Οι θέσεις των φορέων της Ηλείας σε σχέση με τις Πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τις ιδρυόμενες και μη Σχολές και Τμήματα ΑΕΙ και τις μη εκπληρούμενες προϋποθέσεις λειτουργίας και βιωσιμότητάς τους

on Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019.

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

          κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Κύριε Υπουργέ,

Η απόφασή σας να προχωρήσετε με τη διαδικασία του επείγοντος στην ψήφιση ενός Νομοσχεδίου 225 άρθρων, χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο και με διαλυτικές επιπτώσεις στην Παιδεία, μας στέρησε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε στη συζήτησή του. Γι΄ αυτό τον λόγο σας καταθέτω με την παρούσα Αναφορά και σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, τις θέσεις και τις προτάσεις των Φορέων του Νομού Ηλείας και συγκεκριμένα των Δήμων Ήλιδας, Αρχαίας Ολυμπίας, του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων Αμαλιάδας σχετικά με τις Πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τις ιδρυόμενες και μη ιδρυόμενες σχολές, καθώς και τις μη εκπληρούμενες προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους, τη βιωσιμότητά τους και το μέλλον των φοιτητών.

                                Ο Αναφέρων Βουλευτής

                                               

                             Γιάννης Κουτσούκος

Υπομνήματα του Δήμου Ήλιδας

Υπόμνημα Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

 

                          

      ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ                    Αρ. πρωτ:18-4-19/ 2697

====================    

                                            

Τ.Κ.: 27065 ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ                                     ΠΡΟΣ: κ. Σεβαστάκη Δημήτριο

ΤΗΛ: 26240 – 22549                                                         Πρόεδρο Επιτροπής                                  

ΦΑΞ : 26240 - 23124                                                       Μορφωτικών Υποθέσεων  

Email: gpdevves@gmail.com                                       Βουλής των Ελλήνων                   

Πληροφ: Γ. Δεββές                                                            Αθήνα

Κε Πρόεδρε,

Με την ευκαιρία της συζήτησης στην Επιτροπή σας του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση στην ανώτατη εκπαίδευση της Χώρας, παρακαλώ να μας δώσετε την δυνατότητα να ενημερώσουμε την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τις θέσεις του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας σχετικά με τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων στην αίγλη και ουσιαστική λειτουργία ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος με γνωστικό αντικείμενο τον αθλητισμό.

Η Αρχαία Ολυμπία με το μοναδικό πολιτισμικό απόθεμά της και την παγκόσμια εμβέλεια της αναγνωσιμότητας της αποτελεί τον ιδανικό τόπο για την λειτουργία μιας τέτοιας πανεπιστημιακής σχολής, η οποία θα ξεφύγει από την λογική «άλλη μια πανεπιστημιακή σχολή». Κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, σημείο εκκίνησης κάθε σύγχρονης Ολυμπιάδας και παράλληλα κομβικό σημείο σε παγκόσμιο επίπεδο για τη μελέτη κάθε έκφανσης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, η Ολυμπία αποτελεί μια πραγματική πυρηνική δύναμη στον τομέα του πολιτισμού και του αθλητισμού. Αποτελεί αδιαμφισβήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα όχι μόνο για την Ηλεία αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, η δε συμβολική αποτελεσματικότητα που θα προέκυπτε και μόνο από τη χρήση του ονόματος «Ολυμπία» στον τίτλο μιας Πανεπιστημιακής Σχολής είναι ασύλληπτη.

Ως εκ τούτου και με δεδομένη τη χρονική συγκυρία της αναδιάρθρωσης του τοπίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα, θεωρώ κε Πρόεδρε, εθνικής τάξεως ευκαιρία να τεθεί – ίσως για πρώτη φορά – από την επιτροπή σας και ως λογική δημιουργίας Πανεπιστημιακών Σχολών όχι μόνο ο πληθυσμός μιας Πόλης αλλά και η Παγκόσμια αναγνωσιμότητα της.

Ευελπιστώντας, κε Πρόεδρε, ότι δεν θα μας στερήσετε την δυνατότητα ενημέρωσης των μελών της επιτροπή σας, ενημέρωση που θα συμβάλει καθοριστικά σε ένα ουσιαστικό διάλογο επί του νομοσχεδίου, διατελούμε εν αναμονή της απαντήσεώς σας.

