Ομιλία Γιάννη. Κουτσούκου στο Ν/Σ Υπ. Οικονομικών για το Πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

on Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018.

Δεν υπάρχουν θετικά που να αντισταθμίζουν τα αρνητικά, δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα χωρίς μέτρα. Είναι ψευδεπίγραφη η προπαγανδιζόμενη «’Έξοδος», δεν υπάρχει ασφαλής πορεία της χώρας.

Ομιλία Γιάννη. Κουτσούκου στο  Ν/Σ Υπ. Οικονομικών για το Πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε σήμερα υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο αφήγημα της Κυβέρνησης και το μικρό, που υποστηρίζει το μεγάλο αφήγημα.

Ποιο είναι το μεγάλο αφήγημα; Το μεγάλο αφήγημα είναι ότι η χώρα σε λίγο καιρό οδεύει προς μια οριστική ή καθαρή έξοδο.

Υποστηρίζουμε ότι έξοδος, με επιθετικό ή χωρίς επιθετικό προσδιορισμό, δεν πρόκειται να υπάρξει, απλούστατα γιατί εσείς που υποστηρίζετε την καθαρή έξοδο, έχετε δεσμεύσει τη χώρα για τρεις γενιές. Είναι τα υπερβολικά πλεονάσματα του 3,5%, τα 24.000.000.000 ευρώ μέχρι το 2021, το 2% μέχρι το 2060. 

Φροντίσατε να προνομοθετήσετε τις περικοπές για το 2019 και το 2020. Είναι η προσωπική διαφορά, σε αυτό το τερατούργημα το ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου και είναι η μείωση του αφορολόγητου κατά περίπου 3.000.

Και υποστηρίζουμε ότι ακόμα κι αν πάρετε το πιστοποιητικό της εξόδου, για το οποίο δίνετε τα πάντα στους δανειστές, η έξοδος δεν θα είναι ασφαλής, διότι πρώτον, θα έχει ένα παραπάνω κόστος η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, το οποίο θα τρώει τα πλεονάσματα που βγαίνουν από τους  φόρους και τις περικοπές και δεύτερον, δεν θα έχει διαμορφωθεί ένα σταθερό επενδυτικό κλίμα που θα δίνει τη δυνατότητα να αλλάξει πορεία η Ελλάδα.

Και βεβαίως, το μικρό αφήγημα το σημερινό, που υποστηρίζει το μεγάλο, είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε προαπαιτούμενα χωρίς μέτρα. Ουδέν ψευδέστερον τούτου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι!

Κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού συνόψισα σε έναν πίνακα τα δώδεκα μέτρα και τις περικοπές που προνομοθέτησε η Κυβέρνηση πριν το καλοκαίρι του 2017 στο λεγόμενο τέταρτο μνημόνιο και τα οποία ξεκινάνε με τις περικοπές στο αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων, στην έκπτωση συγκεκριμένα επί της εκκαθάρισης, στις περικοπές του ΕΚΑΣ, στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε είκοσι έξι νησιά και ούτω καθ’ εξής. Διαβάστε ξανά τον πίνακα παρακαλώ, το έχω συνοψίσει, ευσύνοπτος σε δώδεκα σημεία. Τον καταθέτω στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Γιάννης Κουτσούκος καταθέτει για τα Πρακτικά τον προαναφερθέντα πίνακα, ο οποίος βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Και το δεύτερο επιμέρους αφήγημα, που υποστηρίζει τη σημερινή κυβερνητική προσπάθεια για να πείσει τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και το ακροατήριο, για να ψηφίσουν αυτά τα μέτρα, είναι ότι αυτό το νομοθέτημα των τετρακοσίων άρθρων έχει περισσότερα θετικά απ’ ό,τι αρνητικά.

Ξεκινάμε με τα αρνητικά. Είπε ο κ. Τσακαλώτος «Γιώργο, χάσαμε», το γνωστό ανέκδοτο, δηλαδή ότι χάσαμε στη διαπραγμάτευση το δικαίωμα της απεργίας. Η κυρία Αχτσιόγλου προσπαθούσε να πείσει νωρίτερα την Αίθουσα ότι αυτή ήταν μία ορθή νομοθέτηση για να βάλουμε στον σωστό δρόμο το συνδικαλιστικό κίνημα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι φανερό ότι η παρέμβαση της Κυβέρνησης, δεν αφορά την ψήφο επί της απεργίας. Αφορά την ουσία της λειτουργίας του πρωτοβάθμιου σωματείου με την απαρτία. Και το πρόβλημα θα υπάρχει στα μεγάλα σωματεία του λεκανοπεδίου.

