Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης Γιάννη Κουτσούκου προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα: «Στοιχεία από την πορεία εφαρμογής του Ν. 4387/2016 (Νόμος Κατρούγκαλου)».

on Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018.

Κρύβουν τις περικοπές των συντάξεων για να γλιτώσουν την κατακραυγή. Την 1-1-2019 θα ενημερωθούν οι συνταξιούχοι για την προσωπική διαφορά. Απάντηση Πετρόπουλου σε Επίκαιρη Ερώτησή μου.

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης Γιάννη Κουτσούκου  προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα: «Στοιχεία από την πορεία εφαρμογής του Ν. 4387/2016 (Νόμος Κατρούγκαλου)».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, ανασκολοπίσατε το ασφαλιστικό με το ν.4387, το νόμο Τσίπρα-Καμμένου, που κακώς αποκαλείται «νόμος Κατρούγκαλου». Ο κ. Κατρούγκαλος απλώς διεκπεραίωσε μια υπόθεση, διέπραξε ένα έγκλημα και έφυγε. Και σας βαρύνει όλους συλλογικά, διότι αυτό που κάνατε έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση των συντάξεων, γιατί αλλάξατε τα ποσοστά αναπλήρωσης, χτυπήσατε την ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού, επιβάλατε διπλές εισφορές -ήταν ουσιαστικά φορολογικό το νομοσχέδιό σας- κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες και δημιουργήσατε δαιδαλώδεις διαδικασίες στην απονομή τους.

Το πιο σπουδαίο, όμως, είναι ότι ήρθε στη συνέχεια με δικό σας νόμο η πρόβλεψη για περικοπή της προσωπικής διαφοράς από την 1.1.2019, αυτή που ο κ. Κατρούγκαλος μας έλεγε ότι δεν θα περικοπεί και ότι θα πάρουν και αυξήσεις οι συνταξιούχοι.

Εμείς, λοιπόν, σύμφωνα με την εντολή που μας έχει δώσει ο ελληνικός λαός ως Βουλευτές της Αντιπολίτευσης, καταθέσαμε ερωτήσεις πολύ συγκεκριμένες στην κ. Αχτσιόγλου στις 16.1.2018. Τις επανακαταθέσαμε στις 22.2.2018, διότι η κ. Αχτσιόγλου δεν αξιώθηκε να μας απαντήσει, όπως δεν απάντησε και στην δεύτερη ερώτησή μας και τώρα ήρθατε εσείς εδώ, για να καλύψετε την κ. Αχτσιόγλου.

Θα πρέπει, μιας και σας έστειλε εδώ, πρώτον, να μας πείτε γιατί η κ. Αχτσιόγλου και το Υπουργείο υποτιμούν τη Βουλή. Δεν είναι δυνατόν ένας Βουλευτής, όταν ζητά συγκεκριμένα στοιχεία να τον γράφετε στα παλιότερα των υποδημάτων σας!

Στις ερωτήσεις που σας έχω καταθέσει, λοιπόν, ζητώ συγκεκριμένα στοιχεία για το πόσες συντάξεις, κύριες και επικουρικές παλαιών συνταξιούχων εκδόθηκαν από την ημερομηνία ψήφισης του νόμου και πόσες εκκρεμούν ανά φορέα ασφάλισης. Ποια η ετήσια δαπάνη των παραπάνω συντάξεων που εκδόθηκαν και ποια η αντίστοιχη των προσωρινών συντάξεων για τις οποίες εκκρεμούν οι οριστικές; Πόσες συντάξεις, κύριες και επικουρικές, νέων συνταξιούχων, μετά την εφαρμογή του ν. 4387/2016, εκδόθηκαν, οριστικές και προσωρινές και πόσες εκκρεμούν; Ποια είναι αντίστοιχα η ετήσια δαπάνη των νεοεκδοθεισών συντάξεων και ποια είναι των προσωρινών; Ποιος είναι ο αριθμός των επανυπολογισθεισών παλαιών συντάξεων με βάση τις διατάξεις του ν. 4387/2016; Για τις μη επανυπολογισθείσες συντάξεις ζητούμε να κατατεθεί το σχετικό αρχείο που να εμφανίζεται το ύψος της σύνταξης πριν και μετά τον επανυπολογισμό. Ποιος είναι ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών που δικαιούνται επιστροφή ή συμψηφισμό και πότε θα επιστραφούν;

Είναι συγκεκριμένες ερωτήσεις, για να κάνουμε τη δουλειά μας και να σας ελέγξουμε και δεν απαντάτε. Άρα, υπάρχει ένα σοβαρό θέμα, αυτό της περιφρόνησης της Βουλής. Δεν νομίζω, κύριε Υπουργέ, ότι έχετε αυτό το δικαίωμα.