Με τιμή

Η Επιτροπή που ορίστηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας.

Ευθύμιος Κοτζάς     Γιώργος Αηδόνης     Θεόδωρος Παπαηλιού Γιώργος Τζαβάρας

Δήμαρχος               Επικεφαλής                  Επικεφαλής                   Επικεφαλής                                              

Αρχ. Ολυμπίας            Μείζονος                   Ελάσσονος                   Ελάσσονος

                             Αντιπολίτευσης            Αντιπολίτευσης             Αντιπολίτευσης

Πρόταση Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ Γεωργιόπουλου

 

Πρόταση Γεωργιόπουλου για διπλό ΤΕΦΑΑ και με ξενόγλωσσο τμήμα σε Πύργο - Ολυμπία

Την πρόταση δημιουργίας δύο τμημάτων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην Ηλεία στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κατέθεσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος. Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση του σχεδίου νόμου για τα νέα τμήματα ΑΕΙ στην Ηλεία, όπου ενώ αρχικά υπήρξαν δεσμεύσεις για τρία, τώρα ανακοινώθηκε επί της ουσίας ένα και ένα ακόμα για το μέλλον.

Στην πρόταση του ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε πως μπορεί να δημιουργηθεί ένα τμήμα ΤΕΦΑΑ ελληνόγλωσσο με εγκαταστάσεις στον Πύργο και ένα τμήμα ξενόγλωσσο με έδρα και εγκαταστάσεις στον Πύργο και την Αρχ. Ολυμπία με διοικητική έδρα και τίτλο στην Αρχ. Ολυμπία.

Η πρόταση του ακόμα περιέχει και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας όπου όπως τόνισε θα πρέπει να επανεξεταστεί και αν θα πρέπει να είναι στο Αγρίνιο ή στην Ηλεία. «Αν δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ένα τέτοιο τμήμα - γιατί ανάλογο βρίσκεται στην Καλαμάτα, τότε θα πρέπει να βρούμε ένα άλλο τμήμα στην κατεύθυνση του πεδίου του Πολιτισμού ή της μουσειολογίας στην Ηλεία. Το αν θα είναι με έδρα τον Πύργο ή την Αρχ. Ολυμπία θα το βρούμε μεταξύ μας και δεν νομίζω ότι θα υπάρχει πρόβλημα σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση η έναρξη του μηχανογραφικού και για το τμήμα αυτό και της φυσικής αγωγής και του άλλο τμήματος πολιτισμού - μουσειολογίας, για το μεν δεύτερο από το 2019-2020 για το δε ΤΕΦΑΑ επειδή χρειάζονται εγκαταστάσεις, το 2020-2021, όπως έχει προτείνει το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο υπουργείο, διότι το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, έχει και την τεχνογνωσία και το επιστημονικό προσωπικό και θεωρεί ότι με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις μπορεί να τραβήξει τουλάχιστον έναν χρόνο πριν την έναρξη κατάθεσης του μηχανογραφικού για το δικό μας τμήμα. Θα πρέπει να μας αποδείξουν ότι οι υποδομές θα χρηματοδοτηθούν και θα γίνουν γρήγορα, και στον Πύργο και στην αρχ. Ολυμπία. Η Αρχαία Ολυμπία τις έχει ανάγκη και για το πλήθος αθλητικών εκδηλώσεων που προτείνονται να γίνουν εκεί και μπορεί να τις φιλοξενήσει. Ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε και έπρεπε χρόνια πριν να έχουν γίνει εκεί εγκαταστάσεις. Υπάρχουν δεσμευμένες εκτάσεις και αυτό το κεφάλαιο μπορεί να κλείσει το ταχύτερο…» είπε ο κ. Γεωργιόπουλος στον επίλογο της τοποθέτησής του.

