Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με θέμα «Παρήλθε και 12η Μαρτίου, η τελευταία προθεσμία που έθεσε ο κ. Σπίρτζης για την εκκίνηση των διαδικασιών έναρξης του έργου Πάτρα-Πύργος».

on Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018.

Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με θέμα «Παρήλθε και 12η Μαρτίου, η τελευταία προθεσμία που έθεσε ο κ. Σπίρτζης για την εκκίνηση των διαδικασιών έναρξης του έργου Πάτρα-Πύργος».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Πρόεδρε, δεν θέλω να υποτιμήσω καθόλου τον ρόλο του κ. Μαυραγάνη ως μέλους της Κυβέρνησης, ούτε ως πρόσωπο ούτε ως θεσμό.

Θέλω, όμως, να σας ενημερώσω πως το συμπέρασμά μου είναι ότι ο κ. Σπίρτζης κρύβεται, διότι αυτή η επίκαιρη ερώτηση είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη Πέμπτη. O κ. Σπίρτζης επικαλέστηκε φόρτο εργασίας, αλλά όλοι διαπιστώσαμε εδώ, γιατί είχαμε σχετική ψηφοφορία, ότι επεριφέρετο ασκόπως στους διαδρόμους της Βουλής. Προφανώς, ο κ. Σπίρτζης ο οποίος έχει συλληφθεί επανειλημμένα κλέβων οπώρας, καθώς δεν έχει τηρηθεί κανένα από τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχει δώσει, ήθελε να αποφύγει την παρουσία του στη Βουλή και την απάντηση.

Και η επίκαιρη ερώτηση αυτή προέκυψε, καθώς έμεινε αναπάντητη η γραπτή μου ερώτηση, η οποία έλεγε στον κ. Σπίρτζη ότι στις 2/08/2018 εδώ, στο Κοινοβούλιο, δεσμεύτηκε ότι μετά τις 12 του Μάρτη θα κινήσουν οι διαδικασίες έναρξης του πολύπαθου δρόμου Πάτρα – Πύργος, τρία χρόνια μετά την ακύρωση του διαγωνισμού και την κατάτμησή του. Και παρήλθε, βεβαίως, η προθεσμία, χωρίς να έχει κάνει καμμία ενέργεια το Υπουργείο.

Πήραμε προχθές, ενδιάμεσα δηλαδή της ακύρωσης της επίκαιρης και της σημερινής συζήτησης, μια γραπτή απάντηση των υπηρεσιών, που αφού εξιστορεί όλο το χρονοδιάγραμμα της ανταλλαγής αλληλογραφίας μεταξύ του Υπουργείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μας λέει στην κατακλείδα ότι είναι σε εξέλιξη η αναλυτική εξέταση των αιτιολογήσεων για τις προσφορές που κατέθεσαν οι μειοδότες σε τέσσερις εργολαβίες.

Θα μας πει ο κ. Μαυραγάνης εάν γνωρίζει. Προφανώς, εννοεί την εταιρεία «Τοξότης Α.Ε.». Όσα, όμως, μας είχε πει εδώ ο κ. Σπίρτζης ότι θα είχε στείλει μετά τις 12 Μάρτη τους φακέλους με τις υπογεγραμμένες συμβάσεις για προσυμβατικό έλεγχο, προφανώς δεν έχουν τηρηθεί. Εάν έχει κάτι ενδιαφέρον να μας πει ο κ. Μαυραγάνης θα το ακούσουμε και θα επανέλθω στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Κύριε Βουλευτά, ευχαριστώ για την ερώτηση.