Το δεύτερο είναι η ουσία. Κρύβεται κάτι πίσω από την αδυναμία να απαντήσετε; Αυτό θέλω να μας πείτε.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Κουτσούκο, θα περίμενα από εσάς μια πιο ευγενική τοποθέτηση. Να ξέρετε ότι εμένα κανείς δεν με στέλνει.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ορίστε;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κανείς δεν με στέλνει. Με έστειλε εδώ, λέτε, η κ. Αχτσιόγλου. Να είστε πιο ευγενής. Αναφορές του τύπου «σε έστειλε η κ. Αχτσιόγλου» δεν είναι σοβαρές, παρά μόνο περιφρονητικές προς το πρόσωπό μου και προς τη διαδικασία.

Είμαι αρμόδιος Υφυπουργός για την κοινωνική ασφάλιση και κανείς δεν με στέλνει. Εκείνο που με ρωτάτε θα σας το απαντήσω με πληρότητα. Ήδη, σε τρεις τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις, με πλήρη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, απαντήσαμε σε πάρα πολλά θέματα, όπως αυτά που ρωτάτε, τα οποία στοιχεία διαρκώς αλλάζουν.

Δεν ξέρω τι υπαινίσσεστε με το ότι δεν ήρθε η κ. Αχτσιόγλου εδώ, αλλά αυτά τα θέματα, τα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης, είναι της δικής μου αρμοδιότητας και σε εμένα δεν ήρθε ποτέ δική σας ερώτηση, που να μην την απαντήσω. Πάντα απαντώ και ποτέ, σε καμία ερώτηση που έχει γίνει μέχρι τώρα, δεν αρνήθηκαν να έρθω να απαντήσω. Σε όλες ήρθα. Δεν το ξέρω αυτό που λέτε πώς προκύπτει.

Έρχομαι τώρα επί των θεμάτων τα οποία θέτετε με την ερώτησή σας. Μέχρι την 1η Γενάρη 2015 είχαμε μεγάλες εκκρεμότητες πραγματικά στις συντάξεις, και κύριες και επικουρικές. Μέσα στο μήνα Μάιο θα έχουμε εβδομήντα πέντε χιλιάδες επτακόσιες κύριες συντάξεις. Είχαμε πάνω από διακόσιες εξήντα πέντε χιλιάδες. Συνολικά τον Γενάρη του 2015 είχαμε σε εκκρεμότητα τριακόσιες σαράντα επτά χιλιάδες κύριες συντάξεις και τώρα έχουμε εβδομήντα πέντε χιλιάδες κύριες συντάξεις. Έχουμε εκατόν μια χιλιάδες επικουρικές σε εκκρεμότητα, ενώ τον Γενάρη του 2015 είχαμε εκατόν εβδομήντα χιλιάδες σε εκκρεμότητα. Έχουμε σε εκκρεμότητα τριάντα έξι χιλιάδες εφάπαξ, ενώ είχαμε τον Γενάρη του 2015 εβδομήντα έξι χιλιάδες εφάπαξ, δηλαδή τον διπλάσιο αριθμό.

Επομένως, μόνο για καθυστέρηση δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε. Δεν θέλαμε να πάμε σε συγκράτηση των δαπανών, αλλά σε επιτάχυνση της καταβολής των εισφορών.