Εξοργιστική η κατανομή των τμημάτων στην Ηλεία

Ο κ. Γεωργιόπουλος σχολίασε αρχικά το σχέδιο νόμου του υπουργείο Παιδείας και τη δημιουργία, την ίδρυση νέων τμημάτων για τη συγχώνευση πανεπιστημίων και ΤΕΙ και μάλιστα τμημάτων νέων, πολλά εκ των οποίων θα προστεθούν στο μηχανογραφικό του 2019. Αναφέρθηκε στα όσα είχαν επισημανθεί στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Δυτικής Ελλάδος που έγινε με την ευθύνη και την οργάνωση της Κυβέρνησης, όπου ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου είχε εξαγγείλει την δημιουργία δύο νέων τμημάτων στο επιστημονικό πεδίο του Πολιτισμού για τον Πύργο και το Τμήμα Γεωπονίας για την Αμαλιάδα. «Από τότε και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα βρισκόμαστε σε μια διαβούλευση προκειμένου να γνωρίζουμε βήμα - βήμα αυτή την εξέλιξη και να καταθέσουμε ως φορείς της Ηλείας τις προτάσεις μας, δεν εκλήθημεν ποτέ. Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε μια φημολογία η οποία επιβεβαιώθηκε και από το νομοσχέδιο το οποίο δημοσιεύτηκε και αυτός ο σχεδιασμός για τα δύο τμήματα πολιτισμού στην Ηλεία ανατρέπεται άρδην και αντί αυτού προτείνεται για μεν τον Πύργο ένα τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και αθλητισμού, ενταγμένο στην σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών και ένα Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, ενταγμένο στη σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Δεν θα ήθελα να μπω και να κάνω μια σύγκριση του αριθμού των τμημάτων τα οποία έχουν οι άλλες περιφερειακές ενότητες και δεν είναι εσωτερικό το θέμα και ανταγωνιστικό αλλά δεν μπορώ να κρύψω την έκπληξή μου θα έλεγα και τη δυσαρέσκειά μου διότι βλέπω ότι στην Αιτωλοακαρνανία, στο μεν Μεσολόγγι έχουμε τρία τμήματα, στο Αγρίνιο έχουμε τρία τμήματα, στο Αίγιο έχουμε τρία τμήματα, γνωρίζω ότι από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου η Καλαμάτα έχει τρεις σχολές και οκτώ τμήματα, η Σπάρτη έχει αρκετά τμήματα, το ίδιο και το Ναύπλιο, το ίδιο και η Τρίπολη, το ίδιο και η Κόρινθος. Η Ηλεία θα πρέπει να φανεί ευχαριστημένη με ένα τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στον Πύργο και ένα Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα. Αυτό και μόνο κατά τη γνώμη μου είναι εξοργιστικό και η δυσαρέσκειά μας και η αντίδρασή μας όλων των φορέων θα πρέπει να είναι ομόθυμη και θα πρέπει να είναι έντονη» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας.