Και εξήγησα στην Επιτροπή το παράδειγμα της ΕΣΗΕΑ ή του Σωματείου των Εμποροϋπαλλήλων. Θέλουν ένα γήπεδο για να κάνουν αυτήν την απαρτία. Άρα, φαλκιδεύει το δικαίωμα στην απεργία η Κυβέρνηση, όσο και να προσπαθεί να πει ότι δεν το κάνει. Και βεβαίως, προσχωρεί σε ένα μέρος της ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό βλέπετε και αυτήν τη διαμάχη με τη Νέα Δημοκρατία, αν το κάνει σωστά ή δεν το κάνει σωστά.

Και βεβαίως, η αμφισβήτηση -αφού αλλάζει την απαρτία του άρθρου 8  του Ν. 1264 , στη συνέλευση- είναι ότι αυτό θα ερμηνευθεί και ως παρέμβαση και στα σωματεία πανελλαδικής εμβέλειας και θα έχουμε μια μεγάλη εμπλοκή πάνω σε αυτό.

Το δεύτερο αρνητικό, το οποίο επίσης δεν αμφισβητεί η Κυβέρνηση -προσπάθησε να βρει διάφορες δικαιολογίες- είναι ότι αυτό που της είχαμε καταγγείλει για το Υπερταμείο των ενενήντα εννέα ετών.

Η διαμάχη μου τότε με τον κ. Τσακαλώτο δεν ήταν μόνο για τα εκατό χρόνια, είχε να κάνει και με την ουσία, ότι δηλαδή η Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, στην οποία θα πήγαιναν τα δικαιώματα του δημοσίου από τις συμμετοχές στις δημόσιες επιχειρήσεις καταργείται και όλες οι επιχειρήσεις του δημοσίου πάνε πλέον στο Υπερταμείο, τον έλεγχο του οποίου τον έχουν, μαζί με την Κυβέρνηση, και οι δανειστές. Κανένας δεν διοικεί μόνος του το Υπερταμείο.

Και κάλεσα στην Επιτροπή τον κ. Τσακαλώτο να μας παρουσιάσει τον κατάλογο των εταιρειών, διότι η διαμάχη τότε στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Υπερταμείο είναι αν πάνε τρεις ή τέσσερις εταιρείες. Στην αρχή προσπάθησε η Κυβέρνηση να το καλύψει, μετά αναγκάστηκε να καταθέσει τους πίνακες. Δεν μπορούσε να νομοθετηθεί διαφορετικά.

Ο κ. Τσακαλώτος δεν κατέθεσε τον πίνακα. Έψαξα και τον βρήκα εγώ από τις εισηγητικές εκθέσεις του Προϋπολογισμού. Αυτές είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες του δημοσίου. Τα δίνετε όλα Στους δανειστές. Αυτός είναι ο κατάλογος. Τον καταθέτω για τα Πρακτικά. 

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Γιάννης Κουτσούκος καταθέτει για τα Πρακτικά τον προαναφερθέντα κατάλογο, ο οποίος βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Και ο κ. Χατζηδάκης που μίλησε νωρίτερα είπε τι ζητούσαν οι δανειστές από εμάς για την απεργία, όταν ήμαστε συγκυβέρνηση και θα το έκανε η Νέα Δημοκρατία αν το ΠΑΣΟΚ τότε δεν είχε βάλει βέτο, το οποίο και τηρήσαμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας δούμε τώρα ποια είναι τα θετικά. Χαϊδεύετε τα αυτιά των εργαζομένων λέγοντας ότι τους δίνετε το προνόμιο να έχουν προτεραιότητα στους πλειστηριασμούς. Κατ’ αρχήν, αυτό το προνόμιο είναι για έξι μήνες μόνο, ενώ οι απαιτήσεις είναι για πολλούς περισσότερους μήνες και για τα δικαιώματα της αποζημίωσης.