Η αγωνία κάθε Βουλευτή για την περιφέρειά του και για ένα τόσο μεγάλο έργο, που είναι απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας και της τοπικής κοινωνίας εδώ και πολλές δεκαετίες, είναι πρόδηλα δικαιολογημένη. Επειδή στην ερώτησή σας θίγετε το καίριο ζήτημα της χρηματοδότησης, γιατί χωρίς χρήματα δεν μπορεί να γίνει τίποτα, και μου υπομνύεται ότι χρηματοδότηση τέτοια δεν υπήρχε για το έργο των 350 εκατομμυρίων, όταν επί των δικών σας ημερών προσπαθήσατε να προχωρήσετε το έργο αυτό χωρίς χρήματα, όμως, με μια εργολαβία και για τα εβδομήντα πέντε χιλιόμετρα με έβδομης τάξης πτυχίο, θέλω να σας ενημερώσω και όλο το Σώμα, αλλά και τον λαό της Ηλείας και της Αχαΐας ότι στις 17/4/2018 εξεδόθη η οριστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εγκρίνει το κονδύλι των 344.776.874 ευρώ για το έργο αυτό. Άρα, είναι καλυμμένο οικονομικά έργο πλέον.

Πράγματι, εμείς πήραμε μια πολιτική απόφαση. Και δεν την πήραμε μόνο για την Πάτρα και τον Πύργο και το συγκεκριμένο έργο, την πήραμε συνολικά. Διότι όλοι γνωρίζουμε, και πολλώ μάλλον γνωρίζει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, το τι ακριβώς διαμειβόταν μεταξύ της δημοσίας διοικήσεως, της πολιτικής εξουσίας, όχι όλης, οφείλω να το πω- και κάποιων εργολάβων. Και έβγαλε ένα πόρισμα το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο πριν από περίπου τέσσερις μήνες και είπε ότι το 2013 έγινε σύντμηση του υλικού αντικειμένου των έργων συνολικά και παρόλα αυτά δεν συντμήθηκαν οι αμοιβές, αλλά αυξήθηκαν κατά 1.200.000.000 ευρώ.

Επίσης, η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2016 έβγαλε μια πρωτοποριακή απόφαση και είπε ότι διαπιστώνει πως από την δεκαετία του ’90 μέχρι και σήμερα υπήρχε συνεννόηση για τις τιμές μεταξύ εκατό εταιρειών, μεταξύ των οποίων φυσικά προεξάρχουσες ήταν οι εταιρείες με πολύ μεγάλα αποθέματα οικονομίας δυνάμεων. Όπως καταλαβαίνετε, ήμασταν υποχρεωμένοι να πάρουμε μια απόφαση για όλα αυτά και να προβούμε και σε κατατμήσεις των έργων για να μπορούν να συμμετέχουν σε αυτά και οι μεγάλοι, δεν θα τους αποκλείσουμε, αλλά και οι μικρότεροι, αυτοί που είχαν έκτης τάξεως πτυχίο.

Γι’ αυτόν τον λόγο έγινε η κατάτμηση του έργου Πάτρας – Πύργου. Νομίζω ότι δεν ενοχλεί κανέναν αυτό.

            Από κει και πέρα, οι υπηρεσίες οφείλουν να ελέγξουν -και σωστά εσείς το επισημαίνετε- με βάση το άρθρο 88 του ν.4412/2016 -δικού μας νόμου- τις ακραία χαμηλές προσφορές, εάν υπάρχουν. Όταν, λοιπόν, βλέπουν μια προσφορά η οποία είναι περί το 55% εκπτώσεως, οφείλουν να την ελέγξουν.

            Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε. Μέσα στο καλοκαίρι ή περί το τέλος του καλοκαιριού, διότι απ’ ό,τι βλέπω από το έγγραφο της υπηρεσίας οι προθεσμίες που έχουν δοθεί και οι επεκτάσεις των εγγυητικών επιστολών φθάνουν απώτατο σημείο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, νομίζω ότι θα κλείσει όλος αυτός ο έλεγχος.