Ο κ. Γεωργιόπουλος προέβη σε επαφές με φορείς της εκπαίδευσης, καθώς επίσης ταξίδεψε, την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα έκανα ένα ταξίδι μέχρι την Κόρινθο όπου συναντήθηκε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και με τον Κοσμήτορα της σχολής Αθλητικού Μάρκετινγκ εκεί. Μίλησε ακόμα με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας, με πρώην πρυτάνεις Πανεπιστημίων και της Πάτρας και της Πελοποννήσου κυρίως. «Τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα, οι εξελίξεις και το μέλλον δεν είναι ευοίωνο για την Ηλεία. Όπως γνωρίζεται το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού δεν θα συμπεριληφθεί ούτε το 2019-2020, ούτε το 2020-2021 αλλά μετά το 2021 και υπό την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης της συγκλήτου η οποία θα πρέπει να κρίνει, να υπάρχει αιτιολογημένη απόφαση σε ότι αφορά την επάρκεια της υλικοτεχνικής υποδομής και του προσωπικού. Όπως γνωρίζεται τα ΤΕΦΑΑ δεν είναι μια οποιαδήποτε σχολή που εξαντλείται το εκπαιδευτικό της έργο μέσα σε μια αίθουσα, ενός πρώην λυκείου. Χρειάζονται άλλες εγκαταστάσεις πολύ σοβαρές τις οποίες δεν διαθέτει η πόλη του Πύργου δεν διαθέτει ο νομός Ηλείας. Δεν ξέρω ποιος μας διαβεβαιώνει ότι αυτές οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα γίνουν και μάλιστα σε χρόνο τέτοιο ώστε το 2021-2022, να είναι έτοιμη η Σύγκλητός να υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή άρα ανάβει το πράσινο φως να μπει στο μηχανογραφικό εκείνης της χρονιάς. Αυτό είναι πλήρως αβέβαιο μερικοί θεωρούν πως είναι απίθανο να συμβεί. Άρα μπορεί αυτό το τμήμα να το εξαγγέλλουν μεν αλλά να μην το δούμε ποτέ δε» είπε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Για την Αμαλιάδα τα πράγματα φαίνονται πιο ευνοϊκά, ωστόσο για τον Πύργο το τμήμα ΤΕΦΑΑ, δεν προέκυψε από την επιθυμία του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς στο τραπέζι ετέθη για πρώτη φορά από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και μάλιστα έχει πάρει ομόφωνη απόφαση η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η διοίκηση του ΤΕΙ Πελοποννήσου για τη δημιουργία Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στον Πύργο με τον τίτλο Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αρχαίας Ολυμπίας στον Πύργο και στην Αρχ. Ολυμπία. «Το έκανε αυτό η Σύγκλητος γιατί προφανώς εκτίμηση πως ο τίτλος Αρχ. Ολυμπία δίνει μια ιδιαίτερη ελκυστικότητα στους φοιτητές ανά την Ελλάδα να επιλέξουν το τμήμα αυτό που τους συνδέει άμεσα με την μήτρα του αθλητισμού με ότι σημαίνει αυτό στο συμβολικό και επικοινωνιακό επίπεδο. Και ταυτόχρονα υπήρξε πρόταση για δύο τμήματα, ένα ελληνόγλωσσο και ένα ξενόγλωσσο το οποίο θα είχε και την έδρα του στην Αρχαία Ολυμπία με ότι σημαίνει αυτό ως προς την ελκυστικότητα ξένων φοιτητών να φοιτήσουν σε ένα τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην Αρχ. Ολυμπία. Ταυτόχρονα αυτό θα ήταν μια προτιμότερη εξέλιξη για το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν έχει καμία κουλτούρα αποκέντρωσης και εξακτινωμένης λειτουργίας. Και όχι μόνο δεν έχει τέτοια κουλτούρα αλλά έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι συγκεντρώνει τις σχολές, δείτε την περίπτωσή του Αγρινίου πριν λίγα χρόνια και την διένεξη που υπήρχε εκεί. Και έχω την εντύπωση πως η απόφαση που πήρε προχθές και που ανατρέπει άρδην τα πράγματα με συντριπτική πλειοψηφία 23-10 ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος και του Πανεπιστημίου Πατρών έχει να κάνει με αυτή την άρνησή του να συμμετέχει με πανεπιστημιακά τμήματα τα οποία θα έχουν την έδρα τους και την λειτουργία τους σε όλες τις πόλεις της Δυτ. Ελλάδας. Δεν την έχει την κουλτούρα δεν την πιστεύει αυτή την εξακτίνωση δεν θα την υποστηρίξει και φοβάμαι ακόμα κι αν στο τέλος την αποδεχθεί δεν θα καταστεί εφικτό να έχουμε ένα σοβαρό ή δύο σοβαρά τμήματα στην Ηλεία που θα ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Δεν έχω τίποτα με την Πάτρα. Δεν μπορεί όμως η Ηλεία σε καμία περίπτωση με πάρα πολλά θέματα μέχρι σήμερα να καθίσταται όμηρος των επιθυμιών των θεσμών και των φορέων που λειτουργούν στην Πάτρα. Έως εδώ. Πρέπει τελικά να καταλάβουμε και να δούμε μόνο το συμφέρον μας. Δεν μας βάζει κανείς φραγμό επειδή είναι άλλη διοικητική μονάδα η Δυτ. Ελλάδα και άλλη η Πελοπόννησος. Δεν έχει σχέση αυτό. Δείτε πως ήδη στην Πάτρα η πρόταση του κ. Γαβρόγλου δημιουργεί τρία τμήματα πολυτεχνικής κατεύθυνσης στην Πάτρα, που όμως είναι τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Και αυτό είναι ένα ζήτημα που δημιούργησε την άρνηση της συγκλήτου. Άρα δεν έχει κανείς τη δικαιολογία να πει ότι δεν είναι ένα τμήμα ή δύο ή άλλες σχολές στην Ηλεία και να ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου» συνέχισε ο κ. Γεωργιόπουλος

