Η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Γιάννη Κουτσούκου με τον Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Ιωάννη Μπαλάφα, για τις Αποζημιώσεις των Πλημμυροπαθών

on Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2015.

Η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Γιάννη Κουτσούκου με τον Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Ιωάννη Μπαλάφα, για τις Αποζημιώσεις των Πλημμυροπαθών

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, είμαι βέβαιος ότι τόσο εσείς όσο και ο κ. Κουρουμπλής θα γνωρίζετε τις δραματικές επιπτώσεις που είχε η θεομηνία που έπληξε τη δυτική Ελλάδα, την Αχαΐα, αλλά κυρίως τη βόρεια Ηλεία, την περιοχή του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, τη Βουπρασία, τα Λεχαινά, την Κυλλήνη στις 21, ξημερώνοντας 22 του μήνα που μας πέρασε. Πιστεύω ότι επίσης θα σας είναι γνωστό ότι είχαμε πλημμύρες σε σπίτια, σε καταστήματα. Είχαμε καταστροφές δημόσιων και δημοτικών υποδομών και αγροτικών εγκαταστάσεων όπως θερμοκήπια. Πλημμύρισαν αγροτικές καλλιέργειες, έπεσαν γεφύρια, μελίσσια βγήκαν στη θάλασσα. Ευτυχώς δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα.

Οι τοπικές υπηρεσίες του δήμου και της περιφέρειας ενεργοποιήθηκαν άμεσα. Η περιφέρεια σάς ζήτησε την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανταποκριθήκατε.

Η επίκαιρη ερώτηση απευθύνεται σε σας ως συναρμόδιο Υπουργείο–γιατί είναι και άλλα Υπουργεία, αλλά είστε το επισπεύδον Υπουργείο- για να μας πείτε, να ενημερώσετε τη Βουλή και διά της Βουλής τους πληγέντες, πού βρίσκεται η διαδικασία καταγραφής των ζημιών, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων, τι μέτρα θα πάρετε για να υποστηρίξετε και να ανακουφίσετε τους πληγέντες να ανταποκριθούν στις ανάγκες της παραγωγής και της επιβίωσης, καθώς, όπως πληροφορούμαι και θα το ξέρετε κι εσείς, είναι πάνω από τριακόσιες οι αιτήσεις που έχουν συγκεντρωθεί και κυρίως αυτά είναι καταστήματα στην περιοχή της Βουπρασίας, αλλά και στα Λεχαινά, είναι σπίτια και αγροτικές εγκαταστάσεις. Δεν αναφέρομαι στις αιτήσεις που γίνονται στον ΕΛΓΑ γιατί η προθεσμία λήγει στις 5 Νοεμβρίου.

Γι’ αυτό το θέμα θα σας παρακαλούσαμε να μας πείτε τι ακριβώς γίνεται.

Σας ευχαριστώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Κύριε Κουτσούκο, θεωρώ πολύ θετικό το γεγονός ότι με αφορμή την ερώτησή σας έχουμε τη δυνατότητα να φωτίσουμε το θέμα και να συμβάλουμε με ένα δημοκρατικό τρόπο, με ένα δημιουργικό τρόπο, με την κριτική αλλά και με τις απαντήσεις, στην αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος στο οποίο αναφέρεστε. Και μάλιστα θέλω να τονίσω την ταχύτητα –από θετική άποψη το λέω- με την οποία κι εσείς –νομίζω- υποβάλλατε την ερώτησή σας, αλλά θεωρώ ότι και απαντάμε σήμερα στην ερώτησή σας.

Απαντάμε σαν Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που όπως γνωρίζετε η ευθύνη του συνίσταται στο συντονισμό των συναρμόδιων Υπουργείων σε ένα βαθμό κι από εκεί και πέρα, επίσης, στην υποβοήθηση της χρηματοδότησης των πληγέντων από τις καταστροφές της 21ης Οκτωβρίου στην περιοχή σας, με επίκεντρο την περιοχή της βόρειας Ηλείας -όπως είπατε- και ειδικότερα επίκεντρο το Δήμο Ανδραβίδας και Κυλλήνης.

Θεωρώ -κι αυτό ας το σχολιάσουμε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από την πλευρά μας- ότι η πολιτεία σε όλες τις εκφάνσεις κινήθηκε σχετικά γρήγορα και πάντα, σχετικά, αποτελεσματικά στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αν υπάρχει κάποια άλλη τοποθέτηση ή αν υπάρχουν παρατηρήσεις ως προς αυτό, πραγματικά να το δούμε.