Το να παρέμβουμε εμείς στις υπηρεσίες, κύριε Βουλευτά, και να πούμε «τελειώνετε τον έλεγχο αρνητικά ή θετικά» είναι αδόκιμο, ανήθικο και παράνομο. Νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε τις υπηρεσίες να ελέγξουν ενδελεχώς όλες τις προσφορές και όλους τους φακέλους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Έχω την εντύπωση ότι ο κ. Μαυραγάνης ή δεν κατάλαβε τι ρώτησα ή σκόπιμα «πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα».

Κύριε Μαυραγάνη, γι’ αυτά τα θέματα στα οποία αναφερθήκατε έχουμε κάνει εδώ ατελείωτες συζητήσεις με τον κ. Σπίρτζη. Κάθε φορά μας επαναλάμβανε τα ίδια κι εμείς επιμέναμε ότι αν δεν είχατε ακυρώσει τον διαγωνισμό θα μπορούσατε να έχετε κηρύξει άγονη τη διαδικασία, εάν τυχόν δεν υπήρχαν εκπτώσεις, εάν δηλαδή οι εθνικοί εργολάβοι με τους οποίους τώρα συναγελάζεστε δεν προσέρχονταν με ικανοποιητικές τιμές, να τον είχατε επαναλάβει, να μην είχατε κατατμήσει το έργο, να έχουμε κερδίσει τρία χρόνια.

Και μας λέτε τα ίδια. Εγώ αναφέρομαι στις επανειλημμένες δηλώσεις του κ. Σπίρτζη, ο οποίος αυτοδιαψεύδεται κάθε φορά που βάζει ένα χρονοδιάγραμμα. Και καταλαβαίνω τώρα γιατί κρύβεται. Αντί να έρθει εδώ και να ζητήσει συγγνώμη που έχει φτάσει το έργο σε αδιέξοδο, ήρθατε εσείς και μας επαναλαμβάνετε τις γνωστές ιστορίες.

Σας λέω, λοιπόν, τα εξής απλά πράγματα από τα Πρακτικά της Βουλής στις 8/2/2018: «Αμέσως μετά οι υπηρεσίες θα κληθούν να καλέσουν τους αναδόχους, να φέρουν τις εγγυητικές, να πάνε οι συμβάσεις στο Ελεγκτικό και μετά οι ημερομηνίες είναι από τον νόμο. Εάν δεν μπορεί κάποια εταιρεία να φέρει τις εγγυητικές, θα πας στη δεύτερη, αν δεν μπορεί η δεύτερη, θα πας στην τρίτη και ούτω καθ’ εξής».

Ερωτώ, λοιπόν –και αυτή ήταν η ερώτησή μου- γιατί δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων για να πάνε για τον προσυμβατικό έλεγχο.

Αυτά που δεν μας λέτε εσείς, μας τα λένε οι δημοσιογράφοι που κάνουν το ρεπορτάζ του Υπουργείου. Μας λένε, δηλαδή, ότι ο κ. Καλογρίτσας, μετά τον έλεγχο που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος στην Τράπεζα Αττικής, δεν μπορεί να πάρει «μαϊμού» εγγυητικές, ότι είναι έκπτωτος σε άλλα έργα, ότι αναζητείτε σωτηρία στους αρχικούς εργολάβους, εσείς που τους ξορκίζατε. Και εν πάση περιπτώσει, κάντε μια ειλικρινή ενημέρωση της Βουλής, ζητήστε μία συγγνώμη, συγκαλέστε την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και φέρτε μία άλλη πρόταση για να γίνει το έργο.

