Ομιλία Γιάννη Κουτσούκου κατά τη συζήτηση της Επερώτησης ΔΗΣΥ - ΠΟΤΑΜΙΟΥ για την αντιαγροτική πολιτική της Κυβέρνησης

on Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018.

Θα καταντήσετε τους αγρότες επιδοματούχους φτώχειας με την πολιτική της διπλής φορολόγησης και τα αντικίνητρα στην παραγωγή. Ζημιώνετε την ύπαιθρο και την Ελλάδα μαζί.

Ομιλία Γιάννη Κουτσούκου κατά τη συζήτηση της Επερώτησης ΔΗΣΥ - ΠΟΤΑΜΙΟΥ για την αντιαγροτική πολιτική της Κυβέρνησης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, πιστεύω να έχετε αντιληφθεί ότι είστε ο μακροβιότερος μνημονιακός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό τώρα στο βιογραφικό σας, όταν θα περάσουν λίγα χρόνια, θα πρέπει να σκεφθείτε εάν θα το γράφετε ή εάν θα το παραλείπετε, καθώς, κύριε Υπουργέ, λειτουργείτε στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Εκ του αποτελέσματος θα το δούμε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: …η οποία αντί να δημιουργεί κίνητρα για την παραγωγή, ώστε να συμβάλλει ο αγροτικός τομέας στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση, κάνει το ακριβώς αντίθετο, δημιουργεί αντικίνητρα.

 Τα αντικίνητρα έχουν να κάνουν όχι μόνο με το γενικότερο περιβάλλον το επενδυτικό και της σταθερότητας στην χώρα και την προοπτική της, έχουν να κάνουν και με το ειδικότερο που αφορά τον πρωτογενή τομέα, καθώς έχετε επιβάλει ένα διπλό σύστημα φορολογίας και εισφορών το οποίο συνδέεται μεταξύ του και οδηγεί μαθηματικά στη μείωση της παραγωγής ή στην απόκρυψη της φορολογητέας ύλης.

Δεν υπάρχει πολιτική ρευστότητα για την ενίσχυση της παραγωγής στον αγροτικό τομέα, μετά τα capital controls και την έλλειψη εξειδικευμένων παρεμβάσεων, δεν υπάρχει πολιτική υποδομών, δεν υπάρχει πολιτική για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Είναι χαρακτηριστικά νομίζω αυτά που είπε ο Εισηγητής μας νωρίτερα για το ρεύμα, για την ενέργεια και για το πετρέλαιο και φυσικά δεν υπάρχει και πολιτική Γης. Επειδή προέρχεστε από την παραδοσιακή Αριστερά, σας θυμίζω τι έχει πει ο Μάρξ.

Λοιπόν, κύριε Υπουργέ, όλο αυτό το πλαίσιο οδηγεί σε μια «επιβίωση» του αγροτικού τομέα, ο οποίος ενώ θα μπορούσε να εκτιναχθεί –γιατί θέλω να σας θυμίσω ότι εμείς είχαμε φροντίσει να τον κρατήσουμε έξω από τις μνημονιακές παρεμβάσεις στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου- τον εντάξατε και έτσι ό,τι δυναμική είχε αναπτύξει τα πρώτα χρόνια με την αύξηση της συμμετοχής του στις εξαγωγές, την καθηλώσατε.

Πώς αποτυπώνεται αυτό δείτε το στα μακροοικονομικά δεδομένα. Όπου υπάρχουν θετικά, οφείλονται ακριβώς στις δικές μας πολιτικές.

Και επειδή, κύριε Υπουργέ, προέρχεστε από έναν χώρο ο οποίος μας είχε ασκήσει σκληρή πολιτική για τη διανομή του πλεονάσματος της προστιθέμενης αξίας τα προηγούμενα χρόνια, θέλω να μας πείτε, τώρα που θα πάρετε τον λόγο, πού βρίσκεται τώρα η ψαλίδα.

