Τιμούμε σήμερα την αντιδικτατορική πάλη και ενώνουμε τις γενιές με τον αγώνα για τη Δημοκρατία. Ομιλία για τα οικονομικά της Βουλής

on Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017.

Τιμούμε σήμερα την αντιδικτατορική πάλη και ενώνουμε τις γενιές με τον αγώνα για τη Δημοκρατία. Ομιλία για τα οικονομικά της Βουλής

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στη πρωινή συνεδρίαση τιμήσαμε, ως Βουλή των Ελλήνων, το Πολυτεχνείο και τους αγώνες του λαού μας κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Πέρα από το γεγονός ότι η Βουλή έχει υποχρέωση να τιμά τους αγωνιστές της Δημοκρατίας, δόθηκε η ευκαιρία στους ομιλητές όλων των πτερύγων της Βουλής να κάνουν αναφορές στην περίοδο της Μεταπολίτευσης και στα επιτεύγματα της Δημοκρατίας, στην πιο μακρά ειρηνική και δημιουργική περίοδο που έζησε αυτός ο τόπος. 

Πιστεύω ότι αναφέρθηκαν, με δίκαιο τρόπο, ο καθένας από την πλευρά του και αναδεικνύοντας, αν θέλετε, και τη δική του συμβολή. Από την πλευρά μας ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος κ. Λοβέρδος, αλλά και η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κυρία Γεννηματά, έδωσαν το δικό μας στίγμα.

Η κυρία Γεννηματά αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι σε αυτές τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κρίση, της γενικότερης αμφισβήτησης των θεσμών και της Δημοκρατίας, πρέπει να κρατάμε ενεργή τη μνήμη της Δημοκρατίας, να τιμάμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και να προσπαθήσουμε να υπερβούμε την τεχνητή αντιπαράθεση μεταξύ των γενεών εκείνης της περιόδου και της σημερινής περιόδου μέσα από τους αγώνες για τη Δημοκρατία και τους αγώνες -θα πρόσθετα εγώ- για το ξεπέρασμα της κρίσης.

Γιατί οποιοιδήποτε νέοι διχασμοί στο εσωτερικό της κοινωνίας δεν εξυπηρετούν ούτε τη Δημοκρατία ούτε την προοπτική και την ελπίδα που πρέπει να δημιουργούμε στον τόπο και ιδιαίτερα στους νέους.

Γιατί τα λέω αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Τα λέω εισαγωγικά, γιατί κάθε φορά η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό της Βουλής προσφέρεται για γενικότερα πολιτικά σχόλια και αμφισβητήσεις που καλλιεργούνται από πάρα πολλές πλευρές, καθώς ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης, αλλά και κάτω από γενικευμένα ψέματα και λαϊκισμούς και ακροδεξιές και φασιστικές αντιλήψεις, αναπτύχθηκε η θεωρία του κόστους της Δημοκρατίας, που πολλές φορές έφθανε σε ακρότατα όρια.

Επειδή αυτό το Βήμα είναι δημόσιο και απευθύνεται στους Έλληνες πολίτες, θα πρέπει εμείς που υπηρετούμε τους αντιπροσωπευτικούς δημοκρατικούς θεσμούς να έχουμε το θάρρος να τους υπερασπιζόμαστε από τη μια μεριά και να μιλάμε με όρους αλήθειας, γιατί στην περίοδο αυτής της κρίσης δοκιμάστηκε η σχέση της αλήθειας με τη Δημοκρατία.

Η Δημοκρατία μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει το χαμηλότερο κόστος. Πέρσι παρουσίασα στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με βάση τα οποία το κόστος της Δημοκρατίας σε σχέση με το σύνολο των δαπανών ήταν 0,60 χιλιοστά στο σύνολο των δαπανών του κράτους. Αν θέλετε να κάνουμε αυτήν την αναγωγή με το σύνολο των εσόδων, δηλαδή τι εισπράττει το κράτος και τι κοστίζει η Δημοκρατία συνολικά, είναι 0,25 τοις χιλίοις. Δηλαδή, για κάθε χίλια ευρώ φόρο που πληρώνει ο Έλληνας πολίτης -ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ- πληρώνει περίπου και 2,5 ευρώ για τη Δημοκρατία.

Θα πρέπει να αναλογιστούμε κάνοντας τη σύγκριση αυτήν που είπα στην Επιτροπή, μια χώρα της Κεντρικής Αφρικής και μια χώρα της βόρειας Ευρώπης, που έχουν τους ίδιους πλουτοπαραγωγικούς πόρους σε ορυκτό πλούτο, που η μια λιμοκτονεί και η άλλη προοδεύει, για να δούμε που οφείλεται η διαφορά. Η διαφορά οφείλεται στους δημοκρατικούς θεσμούς, στη συμμετοχή των πολιτών, στη διαφάνεια.

