Ομιλία Γιάννη Κουτσούκου στις Επιτροπές της Βουλής για τα Προαπαιτούμενα

on Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018.

Προαπαιτούμενα μιας ηττοπαθούς διαπραγμάτευσης που δέσμευσε τη χώρα για 3 γενιές. Δώσατε τα πάντα, όσα εμείς είχαμε αρνηθεί όπως δικαίωμα στην απεργία, Υπερταμείο, κ.λπ.

Ομιλία Γιάννη Κουτσούκου στις Επιτροπές της Βουλής για τα Προαπαιτούμενα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προσπάθησε ο κ. Τσακαλώτος να «φτιασιδώσει» το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, δηλαδή να παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο, που αποτυπώνει την ηττοπαθή διαπραγμάτευση μιας κυβέρνησης, που δέσμευσε τη χώρα, για τρεις γενιές, σαν ένα νομοσχέδιο, στο οποίο υπερτερούν τα θετικά έναντι των αρνητικών.

Δεν ξέρω με ποιον τρόπο τα μετράει. Με τις σελίδες, με τον αριθμό των άρθρων ή με το πολιτικό βάρος των ρυθμίσεων;

Να συνοψίσουμε, λοιπόν, τα πιο κύρια σημεία του νομοσχεδίου:

Ο νόμος 1264, στο άρθρο 8, αναφέρει πως παίρνονται οι αποφάσεις στη Γενική Συνέλευση. Δεν ξεχωρίζει πανελλαδικά και περιφερειακά σωματεία. Η Κυβέρνηση, για τα μεγάλα σωματεία, - ας σκεφτούμε ένα μεγάλο σωματείο του λεκανοπεδίου, π.χ. τους Εμποροϋπαλλήλους ή τους Δημοσιογράφους - τους υποχρεώνει να πάνε ή στο Παναθηναϊκό Στάδιο ή στο Σπόρτιγκ, για να έχουν απαρτία, χωρίς να τη νοιάζει το ποσοστό αυτών που θα δηλώσουν «ναι» στην απεργία.

Κατά συνέπεια, δημιουργεί εμπόδιο στη λήψη της απόφασης για απεργία. Αυτό είναι που κάνετε, κύριοι της Κυβέρνησης και λέτε ότι δεν το καταλαβαίνετε, κιόλας και μας κάνετε και μαθήματα για να υποστηρίξουμε μία τέτοια απαράδεκτη ρύθμιση.

Διαφώνησα, νωρίτερα, με τον κύριο Καραθανασόπουλο,  που προσπαθεί να μάς ταυτίσει με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α., γιατί εμείς, το 2014, όταν μας τα ζήτησαν οι δανειστές, είπαμε «όχι» και το τηρήσαμε.

 Και εσείς, τα δώσατε όλα, ότι αρνηθήκαμε εμείς, τα δώσατε εσείς. Και απορώ, διότι, εδώ, υπάρχουν άνθρωπο, που έχουν περάσει από το συνδικαλισμό και λένε ότι δεν καταλαβαίνουν πως αυτή η ρύθμιση θα εμποδίσει τη λήψη της απόφασης για απεργία, στη βάση του συνδικαλισμού, στο πρωτοβάθμιο σωματείο, διότι οι Ομοσπονδίες θα αποφασίζουν με τα Διοικητικά τους Συμβούλια, με απλή πλειοψηφία.

Είναι φανερό ότι μια τέτοια ρύθμιση, όχι μόνο δεν μπορούμε να την αποδεχθούμε, όχι απλά θα την καταψηφίσουμε, αλλά πρέπει να αναδείξουμε και το βάρος της υποκρισίας σας και πώς έχει εξελιχθεί, πως μεταμορφώθηκε μια παράταξη, η οποία δήθεν υπερασπιζόταν τα ιερά και τα όσια του Εργατικού Δικαίου και του νόμου 1264.

Υπερταμείο της δημόσιας περιουσίας.

Συγκρουστήκαμε με τον κ. Τσακαλώτο, όταν το έφερε εδώ, γιατί είπα εγώ, ότι είναι για 100 χρόνια ρύθμιση και τελικά είναι για 99 χρόνια.

