύρωση της συγκεκριμένης πράξης νομοθετικού περιεχομένου, κύριε Υπουργέ και αγαπητοί συνάδελφοι.

Αυτονόητη είναι, επίσης, για μας η διαμαρτυρία και η έκφραση διαφορετικής άποψης, όταν τις κυβερνητικές ολιγωρίες, τις αδυναμίες ή τις καθυστερήσεις η κυβέρνηση τις φέρνει με τη μορφή πράξης νομοθετικού περιεχομένου στη Βουλή, όπως έγινε στο παρελθόν. Έχουμε στείλει το μήνυμα ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να επαναληφθεί. 

Ομιλία στην Επιτροπή Κοινωνικών σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)

Αναρτήθηκε: Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2013.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ και κύριοι συνάδελφοι μιλάμε για έναν από τους βασικούς πυλώνες του συστήματος υγείας, στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Θυμάμαι το σχέδιο Γείτονα, όταν ακόμα ήμουν συνδικαλιστής στο δημόσιο. Εν πάση περιπτώσει, δέησε κάποια στιγμή κάτω από τις εσωτερικές αντιφάσεις και τις σκοπιμότητες του πολιτικού συστήματος, να θεσπίσουμε φορέα πρωτοβάθμιας υγείας τον ΕΟΠΥΥ. 

Ομιλία στη Βουλή επί των άρθρων και των τροπολογιών και ψήφιση στο σύνολο του Σ/Ν του Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων: "Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων"

Αναρτήθηκε: Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013.

Ομιλία στη Βουλή επί των άρθρων και των τροπολογιών και ψήφιση στο σύνολο του Σ/Ν του Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, είχα την ευκαιρία χθες στη συζήτηση επί της αρχής να αναφερθώ στις μεγάλες αντιφάσεις που διαπερνούν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τόσο με την υποβάθμιση του λυκείου κάτω από την πίεση ενός πανελλαδικού συστήματος εξετάσεων, όπου τα παιδιά μπαίνουν σε μια δοκιμασία μια κι έξω και που πολλές φορές εξαρτάται και από τον παράγοντα τύχη, όσο και με την προϊούσα υποβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης για λόγους που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν έτυχε της σωστής υποστήριξης, 

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του Σ/Ν του Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων: «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων»

Αναρτήθηκε: Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2013.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριες και κύριε συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, σήμερα συζητάμε ένα σοβαρό και κρίσιμο θέμα που αφορά χιλιάδες μαθητές εκατομμύρια συμπατριωτών μας και για το οποίο, βεβαίως, ο καθένας από εμάς έχει τις δικές του ιδεολογικές και πολιτικές απόψεις αλλά και διαφορετικές προσλαμβάνουσες παραστάσεις:  Άλλοι που πήγαμε παλιότερα στο σχολείο με τα καπέλα και τις ποδιές και άλλοι που αποφοίτησαν πιο πρόσφατα, όταν το σχολείο είχε γίνει φιλελεύθερο. Και δεν πρέπει να κατηγορούμε τη φιλελευθεροποίηση για τα δεινά που αντιμετωπίζει σήμερα το εκπαιδευτικό μας σύστημα και να προβάλλουμε ως πρότυπο την στρατικοποίηση. Από ορισμένες πλευρές ακούγεται και αυτό.

Ομιλία στη Βουλή επί της αρχής των άρθρων και ψήφιση στο σύνολο του Σ/Ν του Υπ. Επικρατείας: "Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση"

Αναρτήθηκε: Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Για τι κουβεντιάζουμε σήμερα, αγαπητοί συνάδελφοι; Κουβεντιάζουμε, επειδή υπήρξε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο της Κυβέρνησης και διαβουλεύεται η Βουλή για να το διορθώσει, να το ψηφίσει και να πάμε σε ένα καινούργιο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο; Μήπως κουβεντιάζουμε, αγαπητοί συνάδελφοι, επειδή υπήρξε μια βαθιά αντιδημοκρατική και αυταρχικού χαρακτήρα πράξη της Κυβέρνησης που κατέβασε το διακόπτη, αποτέλεσμα ενός πολιτικού σχεδιασμού, μιας επικοινωνιακής πολιτικής, σε κάθε περίπτωση μιας βαθιάς αντιμεταρρυθμιστικής αντίληψης για τα πράγματα

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δήλωση για την Έκθεση συμμόρφωσης: Κάθε επίσημο κείμενο οποιουδήποτε Ευρωπαϊκού Οργάνου, αποτελεί μια ακόμα επιβεβ… https://t.co/EyGETBvqdr

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

#vouli Αναζητούνται 6 έως 7 χιλιάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής που έπρεπε να μεταφερθούν από το ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ. Από τι… https://t.co/sfUg2dAM8y

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

#KallimeraEllada Οι κύριοι Τσίπρας-Καμμένος βάφτισαν τους γείτονές μας Μακεδόνες. Η συμφωνία δεν είναι καλή, γιατί… https://t.co/0c6naPL8KG

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

#vouli Είμαστε υπέρ της λύσης, αλλά διαφωνούμε με τη συγκεκριμένη λύση. Σας ζητήσαμε να μη δημιουργήσετε τετελεσμέν… https://t.co/gwfq06SsDp

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @FofiGennimata: Αποτύχατε στην Οικονομία. Αναλαμβάνετε διαρκώς νέες δεσμεύσεις για τη χώρα. Τώρα δεσμεύετε τη χώρα και στα Εθνικά θέματα.

Facebook

Login