Ο δρόμος που έχετε επιλέξει είναι αδιέξοδος και φαίνεται από την τρίχρονη καθυστέρηση και από το γεγονός ότι οι υπηρεσίες σας, όπως λέει το έγγραφο, δύο χρόνια μετά τις δημοπρασίες που ο κ. Καλογρίτσας μειοδότησε με ποσοστά κοντά στο 60% -με 55%-57% και ούτω καθ’ εξής- δεν μπορούν να ελέγξουν τους φακέλους. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά τώρα;

Και θα κλείσω με τούτο: Ούτε κι εσείς είστε από παρθενογένεση, είστε στο Υπουργείο μαζί με τον κ. Σπίρτζη αρκετά χρόνια τώρα, ούτε ο κ. Σπίρτζης, πολύ περισσότερο, ο οποίος έχει διατελέσει και Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου και ο οποίος έκανε την κατάτμηση προκειμένου να πάρουν εργολαβίες οι γνωστοί κουμπάροι. Τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Δεν επανήλθα εγώ γι’ αυτά.

Εγώ επανήλθα για το δια ταύτα, για το πού είμαστε σήμερα. Και διαπιστώνω, λοιπόν, από την απάντησή σας ότι το έργο βρίσκεται σε μεγάλο αδιέξοδο. Το έργο είχε μπει στο ΠΔΕ το 2014 με 450 εκατομμύρια, γιατί τότε δεν είχαν υπολογιστεί οι εκπτώσεις -εσείς το γράψατε τώρα με 350 εκατομμύρια γιατί έχετε υπολογίσει τις εκπτώσεις, από τα δικά σας έγγραφα προκύπτουν αυτά- και θα μπορούσε μια χαρά να έχει προχωρήσει η διαδικασία, γιατί, επαναλαμβάνω, είχατε το δικαίωμα να κηρύξετε άγονους τους διαγωνισμούς ή να κάνετε άλλες ενέργειες. Εν τούτοις, επιλέξατε την κατάτμηση. Κάνατε αυτό που κάνατε, το δικαιολογείτε -αδικαιολόγητο είναι- αλλά εν πάση περιπτώσει δώστε μια απάντηση ειλικρινή, τουλάχιστον: Θα ξεκινήσει το έργο;

Και δεν εννοώ να ξεκινήσει, κύριε Μαυραγάνη, από την Αχαγιά στα Σαγαίικα, να βρείτε έναν τρίτον από τους οκτώ εργολάβους και να κάνει ότι ξεκίνησε το έργο. Εννοώ ότι το έργο είναι ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος και σημαίνει ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι οκτώ εργολαβίες με βάση το χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε ο αρχικός νόμος και το οποίο τώρα έχει ξεπεραστεί προ πολλού.

Αυτή είναι η ερώτηση, λοιπόν. Σε αυτή να απαντήσετε, αν μπορέσετε, και αφήστε τώρα τα γνωστά με το ανέκδοτο «κι εσείς βασανίζατε τους μαύρους».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Δεν ξέρω αν καταλάβατε, κύριε Βουλευτά. Το 2014, πράγματι, εγγράφατε το έργο αυτό μαζί με χιλιάδες άλλα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και περιφέρατε χαρτιά στις περιφέρειές σας και είχατε κάνει overbooking 250%. Χρήματα δεν είχατε βρει. Τώρα υπάρχει απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα χρήματα. Να το ακούει ο λαός της Ηλείας και ο λαός της Αχαΐας.

Δεύτερον, είπα πριν, και δεν ξέρω αν σκόπιμα δεν θέλετε να το σχολιάσετε, ότι τα ημαρτημένα σας διαπιστώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, με μείωση του φυσικού αντικειμένου των έργων. Μειώσατε, δηλαδή, το έργο που θα έκαναν οι εργολάβοι, το έργο που θα ωφελείτο η κοινωνία, κατά 50%, αλλά δεν μειώσατε τις αμοιβές τους. Τις αφήσατε στο διπλάσιο και τους δώσατε κι 1.200.000.000 παραπάνω. Και ελέγχεται η Ελλάδα από το 2013 για τις πρακτικές σας.