Σχολιάζοντας σε άλλο σημείο τις εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τόνισε πως «… το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ήδη δουλεύει με την Ηλεία. Το τμήμα μεταπτυχιακών Ολυμπιακών Σπουδών που λειτουργεί στην ΔΟΑ, έχει δώσει και έχει δοκιμάσει τη σχέση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με τους φορείς της Ηλείας και ταυτόχρονα και με ότι έχει σχέση με τον Αθλητισμό και το Ολυμπιακό Κίνημα γενικότερα. Πέραν τούτου, βλέπω ότι στο Αγρίνιο δημιουργείται και μια σχολή που δεν έχει καμία σχέση με τις άλλες δύο, Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Δεν θέλω να το διακωμωδήσω, αλλά αν ήταν να κάνουμε μια σχολή που θα είχε σχέση με την Ιστορία της επανάστασης του 1821 και τι έδωσε η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, να το δούμε και να δούμε τι αρχαιολογικές σπουδές πρέπει να κάνουμε εκεί με οτιδήποτε έχει σχέση με αυτό αν αυτό λέγεται αρχαιολογία. Αλλά όταν το πανεπιστήμιο Πατρών δημιουργεί μια σχολή εκεί ή προτείνεται κάτι τέτοιο, αναρωτιέμαι στο υπουργείο σκέφτηκαν ποτέ τι σημαίνει στην Ηλεία ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας, η Αρχαία Ολυμπία, ο Ναός του Επικούρειου, η Ήλιδα. Αυτό είναι μια ακόμα παρατήρηση» σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας.

Υπόμνημα Συλλόγου Φοιτητών Τμήματος Τεχνολογων Γεωπόνων Αμαλιάδας

 

Αμαλιάδα, 19 Απριλίου 2019

 

Αξιότιμε κ. Κουτσούκο,

Με την παρούσα θα θέλαμε να σας αναφέρουμε τον έντονο προβληματισμό μας σχετικά με το πολυνομοσχέδιο που αλλάζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μέσα από αυτή τη επιστολή επιδιώκουμε να μεταφέρετε μερικά από τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς μας στην βουλή όπως:

Α) Κατά ποσό είναι εφικτό να υπάρχουν (2) δυο ομοειδές Τμήματα στο ίδιο Πανεπιστήμιο και στην ίδια περιφέρεια με παρόμοιο γνωστικό αντικείμενο και να μην απειλεί η ύπαρξη του ενός το άλλο ;

Β) Η ίδρυση του προαναφερθέντος τμήματος θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο υπάρχον τμήμα στην Αμαλιάδα , αφού παρουσιάζει ήδη ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και ο Υπουργός εξαγγέλλει θέσεις μόνιμων μελών ΔΕΠ στο Μεσολόγγι (στο Τμήμα φυτικής παραγωγής).

Γ) Θα θέλαμε να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις για τη λήψη πτυχίου Π.Ε των φοιτητών των Τ.Ε.Ι που εισήχθησαν από το 2013 και δεν έχουν ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες τους σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών τους. (μαθήματα και πτυχιακή εργασία ).

Δ) Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την κινητικότητα στα νέο ιδρυθέντα τμήματα των μόνιμων μελών ΔΕΠ κάτι που θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία του υπάρχοντος τμήματος , ας τεθεί ο προβληματισμός από το Υπουργείο για μια δικλείδα ασφαλείας που θα περιορίζει και ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του τμήματος στην Αμαλιάδα.

Ε) Εφόσον δίνεται η δυνατότητα κινητικότητας στους καθηγητές να δίνεται και στους φοιτητές χωρίς αυστηρά κριτήρια όπως στις μεταγραφές και ανεξαρτήτως εξαμήνου.

Σας επισυνάπτουμε τα σχετικά άρθρα.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ

Ιωάννης Μάρκου

 

Άρθρο 35 , παράγραφος 4.

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται μέσα σε δύο (2) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθορίζονται οι έδρες των Σχολών της παρ. 1, με τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου, εφαρμοζόμενης, κατά τα λοιπά, της διαδικασίας της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114).