Το συνολικό κόστος για την εξόφληση αυτών των σε εκκρεμότητα παροχών είναι 1.090.000.000 ευρώ και όχι 2.500.000.000 ευρώ, όπως άθροισε χθες η Νέα Δημοκρατία με μια καταστροφική λογική που έχει ο κ. Βρούτσης. Το αντίστοιχο κόστος εκκρεμών παροχών του Γενάρη του 2015 ήταν 2.000.000.000 ευρώ. Σε όλο αυτό το διάστημα που έχει μεσολαβήσει, έχουν έρθει πολύ περισσότερες αιτήσεις χορήγησης συντάξεων. Διότι αντιλαμβάνεστε ότι κάθε μήνα, πάνω από δώδεκα με δεκαπέντε χιλιάδες νέες αιτήσεις συντάξεων έρχονται στο σύστημα. Επομένως, είναι πολύ σημαντική η επίδοση του ΕΦΚΑ.

Το 2017 καταβλήθηκαν συνολικά διακόσιες σαράντα δύο χιλιάδες οχτακόσιες τριάντα τέσσερις μετοχές. Μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή, είχαμε το ποσό του 1.600.000.000 ευρώ. Αυτό ήταν ρεκόρ για το 2017 που μας κατηγορούσαν ότι εμείς δεν δίνουμε συντάξεις για να έχουμε πλεονάσματα στον ΕΦΚΑ. Αντιθέτως, είχαμε την μεγαλύτερη επίδοση σε χορήγηση συντάξεων. Επαναλαμβάνω το νούμερο: Δώσαμε διακόσες σαράντα δύο χιλιάδες οχτακόσιες τριάντα τέσσερις παροχές με ύψος 1.600.000.000 ευρώ. Το 2016 δώσαμε εκατόν ογδόντα πέντε χιλιάδες συνταξιοδοτικές παροχές, δηλαδή εξήντα χιλιάδες λιγότερες. Το 2015 ήταν περίπου οι ίδιες, εκατόν ογδόντα έξι χιλιάδες συνταξιοδοτικές παροχές με κόστος που δεν ξεπερνούσε το 1 δισεκατομμύριο κάθε χρονιά. Συνεπώς, έχουμε αύξηση και της χορήγησης ποσών στις συντάξεις που δώσαμε, δηλαδή 600.000.000 ευρώ παραπάνω απ’ ό,τι τις προηγούμενες χρονιές, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που σας λέω.

Επιβεβαιώνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή όλα τα δεδομένα. Πράγματι, η ΕΛΣΤΑΤ εκτίμησε ότι για το 2017 το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ είναι 2.937.000.000 ευρώ. Επομένως, έχουμε μια επίδοση αναλυτικά σε κάθε φορέα θετική. Έχουν απομείνει σε εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή για τους μισθωτούς, δηλαδή για το ΙΚΑ πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τριάντα χιλιάδες επτακόσες ενενήντα περίπου συντάξεις. Στα ενταχθέντα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ταμεία, έχουμε δύο χιλιάδες πεντακόσιες πενήντα συντάξεις σε εκκρεμότητα. Στον ΟΑΕΕ είναι δεκαέξι χιλιάδες τετρακόσιες τριάντα τρεις συντάξεις σε εκκρεμότητα. Το ίδιο περίπου στον ΟΓΑ. Στο ΕΤΑΑ έχουμε πέντε χιλιάδες τετρακόσιες δέκα συντάξεις. Στο ΝΑΤ χίλιες σαράντα επτά συντάξεις. Στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ διακόσιες είκοσι δύο συντάξεις. Στο Δημόσιο δύο χιλιάδες εννιακόσιες είκοσι έξι συντάξεις. Είμαστε βέβαιοι ότι με αυτά τα δεδομένα θα πετύχουμε μέχρι τον Ιούνιο να έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Όπως βλέπετε από τα στοιχεία που δίνω, επιταχύνεται η έκδοση συντάξεων, όχι μόνο από χρόνο σε χρόνο, αλλά από μήνα σε μήνα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ, κύριε Πετρόπουλε, ολοκληρώστε. Έχετε και δευτερολογία.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Θα μου δώσει ευκαιρία ο κ. Κουτσούκος να δώσω κι άλλη ενημέρωση μετά, γι’ αυτό τελειώνω με αυτό.