Αυτά, λοιπόν, είναι τα ζητήματα, τα οποία οφείλουμε να συζητήσουμε, εάν θέλουμε να δούμε τα πραγματικά προβλήματα της Δημοκρατίας, να τη διευρύνουμε και να κάνουμε μεγάλες θεσμικές αλλαγές, για να μην επιτρέπουμε στους κάθε είδους λαϊκιστές και δημοκόπους να μιλούν εδώ με πρόχειρες σκέψεις, χαϊδεύοντας τα αυτιά των πολιτών.

Να μειώσουμε τον αριθμό των Βουλευτών; Να τους μειώσουμε όσο θέλετε! Το ζήτημα της αντιπροσωπευτικότητας θα το δούμε; Το πώς θα ανατρέψουμε τη λογική της παρέμβασης των μιντιαρχών και των οικονομικών παραγόντων στο πολιτικό σύστημα θα τα δούμε; Αυτές είναι οι αλλαγές που πρέπει να συζητήσουμε.

Θα αφήσουμε να εισχωρήσουν στη χώρα μας οι ιδέες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, των χρηματοδοτών, των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών προσώπων, όπως γίνεται, παραδείγματος χάριν, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ή θα προσεγγίσουμε με πολύ σοβαρότητα τον τρόπο που λειτουργούν οι δημοκρατίες πιο αναπτυγμένων από εμάς χωρών στη δυτική Ευρώπη, όπου αναλαμβάνουν οι πολίτες αυτό το ελάχιστο κόστος της Δημοκρατίας, όπως που σας είπα νωρίτερα;

Η άλλη άποψη είναι γνωστή. Καταργούμε τη Δημοκρατία και σωρεύουμε τεράστιο κόστος, και ανθρώπινο και οικονομικό, στους πολίτες. Τα παραδείγματα είναι πολλά και δεν θέλω να αναφερθώ.

Με αυτές τις σκέψεις εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό της Βουλής, έναν προϋπολογισμό μιας λιτής διαχείρισης, έναν προϋπολογισμό που απέδειξε με βάση τα στοιχεία των Υπηρεσιών ότι είναι πιστός στην εκτέλεσή του.

Έναν προϋπολογισμό που είναι πολύ μειωμένος σε σχέση με το 2009 και ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στις δικές μας πρωτοβουλίες ως παράταξη, την οποία συνέχισε και το σημερινό Προεδρείο της Βουλής, να έχουμε οδηγήσει σε μείωση κατά 40% τις δαπάνες της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και αντίστοιχα, αναλογικά, το κόστος του κάθε Βουλευτή, μειώνοντας τις αποδοχές του και, εν γένει, τις παροχές του.

Θα τελειώσω με το εξής: Η συζήτηση για περαιτέρω μειώσεις νομίζω ότι δεν έχει πολύ περισσότερα περιθώρια. Πιστεύω ότι είναι πεπερασμένα τα όρια και θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλους, πιο αποτελεσματικούς τρόπους ενίσχυσης του θεσμικού ρόλου του Βουλευτή και της δυνατότητάς του να είναι στην εκλογική του περιφέρεια, να επικοινωνεί με τους πολίτες με πιο πρακτικούς και άμεσους τρόπους, χωρίς να επιβαρύνουμε περαιτέρω το κόστος λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Με αυτές τις σκέψεις, σας δηλώνω ότι ψηφίζουμε και τον Απολογισμό του 2016 και τον Προϋπολογισμό για το 2018.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και για την ανοχή.

          

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Όχι άλλος εμπαιγμός Μας έστειλαν σήμερα 2:10 μ.μ. 106 σελίδες του δήθεν Αναπτυξιακού τους Σχεδίου. Η ουσία της πολι… https://t.co/WeyfBzwycV

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χρειάστηκε πάνω από ένα μήνα @PrimeministerGR για να το παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Τουλάχιστον θα το γνω… https://t.co/AKQctTkLtD

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

#ionionfm Η καταδίκη της βίας πρέπει να είναι καθολική και χωρίς αστερίσκους, είναι λυπηρό που βρέθηκαν διάφοροι ψε… https://t.co/vaCqQDTpuF

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

#voulitv Οι εκλογικοί σχεδιασμοί της Κυβέρνησης θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα της χώρας για εξυπηρέτηση του δημόσ… https://t.co/39ftTJADzr

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

#vouli Ενημέρωση Επ. Οικονομικών από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ: Το αφήγημα της "καθαρής εξόδου" είναι αυτοδιαψευδόμενο… https://t.co/APSiPcbqhO

Facebook

Login