Παραδείγματος χάριν, ας ξεκινήσουμε από το συγκεκριμένο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης όπου -όπως κι εσείς είπατε- από την επόμενη μέρα έγινε αποτύπωση, άρχισε η καταγραφή των ζημιών και σχεδόν, απ’ ό,τι φαίνεται -δεν είχαμε τα τελικά στοιχεία, ακόμα έχουμε τα στοιχεία της 30ης Οκτωβρίου- ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία –όσον αφορά το Δήμο εννοώ τώρα-, η οποία αφορά ζημιές σε καταστήματα σε κατοικίες, σε αγροτικές καλλιέργειες, σε σχολεία, δημόσια κτήρια κι άλλες υποδομές, και σε αιτήματα για αυτοκίνητα τα οποία κατεστράφησαν κατά τη θεομηνία.

Νομίζω ότι ανταποκρίθηκε και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ικανοποιητικά. Βρέθηκε παντού και μεταξύ άλλων διαβίβασε την ίδια μέρα το αίτημα για κήρυξη του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την ήδη επόμενη μέρα, στις 22 του μήνα, υπήρξε η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξη αυτή.

Επίσης, διατύπωσε το αίτημα χρηματοδότησης προς το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την εκταμίευση τριάντα χιλιάδων ευρώ για την αντιμετώπιση των άμεσων ζημιών στο Δήμο, διαδικασία η οποία προχωράει και πιστεύω ότι γρήγορα από την πλευρά αυτή θα καταφέρουμε να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αυτά όσον αφορά το δικό μας Υπουργείο με τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες που έχει, διότι δεν καλύπτει όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων ως προς το θέμα, το οποίο συζητάμε.

Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από τη μια μεριά, έδωσε οδηγίες συντονιστικές στην κυριολεξία από την πρώτη στιγμή προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν και σχετικά ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ειδικά σε αυτό το ζήτημα, σε αυτό το θέμα, σε αυτόν τον τομέα, θα ήθελα να εξάρω τη στάση του Πυροσβεστικού Σώματος, των πυροσβεστών, οι οποίοι θα έλεγα με επάρκεια επαγγελματική αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και με αυταπάρνηση ενεπλάκησαν άμεσα στα συμβαίνοντα. Είχαμε εξήντα έξι περιστατικά στο συγκεκριμένο Δήμο, περιστατικά απεγκλωβισμού και άντλησης υδάτων κι αυτό ανακούφισε καταστάσεις.

Από εκεί και πέρα, επίσης, το δικό μας Υπουργείο, συνεργάστηκε και συνεργάζεται κι έχει και το συντονισμό με τα συναρμόδια Υπουργεία Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εργασίας, Οικονομικών και τους εμπλεκόμενους φορείς αυτοδιοίκησης σε δυο κατευθύνσεις: από τη μια πλευρά αυτά τα άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων -είτε Δήμοι είναι αυτοί είτε οι πολίτες- και από την άλλη πλευρά δράσεις για πρόληψη παρόμοιων φαινομένων στο μέτρο του δυνατού φυσικά.

Είμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων γιατί αυτό έχει την ευθύνη για την καταγραφή των ζημιών σε κτήρια και ευρύτερες υποδομές.

Πιέζουμε, θα έλεγα, θέλουμε να συμβάλλουμε στην προώθηση, από μέρους του συγκεκριμένου αυτού Υπουργείου, του έργου που ονομάζεται «Επείγοντα Μέτρα, Επείγουσες Μελέτες και Επείγοντα Έργα Συντήρησης για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Καιρικών Φαινομένων» που προβλέπεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ανέρχεται στο ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Ως προς την τακτική και έκτακτη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα ήθελα να πω ότι συνολικά οι δήμοι της περιφερειακής ενότητας Ηλείας για το 2015, από την αρχή μέχρι σήμερα, έχουν χρηματοδοτηθεί με ένα ποσόν 816.550 ευρώ για έργα προστατευτικά και επενδυτικές δραστηριότητες στους τομείς των έργων. Επιπλέον υπάρχει μια πρόσθετη ενίσχυση –την αναφέρω κι αυτή-, έχει υπογραφεί μάλιστα αυτή η χορήγηση στον Δήμο Ήλιδας της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, 150.000 ευρώ για το πρόγραμμα «Έκτακτες Καταστάσεις Φυσικών Καταστροφών για Πρόληψη και Αντιμετώπιση Ζημιών και Καταστροφών στους ΟΤΑ».

Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω. Θα μιλήσω πολύ λίγο στη δεύτερη φάση. Να αναφερθώ και στα συναρμόδια Υπουργεία, γιατί υπάρχει στενή συνεργασία, όπως είπαμε.

Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στις 30 του μηνός είχε διενεργήσει εκατόν είκοσι δύο αυτοψίες σε κτήρια του Δήμου. Αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις τους, θα ολοκληρωθεί άμεσα. Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας κι αυτής της καταγραφής θα οδηγήσει στη σύνταξη της απαραίτητης και προβλεπόμενης κοινής υπουργικής αποφάσεως, με την οποία θα ληφθούν σχετικά πιστωτικά μέτρα για την παροχή στεγαστικής συνδρομής στους πληγέντες, δηλαδή κτήρια, υποδομές κ.λπ. Αναλαμβάνουμε δηλαδή να πιέσουμε, να επισπεύσουμε τη σύνταξη και έκδοση αυτής της κοινής υπουργικής απόφασης, με την οποία θα οριοθετηθεί επίσης η συγκεκριμένη περιοχή.

Τέλος, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργείο με το οποίο συνεργαζόμαστε στα πλαίσια της συνολικής αντιμετώπισης και Υπουργείο το οποίο έχει την ευθύνη για τις ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο βασικά, έχει προχωρήσει σε ενέργειες αποτίμησης των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και ξεκίνησαν ήδη να υποβάλλονται οι δηλώσεις που αναφέρονται στις ζημιές που έχουν προκληθεί στους παραγωγούς, σε μια προσπάθεια της ταχύτατης δυνατής αποζημίωσης αυτών των παραγωγών.

Συνολικά δεν λέω ότι όλα έγιναν άριστα, αλλά με έναν ικανοποιητικό τρόπο -σχετικά πάντα και είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε την όποια κριτική για να βελτιώσουμε τις καταστάσεις και στο επόμενο διάστημα- αντιμετωπίστηκαν από τη μεριά της πολιτείας τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν στο Νομό σας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν είχα καμία πρόθεση να σας ασκήσω κριτική, τουλάχιστον ακόμα. Είναι νωρίς. Έχουν περάσει μόνο δέκα μέρες κι όπως είπατε κι εσείς -το ανέφερα κι εγώ στην τοποθέτησή μου- οι τοπικές τουλάχιστον υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν άμεσα και της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κράτους.

Ο στόχος της ερώτησής μου αυτής είναι να σας ενεργοποιήσω και να σας υποκινήσω όσο το δυνατόν να επισπεύσετε τις διαδικασίες. Γιατί, κύριε Υπουργέ, θα γνωρίζετε ότι η Ηλεία, από την οποία κατάγομαι και στην οποία εκλέγομαι, είναι δυστυχώς ένας θεομηνιόπληκτος νομός. Σεισμοί, λοιμοί και καταποντισμοί. Ξέρουμε ακριβώς πόσο δύσκολο είναι, από την άποψη τουλάχιστον της γραφειοκρατίας, ακόμα και να υπάρχει πολιτική θέληση να υλοποιηθούν όλα αυτά τα οποία απαιτούνται για να αποζημιωθούν οι πληγέντες και να ανακουφιστούν, να ενισχυθούν και να συνεχίσουν την οικονομική τους δραστηριότητα αλλά και μερικές φορές για να επιβιώσουν.

Να σας πω χαρακτηριστικά ότι στην πλημμύρα που έγινε στον Πύργο, όταν πλημμύρισε το νοσοκομείο και σπίτια και μαγαζιά, οι μισοί ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί. Αυτό έγινε το 2012. Και να σας πω, επίσης, ότι για τις περσινές βροχοπτώσεις ο ΕΛΓΑ δεν έχει αποζημιώσει τους πληγέντες.

Έχουμε πικρά πείρα και γι’ αυτό θέλουμε να σας ωθήσουμε και να σας ενεργοποιήσουμε στην επίσπευση αυτών των διαδικασιών.

Ξέρετε πολύ καλά ότι πρέπει να βγει η ΚΥΑ που θα κηρύσσει την περιοχή ως πλημμυρόπληκτη κι εκεί έχει σημαντική συμβολή το Υπουργείο σας. Αφού οριοθετηθεί, λοιπόν, η περιοχή, μετά τα επιμέρους Υπουργεία πρέπει να ανακοινώσουν τα μέτρα. Είναι τα μέτρα του Υπουργείου Υποδομών για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι κατοικίες, είναι τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την αποζημίωση των επιχειρήσεων -σχετικά με το τι ποσοστό θα αποζημιώσετε και πότε θα αποζημιωθούν- είναι τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των ζημιών που υπέστησαν δημόσιες υποδομές και για τα οποία χρειάζεται μια δική σας ενίσχυση, είναι τα αντιπλημμυρικά, γιατί είχαμε πάλι το 2011 πλημμύρες, όχι τέτοιας έκτασης και δεν πρέπει να επαναληφθούν. Σας θυμίζω ότι ο Βέργας ποταμός προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ και θέλει μελέτες. Χρειάζονται αποστραγγιστικά έργα, παράλληλα της εθνικής οδού για να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα.

