Καταψηφίζουμε τη διαχείριση του 2015, διότι την θεωρούμε υπεύθυνη για την ύφεση του 3ου και 4ου μνημονίου.

on Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017.

Καταψηφίζουμε τη διαχείριση του 2015, διότι την θεωρούμε υπεύθυνη για την ύφεση του 3ου και 4ου μνημονίου.

Ομιλία Γιάννη Κουτσούκου στην Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του κράτους κατά τη συζήτηση επί των Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομικών:

α) «Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2015».

β) «Κύρωση του Ισολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2015».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ.): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Να ξεκινήσω λέγοντας ότι συζητάμε τον απολογισμό και τον ισολογισμό μιας περιόδου που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως κανονική περίοδος, διότι το 2015 ήταν ένας χρόνος που διακυβεύτηκε ένα σχέδιο εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, στο όνομα μιας υπερήφανης διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δανειστές, η οποία κατέληξε σε μια άτακτη υποχώρηση.

Επειδή άκουσα νωρίτερα τον συνάδελφο της Ν.Δ. να αναφέρεται στα επιτεύγματα του 2014, οφείλω να σημειώσω ότι αυτό το εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια το ανέλαβε μόνο του το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2010. Προσχώρησε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση η Ν.Δ. και η ΔΗΜ.ΑΡ. το 2012 και βεβαίως, τώρα, ένθερμος υποστηρικτής αυτού του εθνικού σχεδίου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση, μόνο που μας υποχρέωσε να πληρώσουμε το κόστος των τακτικισμών, που είχαν σε ένα μεγάλο βαθμό και τυχοδιωκτικό χαρακτήρα το 2015, ιδίως αυτοί του πρώτου εξαμήνου.

Οι επιπτώσεις αυτής της διαχείρισης, του 2015, στο δημοσιονομικό και στο μακροοικονομικό επίπεδο είναι πάρα πολύ σημαντικές και αποτυπώνονται, τόσο στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2015 και στα στοιχεία που παραθέτει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, συστατικά στοιχεία του σχεδίου νόμου για την επικύρωση του Ισολογισμού και του Απολογισμού, όσο και στους επόμενους Προϋπολογισμούς που φέρουν το βάρος αυτής της περιπέτειας που πέρασε η χώρα μας και η οποία, οδήγησε στο τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο, με σωρευτικά μέτρα 12,5 εκατομμυρίων.

Οδήγησε σε μια σημαντική απώλεια του Α.Ε.Π., γιατί ανέτρεψε όλες τις εκτιμήσεις για την πορεία της ανάπτυξης στη χώρα μας και θυμίσω ότι για το 2015 οι διεθνείς οργανισμοί, όπως ήταν ενσωματωμένο στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού προέβλεπαν ανάπτυξη 2,9% για να καταλήξουμε σε ύφεση 0,3%.

Ότι για το 2016 προβλεπόταν ανάπτυξη 3,7% για να καταλήξουμε σε ύφεση -0,2% και για το 2017 ότι θα είχαμε 3,5%. Η κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό το είχε προβλέψει στο 2,7% και τώρα, οι εκτιμήσεις είναι κάτω του 1,8%.

Σε αυτή την ίδια περίοδο τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα, στα οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση σε αντίθεση με τη θεωρία του δημοσιονομικού χώρου, με την οποία μπήκε ορμητικά στη Βουλή μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, είναι στο ύψος των 18 δισεκατομμυρίων, από τα οποία, τα 7 δισ. είναι υπέρβαση των συμφωνημένων πλεονασμάτων και κατά συνέπεια, αυτή η συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες με αφορμή και το διάγγελμα του Πρωθυπουργού χθες το βράδυ, για διανομή πλεονάσματος 1,4 δισ., φαντάζει ως μια κοροϊδία σε αυτούς που πλήρωσαν από την τσέπη τους με φόρους έμμεσους και άμεσους και περικοπές κοινωνικών παροχών και συντάξεων αυτά τα 18 δισ. των πλεονασμάτων.

Είναι πολύ χαρακτηριστική η καινούργια θεωρία της κυβέρνησης, όπου στο πλεόνασμα προς διανομή εντάσσει τις υποχρεώσεις του δημοσίου που έχουν προκύψει από δικαστικές αποφάσεις.