Είπα, επίσης, ότι πράγματι τότε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ελλάδας το 2016 διαπίστωσε για τότε και μέχρι και τη δεκαετία του 1990 ότι υπήρχε συνεννόηση μεταξύ εκατό εταιρειών, μεταξύ των οποίων ήταν και οι μεγάλες εταιρείες με τις οποίες εσείς υπαινίσσεστε ότι εμείς, τάχα, είμαστε σε συνεννόηση.

Αυτό οφείλουμε να το σπάσουμε. Ποιος άλλος τρόπος, τάχα, υπάρχει να το σπάσεις αυτό αν δεν αυξήσεις τον ανταγωνισμό; Και ο ανταγωνισμός αυξάνεται όταν δώσεις την ευκαιρία και σε άλλους με μικρότερο πτυχίο να μπουν στο παιχνίδι, να συμμετέχουν σε μία δημοπρασία και να μπορούν με διαφάνεια να συμμετέχουν σε αυτή, επ’ ωφελεία του ελληνικού λαού και του ελληνικού προϋπολογισμού.

Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορείς να έρθεις και να πεις ότι δίνω ένα έργο σε κάποιον ο οποίος δίνει μεγαλύτερη προσφορά από αυτόν που έχει δώσει μικρότερη προσφορά. Τότε, θα έχεις τελέσει απιστία. Τότε θα έχεις τελέσει διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Δεν είναι δικό μας το χρήμα, ούτε δικό σας, ούτε κανενός. Είναι του ελληνικού λαού. Άρα, λοιπόν, όταν ο άλλος δίνει μία μειωμένη προσφορά και είναι ο μειοδότης, οφείλεις να το σεβαστείς.

Από εκεί και πέρα, όμως, σας το είπα και στην πρωτολογία μου, εμείς οφείλουμε, όπως οφείλουν και οι υπηρεσίες να τους ελέγξουν –και έχετε πολύ δίκιο σε αυτό- όλους. Επικεντρώνεστε στον «ΤΟΞΟΤΗ ΑΕ». Δεν είναι μόνο ο «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ» που ελέγχει. Ελέγχει, επίσης, την «ΞΑΝΘΑΚΗΣ ΑΤΕ», την «INFRASTRUTTURE», την «ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ» και πάλι την «INFRASTRUTTURE». Είναι οκτώ εργολαβίες και τις ελέγχει και τις οκτώ. Στις τέσσερις από αυτές, έχετε δίκιο, είναι ο «ΤΟΞΟΤΗΣ». Στις άλλες τέσσερις, όμως, δεν είναι ο «ΤΟΞΟΤΗΣ». Πάλι, όμως, ελέγχουν και ζητούν εξηγήσεις επί των εκπτώσεων και οφείλουν να το κάνουν με το άρθρο 88 του ν. 4412/2016.

Εμείς, οι οποίοι θέλουμε, τάχα, να δημιουργούμε εσκεμμένα ένα πεδίο στο οποίο υπάρχουν προνόμια για κάποιους, είμαστε αυτοί που σπάμε και δημιουργούμε μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Εμείς είμαστε αυτοί που ελέγχουμε αυτούς που δίνουν μεγάλες εκπτώσεις. Κι εμείς είμαστε αυτοί που θέλουμε να κάνουμε διαφάνεια από τη μία πλευρά και από την άλλη να κάνουμε τα έργα. Γι’ αυτό και βρίσκουμε τα χρήματα. Γι’ αυτό και σας είπα ότι στις 17/4/2018 εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κονδύλι 344 εκατομμύρια ευρώ, που δεν υπήρχε ποτέ μέχρι σήμερα.            

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @androulakisnick: Από την ομιλία μου στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου, που σ…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Έθεσε το πραγματικό δίλημμα: Δημοκρατική Ανατροπή με το ΠΑΣΟΚ ή καθεστωτισμός και συντήρηση https://t.co/QQubABoXQi

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @kinimallagis: Σταθερή είναι η ακρίβεια στην Ελλάδα σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Αυγού…

Facebook

ZOO Category

Login