Δηλαδή, εάν παράγει κάποιος και έχει μια πρόσοδο, ποιος παίρνει το πλεόνασμα; Διότι φαντάζομαι, ενδεχόμενα θα πάτε σε κάποιο σούπερ μάρκετ να ψωνίσετε. Μπορείτε να δείτε, λοιπόν –και δεν αναφέρομαι στις εποχικές διακυμάνσεις των οπωροκηπευτικών που συνδέονται πολλές φορές με τις εποχικές συνθήκες- μπορούμε να πάμε σε προϊόντα που έχουν μια σταθερότητα–μπορείτε να μας απαντήσετε, κύριε Υπουργέ, παραδείγματος χάριν, γιατί μειώθηκε κατά 30% περίπου η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος στον παραγωγό; Τι μεσολάβησε; Μειώθηκε η κατανάλωση της φέτας; Μειώθηκαν οι τιμές στο λιανικό εμπόριο ή καρτελοποιήθηκε η παραγωγή ή αυξήθηκαν οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές πρόβειου γάλακτος και δεν μπορείτε να το ελέγξετε; Σας αναφέρω ένα πολύ κλασικό παράδειγμα, το αντιμετωπίζουμε όλοι στις εκλογικές μας περιφέρειες. Φαντάζομαι, θα το αντιμετωπίζετε κι εσείς.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Μπορεί να έπαθαν δυσανεξία οι καταναλωτές ξαφνικά στη λακτόζη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Κι αυτό επιτρέψτε μου να το συνδυάσω με το γεγονός, κύριε Υπουργέ, ότι όταν αναλάβατε βρήκατε έτοιμο το πλαίσιο για το Μητρώο των Εμπόρων, διότι ένα ζήτημα το οποίο συνδέεται με την αύξηση της ψαλίδας έχει να κάνει με το ποιοι εμπλέκονται στη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, που όχι μόνο εκμεταλλεύονται τον κόπο του αγρότη, αλλά στο τέλος σκάνε και κανόνια. Είναι γνωστό τι γίνεται στην αγροτική ύπαιθρο.

Εάν έρθουμε τώρα στο ζήτημα των υποδομών, τρία χρόνια Υπουργός και μόλις προχθές ξεκίνησε η δημοσιοποίηση των σχεδίων βελτίωσης. Και με τους νέους αγρότες τι γίνεται; Το 30% από τους αγρότες ελπίζει να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Οι υπόλοιποι θα μείνουν εκτός. Δηλαδή τη νεανική επιχειρηματικότητα και την ορμή να μπουν στον πρωτογενή τομέα, την αποκλείετε.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Θα κάνω χρήση μερικών λεπτών της δευτερολογίας μου, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, το μέτρο 5.1 και 5.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που εμείς που «καταστρέψαμε τον τόπο» είχαμε φροντίσει να εντάξουμε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, για να αξιοποιήσουμε ορισμένους πόρους για τις φυσικές καταστροφές, οι οποίες λόγω της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών είναι πιο συχνές, τι το κάνατε;

Θέλετε να σας θυμίσω, κύριε Υπουργέ, ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 επισκεφθήκατε τα Λεχαινά, το Βαρθολομιό μετά τη μεγάλη καταστροφή που έγινε και που σάρωσε όλα τα θερμοκήπια και είπατε ότι ενεργοποιείται άμεσα το μέτρο 5.1 και 5.2; Καμία ενεργοποίηση του μέτρου. Εγκατέλειψαν επενδύσεις δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων οι παραγωγοί και είναι σε πλήρη απελπισία. Καμία μέριμνα.

Θα σας πω μερικά παραδείγματα για το πώς αντιμετωπίζετε τους ίδιους τους αγρότες, από τους μηχανισμούς που ελέγχετε. Φυσική καταστροφή, χαλάζι στο καρπούζι της Ηλείας, την άνοιξη του 2016. Εκτιμήσεις την άνοιξη του 2017. Ενστάσεις την άνοιξη του 2018. Ούτε ο Μόσκοβος, που περιμέναμε για να έλθει.

Ο ΟΓΑ, που τον διαλύσατε και τον εντάξατε στον ΕΦΚΑ, πόσο καιρό κάνει να πληρώσει, κύριε Υπουργέ, τα έξοδα κηδείας; Τους πεθαίνουμε και δεν τους πληρώνουμε κι από πάνω.

