Επίκαιρη Ερώτηση Γιάννη Κουτσούκου για την πορεία των εσόδων.

on Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015.

Επίκαιρη Ερώτηση Γιάννη Κουτσούκου για την πορεία των εσόδων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ και κύριε Αναπληρωτά, που έχετε σήμερα την ευθύνη να απαντάτε, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η πορεία των εσόδων τον Δεκέμβρη και κυρίως το Γενάρη και το Φλεβάρη καθορίζει σε ένα μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα του Προϋπολογισμού.

Έχουμε με βάση τα επίσημα στοιχεία πλέον –διότι όταν κατέθεσα την επίκαιρη ερώτηση, είχαμε πληροφορίες- μια σημαντική υστέρηση των εσόδων τον Δεκέμβρη, περίπου ένα δισεκατομμύριο. Άλλο τόσο είχαμε τον Γενάρη και επήλθε μια ισορροπία τον Φλεβάρη, ενδεχόμενα λόγω του «πατριωτικού» καλέσματος που έκανε ο κ. Τσίπρας από το Βήμα της Βουλής, γιατί μέχρι τότε η αντίληψη που επικρατούσε στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν «δεν πληρώνω, ακόμα και να έχω». Η υστέρηση αυτή των εσόδων τους κρίσιμους μήνες προφανώς οφείλεται και στο προεκλογικό κλίμα, αλλά και σε αυτή την αντίληψη που είχε καλλιεργηθεί.

Σημειώνω ότι τον κρίσιμο μήνα Οκτώβρη, όταν φέραμε εδώ τη ρύθμιση για τις εκατό δόσεις, για να εισρεύσουν χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία και στο δημόσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση νόμου για τη λεγόμενη «σεισάχθεια», όπου θα έκανε περικοπές κεφαλαίου με βάση τις τριμελείς επιτροπές που θα δημιουργούσε ανά νομό.

Σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, ήταν φυσικό να υπάρχει πολύ σημαντική πτώση των εσόδων. Και για να την αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση ξεκίνησε να αποστραγγίζει τα διαθέσιμα όλων των φορέων του δημοσίου -είτε αυτά ήταν τα ασφαλιστικά ταμεία είτε ήταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλοι οργανισμοί- το οποίο, βεβαίως, μπορεί να μην έχει άμεση επίπτωση στις πληρωμές, ουσιαστικά όμως στερεί χρήματα από την πραγματική οικονομία.

Η ερώτησή μου, λοιπόν, κύριε Υπουργέ είναι: Με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσετε αυτές τις χρηματοδοτικές ανάγκες που υπάρχουν και στις οποίες αναφερθήκατε; Γιατί παρατηρούμε ότι από την εξαγγελία του κ. Βαρουφάκη ότι δεν θέλουμε τις δόσεις και μας αρκούν όσα έχουμε, έχετε περάσει στην αναμονή της διαπραγμάτευσης, για να υπάρξει ρευστότητα όπως αμέσως μόλις προηγουμένως μας είπατε.

Περιμένουμε, λοιπόν, την απάντησή σας..

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΔΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Η ερώτηση που μου θέσατε γραπτά ήταν ποια είναι η πορεία των εσόδων και ποιες οι αποκλίσεις από τους στόχους του προϋπολογισμού -και αυτά θα σας τα απαντήσω- και τι μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση.

Κατ’ αρχάς, καταλαβαίνετε ότι εάν για το 2014 υπάρχουν αποκλίσεις απ’ ό,τι προβλεπόταν, να απευθυνθείτε –θα πω- στην προηγούμενη κυβέρνηση. Να επισημάνω το εξής για το 2014: Ενώ είχε προβλεφθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3%, φτάσαμε σύμφωνα με το ESA, EuropeanSystemofAccounts, στο 1,5%. Αν λάβουμε υπ’ όψιν τις δεσμεύσεις του προγράμματος τις οποίες είχατε υπογράψει, αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε τώρα και είναι προσωρινά –γιατί ακόμα δεν έχουμε όλα τα στοιχεία- έχει κατέβει στο 0,3% ή στο 0,4%. Επίσης, μείωση των εσόδων δεν είχαμε μόνο τον Δεκέμβρη του 2014. Οι μειώσεις των εσόδων άρχισαν και λίγο πιο πριν.

Ερχόμαστε στο 2015, όπου αναλαμβάνουμε. Ομολογουμένως τον Γενάρη υπάρχει μια μείωση των εσόδων σε σχέση με τους στόχους της τάξης των 935 εκατομμυρίων. Τον Φλεβάρη είμαστε σχετικά καλά -μπορώ να πω- γιατί η απόκλιση είναι μόνο 28 εκατομμύρια. Στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου έχουμε πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα. Βέβαια, είναι πάρα πολύ νωρίς έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα σύμφωνα με αυτό το πρώτο δεκαήμερο. Ως εκ τούτου αυτό είναι το σκέλος των εσόδων.

Βέβαια, θα είναι σκόπιμο να βλέπουμε και το σκέλος των δαπανών, διότι ο προϋπολογισμός έχει δύο σκέλη. Εκεί, όπως έχω ανακοινώσει στη Βουλή, εισάγεται μια άλλη τάξη στον προϋπολογισμό της χώρας. Έχουμε περίπου 4770 κωδικούς που ερευνούμε. Δεν έχουν σχέση με το μισθολογικό κόστος. Έχουν σχέση με τις λειτουργικές δαπάνες, τις καταναλωτικές δαπάνες και τις κρατικές προμήθειες σε γενικές γραμμές. Προσπαθούμε να οδηγηθούμε σε μία εξοικονόμηση της σπατάλης η οποία εξακολουθεί και υφίσταται. Χθες έφερα και κάποια παραδείγματα στη Βουλή.