Εγώ, όμως, ήθελα να ζητήσω από τον κ. Κοντονή να μου απαντήσει, γιατί διαβάζοντας τα άρθρα 176 και 177 κατάλαβα ότι πάλι υπάρχει ένας εμπαιγμός σε βάρος των εργαζομένων, καθώς αυτή η προτεραιότητα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν ισχύει για τις γεγενημένες πριν την ψήφιση του νόμου απαιτήσεις. Ισχύει για τις από εδώ και πέρα. Άρα, ποιους πάει να καλύψει η Κυβέρνηση; Πού δίνουν δάνεια σήμερα οι τράπεζες και τι περιουσίες υποθηκεύουν;

Εγώ, λοιπόν, υποστηρίζω ότι δεν αφορά τις παλαιές απαιτήσεις των δανειστών και άρα, κοροϊδεύετε τους εργαζόμενους και παρακαλώ τον κ. Κοντονή, αν κάνω λάθος, να πάρει τώρα τον λόγο να το δηλώσει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι θετικό η υποχρεωτική διαμεσολάβηση με το διπλάσιο κόστος, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, που θα «βγάλουν το άγχος» από τους ιδιοκτήτες, το πρόσθετο κόστος με την ταυτόχρονη θητεία των Γενικών Γραμματέων, των αναπληρωτών και όλα αυτά που λέει το Γενικό Λογιστήριο, το «ψαλίδι» στους τρίτεκνους και τους τετράτεκνους, η «καζινοποίηση» της χώρας, καζίνο και κουλοχέρηδες παντού;

Είναι όραμα μιας δίκαιης ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης αυτό, ή η  αφαίρεση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το προβληματικό Κτηματολόγιο; Ακόμα και το Χρηματιστήριο Ηλεκτρικής Ενέργειας δικό μας έργο είναι, που το παρουσιάζετε στα θετικά.

Θα μπορούσα, λοιπόν, να αναφερθώ σε ένα-ένα από τα τετρακόσια άρθρα για να αποδείξω ότι, όχι μόνο υπάρχουν τα μεγάλα πολιτικά αρνητικά, αλλά ότι και αυτά που λέτε ως θετικά, δεν ισχύουν.

Έμεινα στο τελευταίο και θα τελειώσω με τούτο. Προπαγανδίζει η Κυβέρνηση ότι θα φτιάξει ένα μεγάλο διωκτικό σώμα, ένα μεγάλο ΣΔΟΕ. Αυτό πάει να κρύψει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το γεγονός ότι η Κυβέρνηση πήρε μηδέν στο «κυνήγι» της φοροδιαφυγής.

Της έμειναν οι λίστες στα χέρια: Η Λαγκάρντ, η Μπόργιανς, η λίστα των πενήντα πέντε χιλιάδων από εκείνους που έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό. Και πάει να το καλύψει με αυτό το τέχνασμα, που λέει τι; Ότι θα ξαναπάρει πίσω τις τριάντα χιλιάδες υποθέσεις που πήγε στην ΑΑΔΕ μετά την κατάργηση του ΣΔΟΕ. Έτσι, έχουμε ένα μπρος-πίσω χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων, με αποτέλεσμα την παραγραφή. Είναι φανερό ότι εδώ θα παιχτούν και διάφορα «παιχνίδια» με τη στελέχωση αυτού του Οργανισμού.

Κύριε Πρόεδρε, τελειώνω λέγοντας ότι το αφήγημα είναι ψευδεπίγραφο, ότι έχουμε προαπαιτούμενα μίας ηττοπαθούς διαπραγμάτευσης και ότι, αν δεν γίνει μία μεγάλη αλλαγή, που θα ξεκινήσει με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, για να αλλάξει ο τρόπος διακυβέρνησης με εθνική συνεννόηση, με ένα σχέδιο εξόδου και μια άλλη διαπραγμάτευση, η χώρα θα βρίσκεται, δυστυχώς, εγκλωβισμένη όσο και να προσπαθείτε να μας πείσετε για το αντίθετο.

Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ και για τη μικρή ανοχή

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Όχι άλλος εμπαιγμός Μας έστειλαν σήμερα 2:10 μ.μ. 106 σελίδες του δήθεν Αναπτυξιακού τους Σχεδίου. Η ουσία της πολι… https://t.co/WeyfBzwycV

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χρειάστηκε πάνω από ένα μήνα @PrimeministerGR για να το παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Τουλάχιστον θα το γνω… https://t.co/AKQctTkLtD

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

#ionionfm Η καταδίκη της βίας πρέπει να είναι καθολική και χωρίς αστερίσκους, είναι λυπηρό που βρέθηκαν διάφοροι ψε… https://t.co/vaCqQDTpuF

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

#voulitv Οι εκλογικοί σχεδιασμοί της Κυβέρνησης θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα της χώρας για εξυπηρέτηση του δημόσ… https://t.co/39ftTJADzr

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

#vouli Ενημέρωση Επ. Οικονομικών από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ: Το αφήγημα της "καθαρής εξόδου" είναι αυτοδιαψευδόμενο… https://t.co/APSiPcbqhO

Facebook

Login