 Αναφέρομαι στις επιπλέον παρακρατήσεις των συνταξιούχων και αυτή που αφορά το έλλειμμα της Δ.Ε.Η. από μια διαχείριση που είναι πάρα πολύ επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει στη χρεοκοπία της χώρας στο ενεργειακό ισοζύγιο, γιατί οι χώρες δεν χρεοκοπούν μόνο από κρίσεις δανεισμού και κρίσεις παραγωγής, χρεοκοπούν και από ελλείψεις στην ενέργεια, καθώς είμαστε στην εποχή που ο πολιτισμός μας είναι απόλυτα συνδεδεμένος με τον διακόπτη του ηλεκτρικού.

Αυτή η περίοδος που οδήγησε σε αυτή την απώλεια του Α.Ε.Π. είχε ταυτόχρονα ως επίπτωση της κυβερνητικής πολιτικής τα capital controls, που παραμένουν ακόμα, παρά τις τεχνητές ενέσεις αισιοδοξίας που κάνει η κυβέρνηση, την έλλειψη ρευστότητας και την εκροή καταθέσεων, την απώλεια της αξίας των μετοχών των Ελληνικών Τραπεζών που κατέχει το ελληνικό δημόσιο και συνολικά όπως την εκτιμούν διάφοροι διεθνείς οργανισμοί, από το Ινστιτούτο της Λισαβόνας έως τον κ. Ρέγκλινγκ, από τα 86 έως τα 100 δισ..

Αυτή λοιπόν η δημοσιονομική διαχείριση και η διαχείριση των μακροοικονομικών μεγεθών αποτυπώνεται σε ένα βαθμό και στα στοιχεία της έκθεσης του απολογισμού και του ισολογισμού που συζητάμε, όπως επίσης, τα σημειώνει και στις παρατηρήσεις του το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω έναν πίνακα του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που δεν διαψεύστηκε από την κυβέρνηση, για τις αποκλίσεις του σκέλους των εσόδων τις περιόδους που είχαμε διπλές εκλογές, το 2012 και το 2015, 12% και 7,5% αντίστοιχα και βέβαια, η μεγάλη απόκλιση είναι το 2009 κατά 22%, για να μην ξεχνιόμαστε.

 Υποστηρίζω λοιπόν ότι η κυβέρνηση με το δημοψήφισμα εντός μιας εβδομάδας που είχε τα χαρακτηριστικά της θεσμικής εκτροπής και τις διπλές εκλογές, την ώρα που ο Πρωθυπουργός είχε τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να διαμορφώσει ένα οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, προκειμένου να λύσει τα εσωκομματικά του ζητήματα, σώρευσε ένα τεράστιο κόστος για τη χώρα.

Αυτό αποτυπώνεται από τις αποκλίσεις στα έσοδα, όπως παρατηρεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με -3,1% στους άμεσους φόρους, αλλά δυστυχώς, με μια αύξηση 1,9% στους έμμεσους φόρους, καθότι θυμίζω ότι υπήρχαν μέτρα άμεσης απόδοσης με το τρίτο μνημόνιο και δυστυχώς, αυτή ήταν η σηματοδότηση μιας ανατροπής στις σχέσεις έμμεσης και άμεσης φορολογίας που ακολούθησε όλα τα επόμενα χρόνια και το 2016 και το 2017 και η οποία αποδεικνύει τον άδικο χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος.

Δηλαδή, πέρα από την υπερφορολόγηση που παραδέχεται η κυβέρνηση έχουμε και στο πολιτικό επίπεδο μια άλλη φορολογική πολιτική που επιτείνει τις αδικίες του φορολογικού συστήματος σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων με την αύξηση των έμμεσων φόρων, κυρίως του ΦΠΑ. Έχω τα στοιχεία όπως προκύπτουν από την Εισηγητική Έκθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού που συζητήσαμε και θα συμπεριληφθούν  στον Προϋπολογισμό του 2018.

Από τα ζητήματα που θα έλεγα ότι θα πρέπει να δώσουμε έμφαση σε σχέση με τον απολογισμό και τον ισολογισμό, όπως αποτυπώνεται στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, είναι πέραν της αστοχίας των εσόδων και των δαπανών η υστέρηση στα ποσά που προβλέπονταν από τις αποκρατικοποιήσεις, τα οποία, προφανώς, για να αντιμετωπίσει η χώρα τα δημοσιονομικά της προβλήματα, θα έπρεπε από κάπου αλλού να αντληθούν.