Άρθρο 36 , παράγραφος 1 , εδάφιο ι .

‘Ίδρυση Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, με έδρα το Μεσολόγγι, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών.

Άρθρο 40 παράγραφος 1 , εδάφιο ία.

Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας εντάσσονται στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Άρθρο 40 , παράγραφος 3 .

Τα μέλη Δ.Ε.Π. που σύμφωνα με την παρ. 1 μπορούν εναλλακτικά να ενταχθούν σε περισσότερα από ένα Τμήματα, εντάσσονται σε ένα από τα Τμήματα αυτά με πράξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο και τις λειτουργικές ανάγκες του Ιδρύματος, ύστερα από αίτησή τους που κατατίθεται στη Γραμματεία της Συγκλήτου, γνώμη του Συμβουλίου Ένταξης και Ανάπτυξης της παρ. 1 του άρθρου 44* και αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου. Η αίτηση κατατίθεται μέσα σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από την έναρξη ισχύος του παρόντος και η απόφαση εκδίδεται μέσα σε είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες από την κατάθεση και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αν μέλος Δ.Ε.Π. δεν υποβάλει αίτηση, εντάσσεται με απόφαση της Συγκλήτου, με την ανωτέρω διαδικασία και κριτήρια, σε ένα εκ των Τμημάτων, στα οποία έχει δικαίωμα ένταξης σύμφωνα με την παρ. 1.

*Άρθρο 44 , παράγραφος 1

α) Στο Πανεπιστήμιο Πατρών λειτουργεί έως τις 31-8-2020 Συμβούλιο Ένταξης και Ανάπτυξης, στο οποίο μετέχουν ο υπηρετών κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας, ως πρόεδρος, ο υπηρετών κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας, καθώς και ο εκάστοτε εκλεγμένος Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πατρών, ως μέλη. Το Συμβούλιο Ένταξης και Ανάπτυξης έχει τις εξής αρμοδιότητες:

αα) γνωμοδοτεί στη Σύγκλητο για την ένταξη των μελών Δ.Ε.Π. και των μελών Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας σε Τμήματα, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 40 και στο άρθρο 41, γγ) γνωμοδοτεί στη Σύγκλητο για την πρώτη μετακίνηση μέλους Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 5 του άρθρου 40, δδ) εισηγείται στη Συνέλευση του Τμήματος για τη συγκρότηση των επιτροπών της παρ. 9 του άρθρου 36. β) Μετά την παύση της λειτουργίας του, οι αρμοδιότητές του περιέρχονται στα οικεία ακαδημαϊκά όργανα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Άρθρο 40 , παράγραφος 5 .

5. Η χρονική προϋπόθεση υπηρεσίας τουλάχιστον πέντε (5) ετών στο ίδιο Τμήμα, που προβλέπεται στην παρ. 5 του άρθρου 16 του ν. 4009/2011 δεν απαιτείται στις περιπτώσεις μετακίνησης μελών Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. προς τα Τμήματα της παρ. 1 του άρθρου 34 προκειμένου για το Πανεπιστήμιο Πατρών και της παρ. 1 του άρθρου 44 προκειμένου για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Αυτό ισχύει για την πρώτη μετακίνηση μετά την ένταξη σε Τμήμα του οικείου Πανεπιστημίου και μόνο για αιτήσεις που κατατίθενται έως τις 31-12-2019, διαφορετικά έως την 31η Δεκεμβρίου του έτους έναρξης της ακαδημαϊκής λειτουργίας του Τμήματος υποδοχής και αφορά και τους ήδη υπηρετούντες Καθηγητές του οικείου Πανεπιστημίου. Για την πρώτη μετακίνηση μέλους Δ.Ε.Π. που προέρχεται από το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας αποφασίζει η Σύγκλητος ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου Ένταξης και Ανάπτυξης της παρ. 1 του άρθρου 42, προκειμένου για το Πανεπιστήμιο Πατρών και του Συμβουλίου Ένταξης της παρ. 1 του άρθρου 52, προκειμένου για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Άρθρο 43 , παράγραφος 5