Συνεπώς, δεν ήρθε η καταστροφή με τον ν. 4387, αλλά μια κατάσταση πολύ καλύτερη. Εσείς γνωρίζετε ότι η χώρα μας έχει δεσμευθεί με αποφάσεις του 2010 να μην υπερβαίνει ποτέ η δημοσιονομική δαπάνη το 16,2% του ΑΕΠ. Το ξεπέρασε διαδοχικά όλες τις χρονιές αυτό το ποσοστό, ακόμη και το 2015. Γι’ αυτό γίνονταν περικοπές κάθε χρόνο. Το 2010 έγιναν οι πρώτες περικοπές, κοντά στα 2.500.000.000 ευρώ. Την επόμενη χρονιά έγιναν περικοπές 7.000.000.000 ευρώ. Συνολικά, έχουμε φτάσει στα 45.000.000.000 ευρώ περικοπές από την κοινωνική ασφάλιση. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η χώρα δεσμεύθηκε. Και η χώρα δεσμεύθηκε με βάση τις νόμιμες διαδικασίες που διέπουν τη λειτουργία κάθε χώρας που είναι μέσα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο ευρωνόμισμα.

Επομένως, μην αναρωτιέστε γιατί προσπαθούμε να κάνουμε μια δουλειά ανακοπής της κατάρρευσης που σημειωνόταν στην κοινωνική ασφάλιση και να μπορέσουμε σιγά-σιγά να χτίσουμε ένα καλύτερο σύστημα με όρους δικαιοσύνης.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κι εγώ ευχαριστώ.

Παρακαλώ, κύριε Κουτσούκο, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Προσέξτε, επειδή άφησε μια αιχμή ο κ. Πετρόπουλος περί της ευγένειας, εγώ δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν, κύριε Υπουργέ, και ιδίως εσάς, διότι ξέρω ότι αναλαμβάνετε πολλές φορές να βγάλετε τα κάστανα από τη φωτιά.

Και είναι απαράδεκτο αυτό που είπατε τώρα από το Βήμα, ότι δεν είσαστε γνώστης των ερωτήσεων και της αίτησης κατάθεσης εγγράφων που έχω υποβάλει και επανυποβάλει. Εάν είστε αρμόδιος, έπρεπε να σας τα έχει διαβιβάσει η κυρία Αχτσιόγλου. Ο Κανονισμός της Βουλής λέει ότι τις ερωτήσεις τις κάνουμε στους Υπουργούς, δεν τις κάνουμε στους Υφυπουργούς και με βάση την κατανομή αυτοί τις δίνουν στις υπηρεσίες και στους πολιτικούς υπεύθυνους για να απαντήσουν.

Είναι απαράδεκτο από τον Γενάρη και τον Φλεβάρη να λέτε ότι δεν έχετε υπόψη σας ερωτήσεις και δεν απαντάτε. Και η ερώτηση είναι και αίτηση κατάθεσης εγγράφων.

Μην κουνάτε το χέρι απορημένος. Να πάτε να ψαχτείτε στο Υπουργείο σας και να εγκαλέσετε την πολιτική σας προϊστάμενη την κυρία Αχτσιόγλου.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να απαντήσω;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Δεν θα με διακόψετε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Θα απαντήσετε, κύριε Υπουργέ, μετά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Εγώ πιστεύω, κύριε Υπουργέ, θα σας το πω ευθέως, ότι μερικοί Υπουργοί έχουν καβαλήσει τα καλάμια. Δεν απαντάνε στις ερωτήσεις μας. Δείτε τον κατάλογο των αναπάντητων ερωτήσεων που μας κοινοποιεί κάθε φορά η αρμόδια υπηρεσία της Βουλής, με πρώτον τον κ. Τσακαλώτο, την κυρία Αχτσιόγλου κοκ.. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Τώρα σας πήραν εσάς τα σκάγια, αλλά εσείς ήρθατε εδώ. Τι να κάνουμε;

Ερχόμαστε τώρα στην ουσία. Προσπαθήσατε να μου απαντήσετε σε ένα μικρό κομμάτι της ερώτησής μου που αφορά τις καθυστερήσεις. Εγώ δέχομαι τα νούμερα που μου δώσατε, δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά. Έκανα την πρόσθεση και ανάγετε στον αριθμό των εκατόν εβδομήντα έξι χιλιάδων τις καθυστερούμενες, αντί διακόσιες δέκα χιλιάδες που γράφει ο Τύπος.