Επίσης, όπως είπα απευθυνόμενος προς την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά την παρουσίαση της Έκθεσής του, είναι μεγάλες οι ευθύνες που έχει η Κυβέρνηση για την απώλεια των ANFAs, δηλαδή, αυτά που έπρεπε να μας επιστρέψουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, διότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε έναν Υπουργό, ο οποίος με τις πράξεις του, ως μέλος της Κυβέρνησης, να οδηγήσει σε απώλεια εσόδων το Ελληνικό Δημόσιο.

Το άλλο ζήτημα που πρέπει να επικεντρωθούμε, το οποίο είναι επίσης αποτυπωμένο στην Έκθεση είναι το γεγονός, ότι η ίδια Κυβέρνηση και ο ίδιος Υπουργός επέστρεψε τα 10,9 δισεκατομμύρια των ομολόγων που είχε διακρατήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο, βεβαίως, όπως παρατηρεί η Έκθεση έχει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, διότι εγγράφεται στο σκέλος των εσόδων και των εξόδων.

Θα πρέπει να θυμίσω - μια και ο κ. Τσακαλώτος προχθές ήθελε να μας κάνει ορισμένα μαθήματα για το σχέδιο εξόδου - ότι αυτό  το ποσό ήταν ενταγμένο στη λεγόμενη προληπτική πιστωτική γραμμή, με βάση την οποία η χώρα όταν έκλεινε την 5η αξιολόγηση με το περίφημο 1 δις του Email Χαρδούβελη, θα μπορούσε να βγει με ασφάλεια στις αγορές, κάτι το οποίο δεν το έχει σήμερα η Κυβέρνηση γιατί δεν έχει τέτοιο σχέδιο.

Επίσης, από τα ζητήματα, τα οποία έχουν καταγραφεί με σαφήνεια, θέλω να σημειώσω την παρατήρηση Νο1 στην Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την αύξηση των ληξιπρόθεσμων κατά 10,8 δισεκατομμύρια μέσα στο 2015, που έφτασαν συνολικά τα 86,44. Το 2016, όπως μας είπαν έχουν φτάσει στα 94 δις και αισίως οδεύουν πάνω από τα 100 δισεκατομμύρια μέχρι τέλους του έτους, χωρίς να υπολογίζεται εδώ, γιατί δεν είναι ζήτημα της Έκθεσης του Ισολογισμού και Απολογισμού και τα 30 δισεκατομμύρια οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Για τον τυχοδιωκτισμό εκείνης της περιόδου, θα πρέπει να δείτε όλοι σας την παρατήρηση Νο3 στην Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αναφέρεται στην απόκλιση κατά 716% στα πιστωτικά έσοδα. Μια παρατήρηση που, ταυτόχρονα, οδηγεί και σε ένα 441% απόκλιση στην εξόφληση τίτλων, καθώς η Κυβέρνηση κάτω από τη δημοσιονομική ασφυξία στην οποία είχε περιέλθει η χώρα, λόγω αυτόν των ψευτοπαλικαρισμών, αναγκάστηκε να πουλήσει με δικαίωμα επαναγοράς τους τίτλους των φορέων, που ανήκουν στο κοινό κεφάλαιο και διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό βέβαια, είχε και ένα κόστος, γιατί δεν είναι τίποτα χωρίς κόστος, και πληρώνονται όλα εδώ.

Επίσης, πρέπει να δούμε και την παρατήρηση για τη διανομή του αποθεματικού για μη προβλεπόμενους από τον προϋπολογισμό λόγους, αλλά και κατά παράβαση των νόμων για τη διανομή του αποθεματικού, η οποία έγινε ακριβώς γιατί δεν υπήρχε δημοσιονομική και ταμειακή ρευστότητα.

Από κει και πέρα, υπάρχουν πάγιες παρατηρήσεις, τις οποίες οφείλουμε να προσυπογράψουν και να αποτελέσουν μια αφετηρία για μια δημιουργική συζήτηση, προκειμένου να λύσουμε αυτά τα χρόνια προβλήματα.

Δηλαδή, την αντιμετώπιση των ληξιπροθέσμων και εκείνων που είναι εντελώς ανεπίδεκτα είσπραξης.

Την αντιμετώπιση του προβλήματος του Περιουσιολογίου, δηλαδή, του Μητρώου των Συμμετοχών και της Περιουσίας του Δημοσίου, το οποίο, όπως είπα και στην πρωινή συνεδρίαση, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο σε αυτή την περίοδο που έχουμε υποθηκεύσει την περιουσία του δημοσίου για 100 χρόνια στους δανειστές, στο λεγόμενο Υπερταμείο.