Ως εκ τούτου πρέπει να βλέπουμε και τα δύο σκέλη. Από τη στιγμή κατά την οποία αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα σε ό,τι αφορά το σκέλος των εσόδων, εάν αυτό μπορούμε να το αντισταθμίσουμε με μία μείωση της σπατάλης από τη μεριά των δαπανών, καταλαβαίνετε ότι τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο έντονα όσο φαίνονται μόνο από το σκέλος των εσόδων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Περίμενα την απάντηση του κυρίου Υπουργού σε σχέση με τις ευθύνες της προηγούμενης Κυβέρνησης. Εξάλλου, το διάβασα και στο nonpaper που κυκλοφόρησε το Μαξίμου. Προφανώς, εσείς το έχετε γράψει. Όμως, δεν νομίζω ότι πλέον είστε στην Αντιπολίτευση. Είστε Κυβέρνηση και όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των εκλογών, ο κόσμος περισσότερο άκουγε τον ΣΥΡΙΖΑ το Δεκέμβρη παρά την Κυβέρνηση.

Εγώ θεωρώ ότι η ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ από το μήνα Οκτώβρη, που φέραμε τη ρύθμιση για τις εκατό δόσεις, του «μην πληρώνετε, εμείς θα κάνουμε περικοπές ακόμη και κεφαλαίου», «σεισάχθεια» την ονόμαζαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, επηρέασε αρνητικά την πορεία των εσόδων.

Και δεν είναι σωστό να χαίρεστε, κύριε Υπουργέ, διότι δεν έχουμε πιάσει το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, γιατί αυτό θα το βρείτε μπροστά σας σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό στις συζητήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο με τους εταίρους μας.

Προφανώς, είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε πλεονάσματα και είναι ενδεχομένως θεμιτό να διαφωνούμε για το πόσο είναι το πλεόνασμα, αλλά σκεφθείτε ότι για να φτάσουμε εκεί, εμείς μαλώναμε με τη Νέα Δημοκρατία το 2009 για το ύψος του ελλείμματος, για δισεκατομμύρια. Εμείς λέγαμε 36 και αυτοί έλεγαν 15. Αυτό σε ό,τι αφορά το 2014.

Το 2015 πραγματικά αναγνωρίσατε την πτώση των εσόδων το Γενάρη. Εγώ μίλησα για μια εξισορρόπηση το Φλεβάρη και μας λέτε ότι το Μάρτη πάμε καλύτερα. Όμως, σε κάθε περίπτωση ισχύει αυτό που είπε χθες το βράδυ ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας σε έναν τηλεοπτικό σταθμό, ότι θα έχουμε πρόβλημα ρευστότητας, αν δεν πάει καλά η διαπραγμάτευση. Το τονίσατε και εσείς στην απάντησή σας στον προηγούμενο συνάδελφο που έκανε ερώτηση.

Εκείνο που θέλω να εκφράσω ως αγωνία είναι αν η αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών αναγκών του δημοσίου μπορεί να γίνει με την αποστράγγιση των διαθεσίμων, που σημαίνει τι; Σημαίνει ότι στερούμε αυτά τα χρήματα από τις καταθέσεις των οργανισμών από τις τράπεζες, άρα από την πραγματική οικονομία και από τη ρευστότητα και αυξάνουμε το κόστος του χρήματος, διότι οι τράπεζες μετά προσφεύγουν στον ΕLΑ, για να έχουν μια στοιχειώδη ρευστότητα. Με το σταγονόμετρο, βέβαια, και αυτή. Αυτό το κόστος στην οικονομία ποιος θα το πληρώσει;

Άρα, θέλω να πω ότι όντως είμαστε σε ένα πραγματικό αδιέξοδο, όπως αποδεικνύεται από την πορεία των εσόδων και φυσικά το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται ούτε με την εσωτερική παύση πληρωμών.

Αναφερθήκατε στην περιστολή δαπανών. Εμείς δώσαμε μάχη για την περιστολή των δαπανών και ήταν απέναντι ο ΣΥΡΙΖΑ, ό,τι και αν κάναμε, στα φάρμακα και αλλού. Μακάρι να βρείτε και εσείς σπατάλες να τις περικόψετε, αλλά είναι άλλο πράγμα η περικοπή των σπαταλών και άλλο να δώσετε εντολή στις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου να μην πληρώνουν. Αυτά τα χρήματα λείπουν, επίσης, από την πραγματική οικονομία.

Άρα, λοιπόν, επαναλαμβάνω το ερώτημα: Με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσετε τα προβλήματα σε σχέση, όπως αποδεικνύεται και από τη συζήτηση που κάνουμε, και με την πορεία της διαπραγμάτευσης; Δηλαδή προσχωρήσαμε στη άποψη έστω και μια δόση ή ένα κομμάτι της δόσης, αλλιώς χανόμαστε. Αυτή είναι, κύριε Υπουργέ, η πραγματικότητα;

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Όλα καλά στην οικονομία σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της #vouli ,μόνο που δεν το κατάλαβαν οι φορολογούμε… https://t.co/rvkoZ3kqhv

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Και με τη Βούλα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το ασφαλιστικό Βρούτση υιοθετεί το ν.4387/2016 Κατρούγκαλου,για όσους πίσ… https://t.co/S0ceejjPR8

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @FofiGennimata: https://t.co/GPkbP763Dh Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής για «Συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για την προστασία τ…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @FofiGennimata: https://t.co/BY6SYPV507 Tο Κίνημα Αλλαγής θα γίνει το καταφύγιο όσων πλήττονται από τη «γαλάζια κανονικότητα». Συνέντευξ…

Facebook

ZOO Category

Login