Αίτημα επαναπλημμυρισμού της Λίμνης Μουριάς Ν. Ηλείας

on Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019.

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

           κ. Σταύρο Αραχωβίτη

Κύριε Υπουργέ,

Σας υποβάλλω την επιστολή του Φυσιολατρικού Συλλόγου Φίλων Λίμνης Μουριάς που αφορά στην ανάπτυξη σχεδίου για τον επαναπλημμυρισμό της λίμνης, προκειμένου να αξιοποιηθεί προς όφελος της βιώσιμης - αειφόρου ανάπτυξη της περιοχής και προστασίας του περιβάλλοντος.

Παρακαλείσθε για τις δικές σας ενέργειες.

                                                                                   Ο Αναφέρων Βουλευτής

                                                           

                                                                                    Γιάννης Κουτσούκος

 

ΑΙΤΗΣΗ

Αρ.Πρωτ.Πρακτικών: 1/30-1-2019

ΟΝΟΜΑ: ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ

ΛΙΜΝΗΣ ΜΟΥΡΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΓΚΟΤΣΙΝΑ 10, ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ

ΑΦΜ:099734776-ΔΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: 6977285607,6978378358

EMAIL:civil5301@windowslive.com

                                                                                                                      ΠΡΟΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΉΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΛΕΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ 42, ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ

 

ΘΕΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΠΑΝΑΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΟΥ ΛΙΜΝΗΣ ΜΟΥΡΙΑΣ

 

Η ιστορία της πόλης του Πύργου είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη της λίμνης Μουριάς. Αυτή η συνύπαρξη κράτησε για αιώνες έως τα τέλη της δεκαετίας του 1960 οπότε και η λίμνη αποξηράνθηκε.

Κατά το παρελθόν, η λίμνη της Μουριάς αποτέλεσε βασικό στοιχείο της τοπικής αλλά και εθνικής οικονομίας, όχι μόνον δημιουργώντας εισοδήματα αλλά και χρηματοδοτώντας κοινωφελείς δραστηριότητες.

Απ’ την άλλη, είναι αυταπόδεικτο πλέον ότι η αποξήρανση της λίμνης Μουριάς δεν εκπλήρωσε τους σκοπούς και τους στόχους που είχαν θέσει οι εμπνευστές της. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την αποξήρανση , τα χιλιάδες στρέμματα άγονης γης και η συνολικότερη οικονομική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής ακολούθησαν την αποξήρανση.

Συνεπώς, είναι χρέος μας να κινηθούμε ως τοπική κοινωνία προς την κατεύθυνση της επαναδημιουργίας της λίμνης. Το έργο αυτό θα πρέπει να γίνει τόσο με τρόπο που να προφυλάσσεται και να αναδεικνύεται η οικολογική της λειτουργία όσο και να μεγιστοποιείται η οικονομική της σημασία. Υπ’ αυτή την έννοια είναι απαραίτητο να ληφθούν πρόνοιες, ούτως ώστε η συνύπαρξη του φυσικού περιβάλλοντος και του ανθρώπινου παράγοντα να βασίζεται στην έννοια της αειφορίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουν γίνει θεσμικές παρεμβάσεις και κοινωνικές δράσεις για την επαναφορά του αιτήματος επαναπλημμυρισμού. Συγκεκριμένα, έχουν υπάρξει συναντήσεις του Συλλόγου με τον Δήμαρχο Πύργου και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, ενώ έχουν κατατεθεί ερωτήσεις στη ΒτΕ από τους βουλευτές Ηλείας Ε.Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Δ.Αυγερινοπούλου, Μ. Μπαλαούρα και Ι. Κουτσούκο. Με τελευταία εξέλιξη την αποστολή αιτιολογικής έκθεσης από τον Δήμο Πύργου(Α.Π 521/9-1-2019) προς το ΥΠ.Α.Α.Τ. με θέμα την παραχώρηση 2.233 στρμ. της πρώην Λίμνη Μουριά στον Δήμο Πύργου με σκοπό τον μερικό επαναπλημυρισμό της.

     Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τη σημερινή εικόνα της λίμνης η οποία λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών έχει σχεδόν αναδημιουργηθεί απευθύνουμε αίτημα, στο οποίο συνηγορεί και η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας, προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το τι προτίθεται να πράξει για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της πρώην λίμνης Μουριάς. Συγκεκριμένα, αναμένουμε να μας απαντήσετε για το τι προτίθεστε να κάνετε σχετικά με τα 1.900 στρμ. περίπου τα οποία βρίσκονται στην ιδιοκτησία σας και αν συντάσσεστε με το αίτημα του Δήμου Πύργου για την αποκατάστασή της, το οποίο να συνοδεύεται από την ανάπτυξη ενός σχεδίου επαναπλημμυρισμού της αποξηραμένης λίμνης Μουριάς το οποίο θα αποτελεί ταυτόχρονα μοχλό οικοτουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

       Εκ μέρους των μελών του Δ.Σ του Φυσιολατρικού Συλλόγου Φίλων Λίμνης Μουριάς και Ποταμού Αλφειού.

                     Ο Πρόεδρος                               Ο Αντιπρόεδρος                                                 Ο Γραμματέας

                 Δάββος Θεόδωρος                Σιδηροκαστρίτης Σπυρίδων             Καννελακόπουλος-Πουλόπουλος Ιωάννης

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @androulakisnick: Από την ομιλία μου στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου, που σ…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Έθεσε το πραγματικό δίλημμα: Δημοκρατική Ανατροπή με το ΠΑΣΟΚ ή καθεστωτισμός και συντήρηση https://t.co/QQubABoXQi

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @kinimallagis: Σταθερή είναι η ακρίβεια στην Ελλάδα σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Αυγού…

Facebook

ZOO Category

Login