Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης με θέμα «Να μην αποδεχθεί η Κυβέρνηση, κατά την διαπραγμάτευση, περικοπή του φυσικού αντικειμένου της Ολυμπίας Οδού μετά την Πάτρα»

on Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2012.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, περιττεύει να αναφερθώ στη σημασία των αυτοκινητοδρόμων και ιδιαίτερα του οδικού άξονα Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα για την ανάπτυξη της δυτικής Ελλάδας, μιας και προέρχεστε και εσείς από τη δυτική Ελλάδα και χρησιμοποιείτε αυτό το άθλιο οδικό δίκτυο. Έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ηλεία, γιατί εάν αυτό το οδικό δίκτυο δεν λειτουργήσει, η Ηλεία είναι εντελώς αποκομμένη.

Σήμερα ζούμε μια κατάσταση εντελώς παράλογη. Οι εργολήπτριες εταιρείες εγκατέλειψαν το έργο την ώρα που εισπράττουν διόδια. Έχουν παραβιάσει, δηλαδή, τη συμβατική τους υποχρέωση.

Θέλω να σας θυμίσω, κύριε Υπουργέ, ότι ψηφίσαμε αυτήν τη σύμβαση το 2007, επισημαίνοντας ότι ήταν μια λεόντεια σύμβαση και έχει όρους που αυτήν τη στιγμή τους αξιοποιούν οι εταιρείες για αυτή την παραβατική τους συμπεριφορά.

Θέλω να χαιρετίσω τις προθέσεις της Κυβέρνησης για τη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης για την επανεκκίνηση των έργων και να ευχηθώ σε εσάς κάθε επιτυχία και σ’ αυτό το εγχείρημα γιατί είναι προς το συμφέρον όλων μας.

Όμως, θέλω να εκφράσω –και αυτός είναι ο στόχος της επίκαιρης ερώτησής μου- τους φόβους μου και να ζητήσω από εσάς μια καθαρή τοποθέτηση σε σχέση με μια επιχειρηματολογία την οποία άκουσα στις επανειλημμένες συσκέψεις που πραγματοποιήσαμε με πρωτοβουλίες των φορέων της περιοχής στο Υπουργείο σας από τον κ. Μαγκριώτη, δηλαδή ότι στην προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης εκείνη την περίοδο οι εταιρείες έλεγαν ότι το έργο είναι ασύμφορο μετά την Πάτρα και εκβίαζαν.

Το ερώτημά μου είναι λοιπόν, συγκεκριμένο, κύριε Υπουργέ. Θα αποδεχθείτε αυτόν τον εκβιασμό και θα δεχθείτε περικοπή του φυσικού αντικειμένου, κάτι που το θεωρούμε εντελώς εγκληματικό για το έργο;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Σταύρος Καλογιάννης για τρία λεπτά.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Συμμερίζομαι θα έλεγα στο σύνολό τους τις απόψεις σας κύριε συνάδελφε. Πράγματι ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα-Κόρινθος-Πύργος-Τσακώνα που υλοποιείται με σύμβαση παραχώρησης, ένας αυτοκινητόδρομος της τάξεως των τριακοσίων πενήντα χιλιομέτρων, είναι εξαιρετικά σημαντικός και για την εθνική οικονομία, αλλά και για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Οι συμβάσεις παραχώρησης –επιτρέψτε μου να πω- οι οποίες ψηφίστηκαν το 2007 εδώ στο Κοινοβούλιο είναι επωφελείς για το ελληνικό δημόσιο. Δεν δέχομαι τον χαρακτηρισμό «λεόντειες». Πραγματικά, έχω στοιχεία που μπορούν να τεκμηριώσουν αυτό στο οποίο άλλωστε και εσείς είχατε συναινέσει. Είχατε ψηφίσει και εσείς αυτές τις συμβάσεις και ορθότατα κατά την άποψή μου. Είναι επωφελείς για το ελληνικό δημόσιο. Δίνουν μεγάλη ώθηση στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.

Η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, όπως καλά γνωρίζετε, έχει διακοπεί από τις 25 Ιουνίου 2011. Τα προβλήματα βασικά είναι η μη χρηματοδότηση από πλευράς τραπεζών, καθώς οι τράπεζες αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με τους μειωμένους κυκλοφοριακούς φόρτους στο οδικό δίκτυο της χώρας. Η σύμβαση βρίσκεται σε ισχύ και αυτή τη στιγμή το Υπουργείο –θα έλεγα γενικότερα το ελληνικό δημόσιο, καθώς εμπλέκεται και το Ταμείο Αποκρατικοποίησης- κάνει ό,τι μπορεί για να σώσουμε αυτές τις συμβάσεις παραχώρησης, ειδικότερα δε τη σύμβαση την οποία συζητάμε.

