Δευτερολογία Γιάννη Κουτσούκου, Γενικού Εισηγητή Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018».

on Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017.

Δεν είναι fake news ούτε οι νέοι φόροι και περικοπές του 2018, ούτε οι δεσμεύσεις για 24 δισ. πλεονάσματα μέχρι το 2021. Το σφυρί του κ. Τσακαλώτου δεν φέρνει την ανάπτυξη. Καμία έξοδος πολλά τα αδιέξοδα.

Δευτερολογία Γιάννη Κουτσούκου, Γενικού Εισηγητή Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

έγινε της μόδας τελευταία, η Κυβέρνηση όταν της ασκείται κριτική, να μιλάει για fake news.

Λοιπόν, μίλησα εισηγητικά σε σχέση με τη φορολογική αφαίμαξη και την περικοπή των κοινωνικών δαπανών με συγκεκριμένους αριθμούς.

 Αυτοί οι αριθμοί προέρχονται από τις εισηγητικές εκθέσεις του Προϋπολογισμού, από τα ίδια, δηλαδή, τα κείμενα τα κυβερνητικά.

Δεν πρόκειται, λοιπόν, για fake news, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι ο Προϋπολογισμός του 2018 έχει 1,8 δισεκατομμύρια φόρους και έχει 1,2 δισεκατομμύρια περικοπές.

Ούτε είναι fake news, βεβαίως, ότι οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί της Κυβέρνησης, ο πρώτος είχε μέτρα 7,2 δισεκατομμύρια και ο δεύτερος μέτρα 4 δισεκατομμύρια.

Τα νέα μέτρα του 2018 αφορούν δραματικές περικοπές.

Πρώτα, πρώτα το τσεκούρωμα του ΕΚΑΣ, το πετρέλαιο θέρμανσης, οι νέοι φόροι που θα πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, διότι καταργείται η έκπτωση του φόρου, καταργείται η έκπτωση των ιατρικών δαπανών, θα αυξηθούν οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και ούτω καθεξής. Δεν πρόκειται για fake news. Πρόκειται για αυτά που προβλέπει ο Προϋπολογισμός και γράφονται στην εισηγητική έκθεση.

Και προφανώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα 11 δισεκατομμύρια πλεόνασμα των τριών ετών που κυβερνάτε δεν προήλθαν από την ανάπτυξη, καθώς το ΑΕΠ ήταν μηδενικό στα τρία χρόνια που κυβερνάτε.

 Και ακόμα, τα 7,5 δισεκατομμύρια πλεόνασμα του Προϋπολογισμού του 2018, τον οποίο συζητάμε, ούτε και αυτά θα προέλθουν από την ανάπτυξη, αλλά από την αφαίμαξη των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Και τα 24 δισεκατομμύρια πλεονάσματα μέχρι το τέλος του προγράμματος, που έχετε ψηφίσει και έχετε δεσμεύσει τη χώρα, δεν θα προέλθουν από την ανάπτυξη. Μόνο ένα μικρό κομμάτι, γύρω στα 5 με 6 δισεκατομμύρια, θα έρθει από την ανάπτυξη και από το ΑΕΠ. Τα υπόλοιπα 15 δισεκατομμύρια θα είναι συνέχεια της φορολογικής αφαίμαξης. Προφανώς και αυτά είναι στοιχεία που προκύπτουν από τα δικά σας χαρτιά και από τις δεσμεύσεις και από τους νόμους που έχετε ψηφίσει.

Κατά συνέπεια, η Κυβέρνηση συνεχίζει μια φοροκεντρική πολιτική που υπονομεύει την ανάπτυξη και την έξοδο της χώρας από την κρίση. Και αυτό το καθοδικό σπιράλ θα συνεχίζεται, όσο συνεχίζει αυτή η φορολογική πολιτική της αφαίμαξης, όσο δεν υπάρχει ένα σταθερό πολιτικό πλαίσιο για την προσέλκυση των επενδύσεων.

Και μπορεί ο κ. Τσακαλώτος να χτύπησε το σφυρί στη Wall Street, αλλά με το να χτυπάς το σφυρί στη Wall Street δεν έρχεται η ανάπτυξη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Το πολύ-πολύ να του μείνει ως ενθύμιο αυτό το σφυρί, γιατί τίποτε άλλο δεν θα του μείνει ως ενθύμιο από τη διαδρομή του και τις υπογραφές που έχει βάλει με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για τη χώρα.

Και όταν σας λέμε για την αφαίμαξη, μας λέτε ότι τα έσοδα είναι από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σας είπαμε ότι μόνο 10 εκατομμύρια έχετε εισπράξει από το λαθρεμπόριο τσιγάρων, καπνών και ούτω καθεξής, και μόνο 80 εκατομμύρια από τις περίφημες λίστες, από αυτές που θα λύνατε, δηλαδή, το πρόβλημα.

Αλλά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να μην αναλαμβάνει ο κ. Τσίπρας, ως βασικός προπαγανδιστής της κυβερνητικής πολιτικής, να εγκαλεί τους τραπεζίτες για να σας προστατέψουν από τα fake news, δεν έχετε παρά να κάνετε το εξής απλό, για να μην αποδειχθείτε ως fake πρώτη φορά Aριστερά.