Κατά συνέπεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χωρίς να καταχραστώ το χρόνο, γιατί θα μπορούσε πάρα πολλά κανείς να πει για αυτή την περίοδο της μη κανονικότητας.

Είμαι υποχρεωμένος να σας πω, ότι εμείς θα καταψηφίσουμε αυτή τη διαχείριση του έτους 2015, διότι τη θεωρούμε αφετηρία της υφεσιακής περιόδου, τη θεωρούμε υπεύθυνη για τα μέτρα που επεβλήθησαν με το 3ο και το 4ο  Μνημόνιο, για τη φορολογική αφαίμαξη και για τη συνέχεια των αδιεξόδων, τα οποία, δυστυχώς, οφείλω να διατυπώσω την άποψή μας, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει μια συντηρητική προσέγγιση που κάνει η Ν.Δ., καθώς το 3,5% δέσμευση για πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, δεν επιτρέπει να εφαρμόσει αυτό το σχέδιο, που λέει ότι θα εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης.

Γι’ αυτό χρειάζεται μια εθνική στρατηγική διαπραγμάτευσης για πλεονάσματα και το χρέος  χρειάζεται ένα άλλο πολιτικό σχέδιο, καθώς οι δύο μονομάχοι της εξουσίας απέδειξαν ότι μόνοι τους δεν μπορούν να τα καταφέρουν.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε

Παρέμβαση μετά την ομιλία του κ.  Χουλιαράκη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ.): Χαίρομαι, γιατί άκουσα ένα διακεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος και μάλιστα στο κρίσιμο πόστο του Οικονομικού Επιτελείου, τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών να συμφωνεί με την πρόταση που έχουμε επανειλημμένα καταθέσει, ότι πρέπει με νηφαλιότητα και τεκμηρίωση να συζητήσουμε την εξέλιξη των δημοσιονομικών από την είσοδο της χώρας μας στην Ο.Ν.Ε. μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου Βαρουφάκη.

Ελπίζω, ότι η άποψή του θα γίνει και κυβερνητική άποψη, γιατί μέχρι τώρα είχαμε διαπιστώσει πως η Κυβέρνηση ήθελε ουσιαστικά να καλύψει τον άτυπο κυβερνητικό εταίρο, που ευθύνεται για τα ελλείμματα της περιόδου 2004-2009.

Η δεύτερη παρατήρησή μου είναι η εξής.

Κύριε Υπουργέ, άκουσα με πολλή προσοχή το επιχείρημά σας για το με ποιον τρόπο έπρεπε να καλυφθεί η διαφορά του πλεονάσματος, που το 2004 το υπολογίσατε στα 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επειδή δεσμεύθηκα, ότι θα είναι μονόλεπτη η τοποθέτησή μου θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε αυτό σε σχέση με το ποιο ήταν το έλλειμμα που διαπίστωνε το Δ.Ν.Τ., γύρω στα 3 δις, τι είχε προτείνει τότε η Κυβέρνηση με το mail Χαρδούβελη και πώς θα έκλεινε αυτή η διαπραγμάτευση.

Δεν μπαίνω σε αυτή τη συζήτηση, άλλο το μόνο που θέλω να σας πω είναι, ότι όσο χρησιμοποιείτε αυτό το επιχείρημα είναι εις βάρος σας, διότι ακριβώς με το ίδιο επιχείρημα πρέπει να μας πείτε πώς με αρνητική ανάπτυξη πήγατε σε πρωτογενή πλεονάσματα 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Όχι άλλος εμπαιγμός Μας έστειλαν σήμερα 2:10 μ.μ. 106 σελίδες του δήθεν Αναπτυξιακού τους Σχεδίου. Η ουσία της πολι… https://t.co/WeyfBzwycV

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χρειάστηκε πάνω από ένα μήνα @PrimeministerGR για να το παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Τουλάχιστον θα το γνω… https://t.co/AKQctTkLtD

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

#ionionfm Η καταδίκη της βίας πρέπει να είναι καθολική και χωρίς αστερίσκους, είναι λυπηρό που βρέθηκαν διάφοροι ψε… https://t.co/vaCqQDTpuF

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

#voulitv Οι εκλογικοί σχεδιασμοί της Κυβέρνησης θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα της χώρας για εξυπηρέτηση του δημόσ… https://t.co/39ftTJADzr

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

#vouli Ενημέρωση Επ. Οικονομικών από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ: Το αφήγημα της "καθαρής εξόδου" είναι αυτοδιαψευδόμενο… https://t.co/APSiPcbqhO

Facebook

Login