Το δέχομαι, αλλά πρέπει να συνεκτιμήσετε, κύριε Υπουργέ, ότι οι προηγούμενες καθυστερήσεις είχαν να κάνουν με έναν ρυθμό εξόδου την εποχή πριν την αλλαγή του ασφαλιστικού που ήταν τριπλάσιος από τον σημερινό. Τώρα έχει μειωθεί ο ρυθμός εξόδου, άρα δεν δικαιολογείται η καθυστέρηση δύο και δυόμισι ετών.

Εν πάση περιπτώσει, μας είπατε τι κόστισε η απονομή των συντάξεων που κάνατε, το ένα δισεκατομμύριο, αλλά δεν μας λέτε ποια είναι τα χρωστούμενα από κύριες, επικουρικές, εφάπαξ και μερίσματα, για να δούμε αν είναι πραγματικό ή όχι το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ.

Κι έρχομαι τώρα στα άλλα που δεν απαντήσατε, γιατί αν την είχατε τη γραπτή ερώτηση μπροστά σας ως οφείλατε, θα βλέπατε ότι το επόμενο ερώτημα ήταν πότε θα κάνετε τους επανυπολογισμούς. Είχατε υποχρέωση μέχρι τέλος Μάρτη να κάνετε τους επανυπολογισμούς και να στείλετε στους έρμους τους συνταξιούχους ένα χαρτάκι που να λέει: «Κύριε Γιάννη μου, τόσα θα σου κόψω». Και δεν το κάνετε.

Κι ερωτώ: Αυτό δεν έχει σκοπιμότητα, για να μην μάθει ο κόσμος τι θα του κόψετε και εξεγερθεί;

Εσείς δεν ψηφίσατε, κύριε Υπουργέ, την περικοπή των συντάξεων 1-1-2019; Εμείς την ψηφίσαμε; Και μας λέτε τώρα για το 2010. Εμείς είπατε ότι ανατρέψατε την οικονομική κατάσταση της χώρας. Δεν χρειάζονταν άλλες περικοπές των συντάξεων και οδηγείτε το ασφαλιστικό σε αδιέξοδο, γι’ αυτό έχετε και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Λοιπόν, επειδή εδώ πιέζει ο χρόνος, θα σας παρακαλέσω εκ των υστέρων σαν μια ένδειξη μεταμέλειας να μελετήσετε την ερώτηση και καταλεπτώς, ως έχετε υποχρέωση από τον Κανονισμό της Βουλής, να απαντήσετε σε όλα τα ερωτήματα: Πότε θα κάνετε τις περικοπές; Πόσες είναι; Πότε θα δώσετε τα καθυστερούμενα; κοκ..

Για τα υπόλοιπα περιμένω να σας ακούσω αν έχετε κάτι ουσιαστικό. Για τα διαδικαστικά, όμως, που αφορούν την τακτική των Υπουργών απέναντι στη Βουλή και τους Βουλευτές, επιτρέψτε μου, δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Καταρχήν, προτού σας δώσω τον λόγο, κύριε Υφυπουργέ, κύριε Πετρόπουλε, να πω ότι πολλά που είπε ο κ. Κουτσούκος αναφέρονταν στο σύνολο των Υπουργών κι όχι στον κ. Πετρόπουλο, ο οποίος κι από τη δική μου εμπειρία από αυτή τη θέση πιστεύω ότι είναι από τους συνεπέστερους όσον αφορά τις απαντήσεις του προς το κοινοβούλιο.

Κατά συνέπεια να το ξεχωρίσουμε αυτό το πράγμα και βεβαίως να απαντήσει στις ερωτήσεις που έχετε κάνει.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Αυτό το είπα κι εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ, κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Τον Ιανουάριο του 2019 θα υπάρξουν στα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων τα ποσά που αφορούν το ύψος των συντάξεων μετά τον επανυπολογισμό και τούτο θα γίνει διότι, όπως έχουμε πει ξανά, η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι να δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορεί στις συντάξεις που θα χορηγούνται στους ασφαλισμένους.