Αναφέρω μερικά παραδείγματα, κύριε Υπουργέ, γιατί πρέπει οι αγρότες να νιώθουν και τη μέριμνα, εκτός από το πλαίσιο της αγροτικής πολιτικής. Εξαιρέσατε τους αγρότες από τις εκατόν είκοσι δόσεις. Ένας που βγήκε στη σύνταξη και χρωστάει, πώς θα πάρει αυτό που δικαιούται, αν δεν μπορεί να κάνει μια ρύθμιση;

Και σαν να μην φθάνει αυτό το γενικό πλαίσιο δεν έχετε και μια πολιτική για τα προϊόντα. Δηλαδή, είπε ο κ. Τζελέπης για τα τεύτλα. Θα σας πω εγώ δύο προϊόντα αιχμής, όπως το λάδι που πάει καλά λόγω συγκυρίας. Τι γίνεται με τη δακοκτονία; Φέτος οι καιρικές συνθήκες μας ευνόησαν. Του χρόνου; Τι κάνετε με την αναμπέλωση της σταφίδας που σας έχουν ζητήσει; Με το φόρο στο κρασί που είπατε ότι θα τον καταργήσετε; Τι κάνετε, κύριε Υπουργέ;

Και τελειώνω με το εξής. Η προθεσμία που είχατε τάξει όταν σας επισκέφθηκαν οι αγρότες Ηλείας για την πολιτική Γης έχει τελειώσει τρεις φορές. Επιτέλους, κάποια στιγμή πρέπει να ασχοληθείτε.

Έχετε υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου, διότι είναι απαραίτητο για να εξοικονομήσουμε πόρους. Δεν έχετε κάνει τίποτα από αυτά.

Κατά συνέπεια, κύριε υπουργέ, για να τελειώσω. Ακολουθείτε μια πολιτική η οποία θα καταστήσει επιδοματούχους του ΚΕΑ, τους ανθρώπους που μπορούν να παράγουν. Αυτή είναι η φιλοδοξία σας; Να φτωχαίνουμε, δηλαδή, τους ανθρώπους για να σας χρωστάνε μετά υποχρέωση που θα τους δίνετε το επίδομα των 200  ευρώ; Νομίζω ότι αυτό είναι καταστροφικό και για την ύπαιθρο και για την Ελλάδα συνολικότερα.

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Δευτερολογία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Το παλαιό ανέκδοτο επί κραταιάς Σοβιετίας ότι «και εσείς βασανίζετε τους μαύρους» οι περισσότεροι από εμάς το ξέρουμε. Το ξέρει και ο κύριος Υπουργός. Οι κυβερνητικοί παράγοντες και οι συνεταίροι τους, στην αδυναμία τους να απαντήσουν στα ουσιαστικά θέματα που θέσαμε, γυρίζουν στο γνωστό «και εσείς καταστρέψατε την Ελλάδα».

Όμως, κύριε Υπουργέ, οι αγρότες μας και στις τρεις δεκαετίες που παρεμβαίναμε αποφασιστικά στις εξελίξεις, και του ’80 και του ’90 και του 2000, ήξεραν πότε περνούσαν καλά και πότε έφτασε ο κόμπος στο χτένι.

 Έχω την αίσθηση ότι αυτά που είπε ο εκπρόσωπος των συνεταίρων σας είναι μια αυστηρή κριτική σε εσάς, γιατί πήρατε τον κ. Πανταλάκη και τον βάλατε στην Τράπεζα Αττικής. Για σκεφτείτε τα καλά, λοιπόν, μήπως κάτι δεν έχετε πράξει σωστά.

Όμως, επειδή, κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ περιορισμένος ο χρόνος, έμεινα στη συζήτηση γιατί ήθελα να παρέμβω μόνο σε ένα θέμα και να καλέσω τον Υπουργό να προσέξει από εδώ και πέρα τι θα λέει. Διότι εάν δεν διορθώσει αυτά που λέει, θα αναγκαστώ να του απαντήσω με το ερώτημα της κ. Φωτίου, το γνωστό ερώτημα, ρητορικό, αλλά απαντιέται αν χρειαστεί.