 Τι μας λέγατε; Τι μας έλεγε ο κ. Τσακαλώτος;  Ότι η εταιρεία δημοσίων συμμετοχών, η ΕΔΗΣ δεν είναι Υπερταμείο, είναι μια άλλη εταιρεία, θυγατρική του Υπερταμείου, που θα έχει σαν στόχο να εκμεταλλευτεί καλύτερα τις επιχειρήσεις.

 Τώρα την  καταργείτε  και  πάτε όλες τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κατευθείαν στο Υπερταμείο. Βγάζετε 4 και εισάγεται 54.

Θα μας πει ο κ. Τσακαλώτος, πόσες είναι οι επιχειρήσεις, ποιο είναι το μετοχολόγιο και  ποια είναι η αξία της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου;

Καζινοποιείτε  την Ελλάδα.

Αυτό είναι το όραμα της δίκαιης  ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τα φρουτάκια σε κάθε γειτονιά;  20  τόσα άρθρα για τα καζίνο.

Οι ρυθμίσεις, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που έχουν να κάνουν με τα εργατικά ατυχήματα για παράδειγμα, αυτή η φαεινή σύλληψη ενός ανθρώπου που την κατέγραψε εδώ και θέλουμε την τοποθέτηση της Υπουργού Εργασίας.

Αν υποστεί ένας άνθρωπος ένα ατύχημα, θα πρέπει να περιμένει να αποφανθεί το δικαστήριο, ποιος θα τον αποζημιώσει.

Οι ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με περικοπές επιδομάτων τριτέκνων και πολύτεκνων για τις οποίες έλεγε η κυρία Φωτίου νωρίτερα.

Αποδέχτηκε η Κυβέρνηση, την πρόταση της κυρίας Γεννηματά και κάναμε Επιτροπή για το δημογραφικό. Άκουσα τις θεωρίες του κ. Τσακαλώτου, γιατί πρέπει να ενισχύσουμε το δεύτερο παιδί, το πρώτο παιδί, κ.λπ.

Η κυρία Γεροβασίλη, είναι εδώ τώρα, θα μας μιλήσει για το μητρώο επιτελικών στελεχών, αυτή την δήθεν αποκομματικοποίηση που μας έφερε εδώ για τους Γενικούς Γραμματείς και αντί να αποκομματοποιήσουν τη διοίκηση με τους Γενικούς Γραμματείς, διόρισαν δεκάδες Διοικητικούς Γραμματείς, Αναπληρωτές και Θεματικούς.

 Κυρία Υπουργέ, δεν τροποποιήσατε τον νόμο και αντί για γενικούς γραμματείς που θα επιλέγαμε μέσα από το μητρώο στελεχών, επιλέγουμε τώρα τους διοικητικούς διευθυντές, τους αναπληρωματικούς τους και τους θεματικούς; Αυτός δεν είναι ο νόμος σας;

Σε κάθε νομοσχέδιο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε διατάξεις που χαρίζουμε πρόστιμα και προσαυξήσεις. Πρόσφατα με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, προσαρμόσαμε τα πρόστιμα των δρακόντειων  διατάξεων του νόμου Παπαδόπουλου, στα πιο ευνοϊκά του ισχύοντος κώδικα. Όταν αυτό το κατήγγειλα, ότι πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα, που κατέληξε η ρύθμιση για τα πρόστιμα του κ. Σαββίδη, μας καταγγείλατε για fake news.

Σε αυτό το νομοσχέδιο, έχουμε πάλι διατάξεις, όπου προσαρμόζουμε τα πρόστιμα των εκκρεμών υποθέσεων, εκτός και δεν έχετε διαβάσει τι γράφει το νομοσχέδιο που φέρνετε να ψηφίσουμε.