Η ερώτησή μου -και θέλω εδώ να πάτε ένα βήμα πιο πέρα, αν μπορείτε- είναι η εξής: Θα υπάρξει αναστολή, όπως ζητούν οι κάτοικοι; Γιατί μέχρι τώρα πρέπει να σας πω, κύριε Υπουργέ, ότι από άποψη επικοινωνίας καλά πάμε, με την έννοια ότι έχει κατέβει κυβερνητικό κλιμάκιο, όπως η σύσκεψη στη Βάρδα, ο κ. Πετρόπουλος κι ο κ. Μπόλαρης ήταν σήμερα. Θα υπάρξει, λοιπόν, αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων του ΕΝΦΙΑ, της φορολογίας εισοδήματος, του ΦΠΑ στις πληγείσες επιχειρήσεις; Θα υπάρχει αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών;

Είναι μέτρα που προβλέπονται. Είναι πάγιες διαδικασίες -τις ξέρω πάρα πολύ καλά- προβλεπόμενες και θέλω τουλάχιστον, αν δεν είστε σε θέση σήμερα να τις ανακοινώσετε, να εκδηλώσετε την πολιτική σας βούληση, ώστε να ξέρουν οι άνθρωποι να κάνουν το κουμάντο τους και να οργανώσουν με τέτοιο τρόπο την επαγγελματική και οικογενειακή τους ζωή, για να σταθούν όρθιοι. Αυτό ζητάμε από εσάς.

Ευχαριστώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Κυρία Πρόεδρε, θα είμαι πάρα πολύ σύντομος.

Το πρώτο είναι η επίσπευση των διαδικασιών. Δηλαδή σύμφωνα με την τοποθέτηση που κάνατε, αν υπάρχουν ακόμα χρωστούμενα από το 2012 και τώρα έχουμε 2015, τα τρία χρόνια να γίνουν τρεις μήνες. Πιστεύω και νωρίτερα μπορούμε, αλλά εν πάση περιπτώσει έστω και εν είδει ευφυολογήματος ας μείνουμε σε αυτό σήμερα. Σίγουρα, είμαστε ως Υπουργείο υπεύθυνοι το να επισπεύσουμε τις διαδικασίες, αλλά δεν αφορά εμάς απόλυτα.

Κι εδώ θα ήθελα να τονίσω το εξής: Υπάρχει αυτή η υπόθεση των συναρμοδιοτήτων, η οποία πολλές φορές δυσκολεύει τα πράγματα, όπως επίσης και η γραφειοκρατία που δυστυχώς ζει και βασιλεύει. Όμως, δεν είναι η συζήτησή μας αυτήν τη στιγμή. Εμείς πρέπει να πιέσουμε να ολοκληρώσει τη διαδικασία -που αυτό δεν θα αργήσει- της καταγραφής ούτως ώστε διά της κοινής Υπουργικής αποφάσεως να έχουμε την κήρυξη της περιοχής ως πλημμυροπαθή και να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η διαδικασία για τις πιστωτικές δράσεις προς όφελος των πολιτών, των δήμων από πλευράς Υπουργείου Υποδομών, αλλά και από πλευράς Υπουργείου Οικονομίας ως προς τις επιχειρήσεις.

Τέλος, θα δούμε το ζήτημα -δεν μπορώ εγώ να πω τίποτα σε αυτό- της αναστολής των φορολογικών επιβαρύνσεων -και θα ήθελα να είμαι ειλικρινής- το οποίο δεν περιλαμβάνεται στα αιτήματα που μας έχουν διατυπωθεί από την πλευρά του δήμου, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι ένα λογικό, εύλογο και προβλεπόμενο γενικά ανακουφιστικό μέτρο.

Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Όλα καλά στην οικονομία σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της #vouli ,μόνο που δεν το κατάλαβαν οι φορολογούμε… https://t.co/rvkoZ3kqhv

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Και με τη Βούλα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το ασφαλιστικό Βρούτση υιοθετεί το ν.4387/2016 Κατρούγκαλου,για όσους πίσ… https://t.co/S0ceejjPR8

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @FofiGennimata: https://t.co/GPkbP763Dh Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής για «Συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για την προστασία τ…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @FofiGennimata: https://t.co/BY6SYPV507 Tο Κίνημα Αλλαγής θα γίνει το καταφύγιο όσων πλήττονται από τη «γαλάζια κανονικότητα». Συνέντευξ…

Facebook

ZOO Category

Login