Μέχρι τούτη τη στιγμή καμία περικοπή δεν έχει επέλθει στις συντάξεις από τη δική μας κυβερνητική περίοδο και επιτρέψτε μας να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο νόμος που έχουμε ψηφίσει ορίζει ότι θα πρέπει στο πληροφορικό σύστημα να καταχωρείται το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού και όχι να χορηγηθεί αυτό το ύψος των συντάξεων που προκύπτει από τον επανυπολογισμό τώρα.

Η χορήγηση θα γίνει από 1η Ιανουαρίου του 2019 και μέχρι τότε μπορούμε να προσπαθούμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους συνταξιούχους μας. Αυτό πάντα κάνουμε. Αυτή είναι η μόνη προσπάθειά μας και έχουμε την αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Επομένως, κάντε λίγο υπομονή. Προσπαθήστε κι εσείς μαζί μας να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, διότι μας δεσμεύει όλους αυτή η ευθύνη που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση όχι με δική μας πρωτοβουλία, αλλά με μια πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε το 2010 από την τότε Κυβέρνηση να δεσμεύσει τη χώρα με το 16,2% της δημοσιονομικής δαπάνης.

Αυτό είναι ανελαστικό ύψος δέσμευσης. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι σ’ αυτό, διότι, όπως κι εσείς θυμάστε, το 2015 μας λέγατε «γρήγορα-γρήγορα αναλάβετε τις δεσμεύσεις που η χώρα είχε από πριν». Κάναμε αυτήν την πολιτική κίνηση κι εμείς με τον νόμο που ψηφίσαμε το 2015, με το τρίτο μνημόνιο που εσείς το λέτε αχρείαστο -τα άλλα δύο ήταν χρήσιμα, το τρίτο σας μάρανε που είναι αχρείαστο- το οποίο εσείς θέλατε γρήγορα-γρήγορα να ψηφίσουμε ως αχρείαστο.

Αυτή είναι η κατάσταση και δεν μπορούμε να κρυβόμαστε σε καμμιά περίπτωση. Τουλάχιστον, ας μιλάμε ειλικρινά εδώ. Και αν είναι κάτι που από την πλευρά σας μπορείτε να υποδείξετε για να γίνει διαφορετικά σε όφελος των ασφαλισμένων, να το πείτε, αλλά όχι να ανατρέψουμε δεσμεύσεις, που έτσι κι αλλιώς μας συνοδεύουν, που κι εμείς αναλάβαμε διότι δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά σ’ εκείνη τη συγκυρία υπό τις συνθήκες που βρισκόταν η χώρα.

Δεν μπορεί να γίνεται αυτό και να έρχεστε συνεχώς να λέτε ότι εσείς είστε έξω από αυτήν την ευθύνη, που προκλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τις προηγούμενες δεσμεύσεις. Δεν είμαι εγώ υπόλογος και δεν είναι η Κυβέρνησή μας υπόλογη γι’ αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία έχουν την πηγή τους στα προηγούμενα χρόνια.

Και, πραγματικά, είναι πάρα πολύ αυστηρές οι δεσμεύσεις που προκύπταν από τα προηγούμενα μνημόνια. Αυτή η δέσμευση που αναλάβαμε ήταν δέσμευση προγενέστερη.

Γι’ αυτόν τον λόγο, κύριε Κουτσούκο, τα αποτελέσματα θα τα έχουμε τον Γενάρη του 2019 ως προς τον επανυπολογισμό. Έχει γίνει. Παρεμβαίνουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα που μπορούμε να έχουμε σ’ όλη τη διαδικασία, την οποία ακολουθούμε. Δεν είναι της ώρας να μπούμε σε λεπτομέρειες ως προς αυτό. Η προσπάθεια που κάνουμε για την επιτυχή αξιολόγηση και την ολοκλήρωση των σχετικών προγραμμάτων που θα κριθούν στο επόμενο διάστημα θα συνοδεύουν την προσπάθειά μας για τη συνέχεια.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @androulakisnick: Από την ομιλία μου στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου, που σ…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Έθεσε το πραγματικό δίλημμα: Δημοκρατική Ανατροπή με το ΠΑΣΟΚ ή καθεστωτισμός και συντήρηση https://t.co/QQubABoXQi

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @kinimallagis: Σταθερή είναι η ακρίβεια στην Ελλάδα σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Αυγού…

Facebook

ZOO Category

Login