Οι προπτυχιακοί φοιτητές που εξετάζονται επιτυχώς στα απαιτούμενα για τη λήψη πτυχίου υποχρεωτικά και μαθήματα επιλογής του πρώτου κύκλου σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους, χωρίς να έχουν υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, προσαυξανόμενη κατά τέσσερα (4) εξάμηνα, έχουν τη δυνατότητα, με τον περιορισμό της παρ. 1, με αίτηση, που καταθέτουν στη γραμματεία του Τμήματος στο οποίο εντάσσονται, αντί να ορκιστούν και να λάβουν πτυχίο Τ.Ε.Ι., να παρακολουθήσουν επιπλέον μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών του αντίστοιχου Τμήματος Πανεπιστημίου και να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Κατ’ εξαίρεση οι φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα το Μεσολόγγι, του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα την Πάτρα, του Τμήματος Διοίκησης, Οικονομίας

και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων και του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας μπορούν να υποβάλουν αίτηση σε ένα από τα Τμήματα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ή Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, ανεξάρτητα από το Τμήμα στο οποίο εντάχθηκαν σύμφωνα με την παρ. 1*. Η αίτηση υποβάλλεται έως τις 15-9-2019, διαφορετικά μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την ανάρτηση της βαθμολογίας στο τελευταίο μάθημα και είναι δυνατόν να ανακληθεί με νέα αίτηση του ενδιαφερομένου που υποβάλλεται το αργότερο έξι (6) μήνες μετά την κατάθεση της αρχικής δήλωσης. Τα επιπλέον μαθήματα καθορίζονται με πράξη του Προέδρου του Τμήματος, ύστερα από σχετική απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος, η οποία εγκρίνεται από τη Σύγκλητο και με την οποία γίνεται αντιστοίχιση μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. με μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος του Πανεπιστημίου. Η απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, του προηγούμενου εδαφίου, με τους πρόσθετους όρους λήψης πτυχίου Πανεπιστημίου, εκδίδεται έως την 30-6-2019 και σε κάθε περίπτωση πριν από την υποβολή της αίτησης από τους φοιτητές. Δεν αντιστοιχείται με μάθημα και δεν λαμβάνεται υπόψη για τη λήψη του πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης η πρακτική άσκηση, εκτός αν περιλαμβάνεται πρακτική άσκηση και στο αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος του Πανεπιστημίου. Για τα μαθήματα που ολοκλήρωσε επιτυχώς ο φοιτητής και την πρακτική άσκηση, που δεν λαμβάνονται υπόψη για τη λήψη του πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, χορηγείται σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.

* Άρθρο 43 , παράγραφος 1

Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές σε Τμήματα του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας, όσοι δηλαδή κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν έχουν ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που απαιτούνται από το πρόγραμμα σπουδών για τη λήψη πτυχίου, εντάσσονται αυτοδίκαια στο Πανεπιστήμιο Πατρών, σύμφωνα με την αντιστοιχία της παρ. 1 του άρθρου 40, με δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σύμφωνα με τις παρ. 2 και 5. Ειδικότερα, οι φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα το Μεσολόγγι, του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα την Πάτρα, του Τμήματος Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων και του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας εντάσσονται στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ή στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών με απόφαση της Συγκλήτου και πράξη του Πρύτανη που εκδίδεται μέσα σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Οι φοιτητές του Τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας εντάσσονται σε ένα από τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, με τη διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου και με δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, μόνο σύμφωνα με την παρ. 2. Οι φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας εντάσσονται στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας, με δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, μόνο σύμφωνα με την παρ. 2. Οι φοιτητές των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε., Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε., Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. και Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας εντάσσονται αυτοδίκαια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και κατανέμονται σε Τμήματα της Σχολής Μηχανικών, με απόφαση της Συγκλήτου και πράξη του Πρύτανη που εκδίδεται μέσα σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, με δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, μόνο σύμφωνα με την παρ. 2.

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @androulakisnick: Από την ομιλία μου στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου, που σ…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Έθεσε το πραγματικό δίλημμα: Δημοκρατική Ανατροπή με το ΠΑΣΟΚ ή καθεστωτισμός και συντήρηση https://t.co/QQubABoXQi

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @kinimallagis: Σταθερή είναι η ακρίβεια στην Ελλάδα σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Αυγού…

Facebook

ZOO Category

Login