 Καταθέσαμε μια πρόταση νόμου, πάρα πολύ τεκμηριωμένη, για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οτι βγαίνουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας σας το λέει ο κ. Φίλης, σας το λένε οι «53», σας το λένε οι χίλιοι πενήντα τρεις, σας το λένε οι σαράντα χιλιάδες που κινδυνεύουν.

Η πρόταση νόμου είναι πάρα πολύ συγκριμένη, με κριτήρια, χωρίς λαϊκισμούς. Δεν έχετε παρά να την αποδεχθείτε. Και βεβαίως, δεν έχετε παρά να αποδεχθείτε και την άλλη πρόταση νόμου που αφορά τη διατήρηση, έστω για ένα χρόνο, του ΦΠΑ στα τριάντα δύο νησιά.

Είχατε την πολυτέλεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να θυμηθείτε σε νόμο που εισηγήθηκε η κυρία Παπανάτσιου και φέρει την υπογραφή του κ. Τσακαλώτου, τη Νήσο Μαγιότ, ένα ξεχασμένο νησί της γαλλικής επικράτειας. Το λέω αυτό για να αποδείξω ότι αυτά που λέτε στους νησιώτες ότι σας πιέζουν οι ξένοι, γιατί δεν μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις, δεν έχουν καμία βάση αλήθειας.

Πείτε τουλάχιστον την αλήθεια: ότι είστε αδύναμοι να διαπραγματευθείτε και ότι είστε αδύναμοι να κρατήσετε ένα καθεστώς που προστατεύει τους κατοίκους των νησιών. Γιατί ο ΦΠΑ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιβαρύνει την κατανάλωση. Επιβαρύνει το επίπεδο ζωής στα νησιά.

Συμπερασματικά, λοιπόν, εμείς εκτιμούμε ότι αυτή η πολιτική δεν οδηγεί σε έξοδο, ούτε σε καθαρή ούτε σε μεικτή. Είναι μια πολιτική υπονομευμένη, καθώς από τη μια μεριά τα πρωτογενή πλεονάσματα και από την άλλη το αυξημένο κόστος δανεισμού που θα προκύψει καθηλώνουν την Ελλάδα και υπονομεύουν την έξοδο.

Εκτός και αν πιστέψουμε αυτά που είπε ο κ. Τσακαλώτος χθες στον διάλογό του με τον κ. Βενιζέλο, ότι έχει τα χρήματα του ESM. Διότι απέναντι στην κριτική ότι έχετε το «μαξιλάρι», ότι έχετε το απόθεμα, το οποίο είναι από την υπερφορολόγηση, λέτε «όχι, υπάρχει και ο ESM». Έτσι εγώ διάβασα από τα Πρακτικά της χθεσινής συζήτησης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ, κύριε Κουτσούκο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Για την ισότητα των όπλων, ζητώ ακριβώς τον ίδιο χρόνο με τους προηγούμενους.

Και δεν έχει παρά να το διευκρινίσει ο κ. Τσακαλώτος.

Κατά συνέπεια: αδιέξοδη πολιτική, δέσμευση της Ελλάδας εις το διηνεκές. Δεν υπάρχει έξοδος από τα μνημόνια. Αυτό είναι η συνέχεια των ψεμάτων. Και μόνο με μια ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών μπορεί να ανατραπεί αυτή η πολιτική των αδιεξόδων. Γιατί ο ελληνικός λαός, που έχει πληρώσει και πληρώνει αδίκως, τώρα δικαιούται να έχει καλύτερες μέρες.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και για την ανοχή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Και εγώ ευχαριστώ.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο για να κάνω μια διευκρίνιση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Θα κάνω μια διευκρίνιση, κύριε Κουτσούκο. Είπα και από χρήματα του ESM και από τις εξόδους στην αγορά που έχουμε κάνει και θα κάνουμε την επόμενη περίοδο.

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Όχι άλλος εμπαιγμός Μας έστειλαν σήμερα 2:10 μ.μ. 106 σελίδες του δήθεν Αναπτυξιακού τους Σχεδίου. Η ουσία της πολι… https://t.co/WeyfBzwycV

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χρειάστηκε πάνω από ένα μήνα @PrimeministerGR για να το παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Τουλάχιστον θα το γνω… https://t.co/AKQctTkLtD

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

#ionionfm Η καταδίκη της βίας πρέπει να είναι καθολική και χωρίς αστερίσκους, είναι λυπηρό που βρέθηκαν διάφοροι ψε… https://t.co/vaCqQDTpuF

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

#voulitv Οι εκλογικοί σχεδιασμοί της Κυβέρνησης θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα της χώρας για εξυπηρέτηση του δημόσ… https://t.co/39ftTJADzr

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

#vouli Ενημέρωση Επ. Οικονομικών από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ: Το αφήγημα της "καθαρής εξόδου" είναι αυτοδιαψευδόμενο… https://t.co/APSiPcbqhO

Facebook

Login