Είπε ο κ. Τσακαλώτος, απαντώντας στην κριτική μας για το σώμα των ελεγκτών, το καινούργιο σώμα, ότι δεν ξέρατε λέει, ότι ο εισαγγελέας έστελνε στην ΑΔΑΕ μια καταγγελία για ένα περίπτερο και η ΑΔΑΕ έκανε έλεγχο σε όλα τα περίπτερα;

Μα είναι Υπουργός, πρέπει να ξέρει, ότι όταν ο εισαγγελέας του οικονομικού εγκλήματος στέλνει μια καταγγελία στην ΑΔΑΕ, η ΑΔΑΕ, ερευνά  τη συγκεκριμένη καταγγελία με βάση τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς, είτε στο ΚΕΦΟΜΕΠ, είτε στις κατά τόπους ΔΟΥ.

Αν χρειάζεται, να ενοποιήσουμε όλα τα σώματα των ελεγκτικών μηχανισμών, την οικονομική αστυνομία, το παλιό ΣΔΟΕ, το καινούργιο ΣΔΟΕ, το κάνουμε με ένα τρόπο που τουλάχιστον να υπακούει σε ορισμένη λογική και να έχει μια διαφάνεια στη στελέχωσή του και στη δημόσια λογοδοσία του.

Εν πάση περιπτώσει κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω, ότι τα πολιτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το γεγονός, ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει δώσει στην τρόικα, παραπάνω από κείνα που της ζητάει και φέρνει ένα νομοσχέδιο με 400 άρθρα, για να μπορεί να ισχυρίζεται ο κ. Τσακαλώτος, ότι τα θετικά είναι πολύ περισσότερο από τα αρνητικά, δεν μπορεί να καλύψει την ένδεια την πολιτική, απέναντι σε μια επιχειρηματολογία, ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι που  θα μας οδηγήσει στην έξοδο, ότι είναι τα πρώτα προαπαιτούμενα που δεν έχουν μέτρα. Μα τα μέτρα τα έχουμε ήδη προψηφίσει το 2017.

Είναι 1,8  δισ. μέτρα  και δεν χρειάζεται να σας τα θυμίσω, μέχρι το επίδομα των απροστάτευτων ανηλίκων, κόψατε το ΕΚΑΣ κ.ο.κ..

Κατά συνέπεια, νομίζω ότι η κυβερνητική επιχειρηματολογία όσο και να συνεχίζει  μια πολιτική ψευδολογιών δεν μπορεί να πείσει κανέναν.

Δηλαδή, τι μας είπε ο κ. Τσακαλώτος, ότι αντί να μας κάνετε κριτική για το κτηματολόγιο πρέπει να ντρέπεστε που δεν υλοποιήσατε εδώ και τόσα χρόνια το κτηματολόγιο.

Εδώ είναι ο κ. Μανιάτης, να του δώσετε το λόγο να μας πει πόσο τοις εκατό του κτηματολογίου είχε υλοποιηθεί και να μας πείτε και εσείς κυρίες και κύριοι, που έχετε καβαλήσει το καλάμι, ποια διάταξη για το κτηματολόγιο ψηφίσατε ως αντιπολίτευση;

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Όχι άλλος εμπαιγμός Μας έστειλαν σήμερα 2:10 μ.μ. 106 σελίδες του δήθεν Αναπτυξιακού τους Σχεδίου. Η ουσία της πολι… https://t.co/WeyfBzwycV

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χρειάστηκε πάνω από ένα μήνα @PrimeministerGR για να το παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Τουλάχιστον θα το γνω… https://t.co/AKQctTkLtD

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

#ionionfm Η καταδίκη της βίας πρέπει να είναι καθολική και χωρίς αστερίσκους, είναι λυπηρό που βρέθηκαν διάφοροι ψε… https://t.co/vaCqQDTpuF

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

#voulitv Οι εκλογικοί σχεδιασμοί της Κυβέρνησης θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα της χώρας για εξυπηρέτηση του δημόσ… https://t.co/39ftTJADzr

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

#vouli Ενημέρωση Επ. Οικονομικών από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ: Το αφήγημα της "καθαρής εξόδου" είναι αυτοδιαψευδόμενο… https://t.co/APSiPcbqhO

Facebook

Login