Ο κύριος Υπουργός, λοιπόν, επειδή ενδεχόμενα δεν γνωρίζει, έχει υιοθετήσει μια άποψη που του έχουν δώσει από το Υπουργείο Οικονομικών -γιατί αν γνωρίζει, είναι το λάθος του διπλό- ότι εμείς που καταστρέψαμε τη χώρα είχαμε φορολογήσει τις αγροτικές επιδοτήσεις. Και πού το στήριξε; Το στήριξε σε μια εγκύκλιο 10/6/2015, της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δηλαδή, η οποία λέει ότι στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 29 ρητά ορίζεται ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα το σύνολο των εσόδων και κατά συνέπεια περιλαμβάνονται και οι αγροτικές επιδοτήσεις.

Ο κύριος Υπουργός και οι συντάκτες αυτής της εγκυκλίου των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν παραλείψει να διαβάσουν ότι στο συγκεκριμένο άρθρο 21 του ν. 4172 υπάρχει και δεύτερο εδάφιο που λέει: «Ειδικά για τον προσδιορισμό του εισοδήματος από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα στα έσοδα από επιχειρηματικές συναλλαγές περιλαμβάνονται τα έσοδα από την παραγωγή γεωργικών, πτηνοτροφικών, δασοκομικών, υλοτομικών και αλιευτικών προϊόντων». Αναφέρεται στα έσοδα από την παραγωγή. Και όπως ξέρουν όλοι οι νομικοί και οι φοροτεχνικοί, η ειδική διάταξη υπερισχύει της γενικής.

Όμως, επειδή οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έπρεπε να δικαιολογήσουν γιατί φορολογήσαν για πρώτη φορά τις αγροτικές επιδοτήσεις, έπρεπε να το χρεώσουν στους προηγούμενους, Ό,τι δηλαδή έκαναν με το τρίτο μνημόνιο, να φορτώσουν στους προηγούμενους, το κάνουν και με τη φορολογία των αγροτών.

Και τι μας διάβασε ακόμα ο κύριος Υπουργός; Μας διάβασε την εγκύκλιο που λέει ότι οι αγρότες και του ειδικού και του κανονικού καθεστώτος είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις για τα τιμολόγια και για τα έσοδα που έχουν από τις επιδοτήσεις.

Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις, κύριε Υπουργέ, δεν είναι φορολογικές δηλώσεις. Γι’ αυτό λοιπόν να απευθυνθείτε άλλη μία φορά στο Υπουργείο Οικονομικών και στους συναδέλφους σας Υπουργούς να σας δώσουν τις φορολογικές δηλώσεις του 2015, που ήσασταν Κυβέρνηση, να δείτε εάν δηλώθηκαν ή δεν δηλώθηκαν οι επιδοτήσεις. Η πρώτη φορά που δηλώθηκαν οι επιδοτήσεις ως αγροτικό εισόδημα, κύριοι συνάδελφοι, ήταν το 2016, επειδή εσείς τις φορολογήσατε.

Αναφέρθηκα, μόνο και μόνο σε αυτό το ειδικό θέμα, κύριε Πρόεδρε, γιατί νομίζω ότι όταν οι Υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη μας εγκαλούν, πρέπει οι ίδιοι να είναι πρώτα-πρώτα, πάνω απ’ όλα προσεκτικοί, ακριβείς και ειλικρινείς. Διότι αποδείχθηκε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την ειλικρίνεια και την αλήθεια.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

Δείτε την δευτερολογία εδώ

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Όχι άλλος εμπαιγμός Μας έστειλαν σήμερα 2:10 μ.μ. 106 σελίδες του δήθεν Αναπτυξιακού τους Σχεδίου. Η ουσία της πολι… https://t.co/WeyfBzwycV

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χρειάστηκε πάνω από ένα μήνα @PrimeministerGR για να το παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Τουλάχιστον θα το γνω… https://t.co/AKQctTkLtD

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

#ionionfm Η καταδίκη της βίας πρέπει να είναι καθολική και χωρίς αστερίσκους, είναι λυπηρό που βρέθηκαν διάφοροι ψε… https://t.co/vaCqQDTpuF

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

#voulitv Οι εκλογικοί σχεδιασμοί της Κυβέρνησης θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα της χώρας για εξυπηρέτηση του δημόσ… https://t.co/39ftTJADzr

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

#vouli Ενημέρωση Επ. Οικονομικών από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ: Το αφήγημα της "καθαρής εξόδου" είναι αυτοδιαψευδόμενο… https://t.co/APSiPcbqhO

Facebook

Login