Αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των φωτορεπόρτερ

on Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018.

Προς: Τον Υπουργό Οικονομικών

           κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Κύριε Υπουργέ,

Σας υποβάλλω το υπόμνημα της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας Ε.Φ.Ε. με το οποίο διαμαρτύρονται, διότι φορολογούνται ως ασκούντες εμπορική δραστηριότητα και ζητούν να υπαχθεί ο κλάδος τους στα ελευθέρια επαγγέλματα, όπου και πραγματικά ανήκει.

Παρακαλείσθε για τις δικές σας ενέργειες.

                                                                                   Ο Αναφέρων Βουλευτής

                                                                                       Γιάννης Κουτσούκος

                               

 

 ΥΠΟΜΝΗΜΑ

                                   “ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΑΣ Ε.Φ.Ε ”

                         με έδρα την οδό Ευριπίδου 90 ΤΚ 10561   Τηλ.210 3604430

                                                       email :Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

                

Αθήνα 9 Ιουλίου 2018                                           ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ                                                                                  

Αρ.Πρωτ:                                                                           Κο Ευκλείδη Τσακαλώτο

                                                                               ΚΟΙΝ: ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

       Κα Κατερίνα Παπανάτσιου

Αξιότιμε Κ. Υπουργέ

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος είναι μια επαγγελματική ένωση που εκπροσωπεί όλους τους επαγγελματίες φωτορεπόρτερ στην Ελλάδα, που καλύπτουν φωτογραφικά την επικαιρότητα σε όλη την χώρα και αριθμεί περίπου τριακόσια μέλη.

Τα μέλη της ένωσής μας ,κατά την διαδικασία υπαγωγής των φετινών τους φορολογικών δηλώσεων μας ενημέρωσαν, ότι υποχρεούνται να υπαχθούν και ως εκ τούτου να φορολογηθούν ως έμποροι.

Μετά από έρευνα που έκανε η ένωσή μας,πράγματι διαπίστωσε ότι, με την ΠΟΛ.1120/25.4.2014, αλλά και με την ΠΟΛ.1047/12.2.2015,οι φωτορεπόρτερ εξαιρούνται από τα ελευθέρια επαγγέλματα και υποχρεούνται να φορολογηθούν σαν να ασκούν εμπορική δραστηριότητα.

Παράλληλα η πλειοψηφία των συναδέλφων μας ασφαλιστικά υπάγονται στο άρθρο 39 παρ.9 του Ν.4387/2016 όπου εκεί ασφαλιστικά θεωρούνται μισθωτοί (μπλοκάκια).

Αναρωτιόμαστε κ. υπουργέ από πότε οι φωτορεπόρτερ που καλύπτουν στον δρόμο καθημερινά ότι συμβαίνει ,που δεν έχουν σταθερό ωράριο εργασίας,που έχουν πνευματικό δικαίωμα ως δημιουργοί της εικόνας τους, που δεν διατηρούν γραφείο ή κατάστημα ( αλλά το “κατάστημά” τους είναι το πεζοδρόμιο, ή κάθε σημείο της Αττικής ή της Ελλάδας όπου συμβαίνει ένα γεγονός) , θεωρούνται έμποροι.

Το αντικείμενο εργασίας του φωτορεπόρτερ (φωτοειδησεογράφου) είναι ότι ακριβώς και των συναδέλφων μας δημοσιογράφων, που κατατάσσονται στα ελευθέρια επαγγέλματα,σε αντίθεση με εμάς που εξαιρούμαστε και θεωρούμε ότι η εξαίρεση αυτή και άδικη είναι,αλλά κυρίως οδηγεί τους συναδέλφους μας σε οριστικό αφανισμό,λόγω της υπέρογκης φορολόγισης.

Επίσης, μας προβλημάτισε το γεγονός της χρονικής στιγμής που αρχικά εκδόθηκε η πρώτη ΠΟΛ (το 2014) και μας εξαιρεί μόνον εμάς,καθώς τα σοβαρά γεγονότα που τότε συνέβαιναν στην Ελλάδα και καταγράφονταν από τους συναδέλφους μας με απόλυτη ευσυνειδησία,κανόνες δεοντολογίας, αλλά και με κίνδυνο πολλές φορές της ίδιας της σωματικής τους ακεραιότητας, έκαναν τον γύρο του κόσμου, και αυτό δεν γινόταν κε υπουργέ από ένα κατάστημα,αλλά στους δρόμους και μέσα στα δακρυγόνα.

 

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, θεωρούμε ότι είναι στο χέρι σας να διορθώσετε αυτήν την αδικία καθώς είναι θέμα πολιτικής απόφασης να υπαχθεί ο κλάδος μας στα ελευθέρια επαγγέλματα,όπου εκεί πραγματικά ανήκει.

Αναμένουμε λοιπόν την απόφαση σας και μια συνάντηση μαζί σας.

                                                         Με εκτίμηση

                                                           για το Δ.Σ

           Ο Πρόεδρος                               Ο Γενικός Γραμματέας      

 

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @FofiGennimata: Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους έδωσαν αυτή τη μάχη με αυταπάρνηση. Δήλωση κατά την επίσκεψή μου στην Εύβοια. #kinima_alla

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @FofiGennimata: https://t.co/X2Phss7oPJ Είναι ώρα να δώσουμε μια ρεαλιστική νομοθετική λύση στο θέμα του ασύλου και με πολιτική βούληση…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χαρακτηριστική περίπτωση καταστρατήγησης των διατάξεων για τη διαβούλευση το πρώτο Ν/Σ της #ΝΔ αγαπητέ @DSpinellis https://t.co/LVTZBm3hiN

Facebook

ZOO Category

Login