Πέραν των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη σύμβαση, γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε και αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίες έχουν –ας μου επιτραπεί η έκφραση- περιπλέξει τα πράγματα. Αναφέρομαι στην απόφαση του 2010, σύμφωνα με την οποία σε ένα μήκος αυτοκινητοδρόμου είκοσι περίπου χιλιομέτρων στα όρια του Δήμου Ζαχάρως έχουν ακυρωθεί οι περιβαλλοντικοί όροι. Αυτό σημαίνει ότι η εγκεκριμένη περιβαλλοντικά χάραξη ουσιαστικά έχει πάψει να ισχύει σε αυτά τα είκοσι χιλιόμετρα. Κάθε απόφαση που θα ληφθεί για το θέμα πρέπει εκ των πραγμάτων να συνυπολογίσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επίσης, πρέπει να πω ότι από τη στιγμή που τα έργα συγχρηματοδοτούνται και από το ΕΣΠΑ, εκ των πραγμάτων εμπλέκεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεπώς σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βρούμε τη βέλτιστη λύση για τη συγκεκριμένη σύμβαση παραχώρησης.

Σήμερα βρισκόμαστε σε συζητήσεις με πολύ εντατικούς ρυθμούς με τον παραχωρησιούχο, την «Ολυμπία Οδό Α.Ε.». Η πρόθεση του Υπουργείου –αν μου επιτρέπετε και εμένα προσωπικά- είναι να αντιμετωπίσουμε το έργο στο σύνολό του. Εκβιασμό -κατηγορηματικά θα έλεγα- δεν δέχεται το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών από κανέναν, πολύ περισσότερο από τον παραχωρησιούχο.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ.

Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Κουτσούκος για τρία λεπτά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Χαίρομαι, κύριε Υπουργέ, που κλείνοντας την τοποθέτησή σας είπατε ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχθείτε εκβιασμό. Είναι όμως βέβαιο –μια και αναφερθήκατε στην ψήφιση της σύμβασης και θα σας καλούσα κάποια στιγμή να δείτε τα πρακτικά της συζήτησης, όταν ψηφίστηκε αυτή η σύμβαση- ότι είχαμε εκφράσει τότε πολλούς φόβους για διατάξεις της σύμβασης που επέτρεπαν στις εταιρείες να αξιοποιήσουν ρήτρες που εκτιμώ ότι τώρα θα τις χρησιμοποιήσουν εκβιαστικά.

Θέλω, λοιπόν, να σας πω ευθέως -το είχαμε πει και στον κ. Μαγκριώτη στις συναντήσεις που έγιναν τότε- ότι όχι εγώ μόνο ως Βουλευτής Ηλείας –ταυτόχρονα ήμουν και μέλος της κυβέρνησης τότε- αλλά και όλοι οι υπόλοιποι δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε περικοπή του φυσικού αντικειμένου μέχρι την Πάτρα.

Ξέρετε και εσείς πολύ καλά ότι μία αναθεωρημένη σύμβαση πρέπει να έρθει εδώ στο Κοινοβούλιο να ψηφιστεί. Θέλω, λοιπόν, να στείλω το μήνυμα με σαφήνεια σε όλους –όχι σε σας που έχετε την πολιτική βούληση να μη δεχθείτε εκβιασμούς- ότι μία τέτοια αναθεωρημένη σύμβαση δεν πρόκειται να περάσει στη Βουλή, γιατί θα υπάρχει ένα κίνημα διεκδίκησης και απαίτησης που δεν θα το επιτρέψει.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι τώρα οι εταιρείες, όπως και ο παραχωρησιούχος, έχουν παραβιάσει τη συμβατική τους υποχρέωση. Το είπα νωρίτερα, από τη μία πλευρά εισπράττει διόδια και από την άλλη αποχώρησε από τα εργοτάξια. Δεν ξέρω αν έχετε περάσει από το δρόμο αυτό τελευταία. Εγώ επειδή περνάω σε μόνιμη εβδομαδιαία βάση, ξέρω ότι σχηματίζονται ατέλειωτα κομβόι φορτηγών και υπάρχει τεράστια επικινδυνότητα.

Το μεγάλο θέμα είναι ότι αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να οδηγήσει στην ολοκλήρωση των δύο δικτύων, του βορειοανατολικού άξονα που προχωράει πάρα πολύ καλά –είχατε πάει και στην Καλαμάτα τελευταία- και του νοτιοδυτικού και να ενωθούν στην Τσακώνα.

Το δε πρόβλημα του Συμβουλίου της Επικρατείας που προέκυψε στην περιοχή του Καϊάφα, το είχαμε επισημάνει έγκαιρα, αλλά οι τότε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου που έκαναν τη χάραξη δεν άκουγαν. Με τον κ. Ρέππα είχαμε συμφωνήσει για μία μελέτη για την ανατολική χάραξη στην περιοχή, η οποία δεν προχώρησε.

Πρέπει να σας πω δε ότι Ολυμπία Οδός, χωρίς να φτάνει και να εξυπηρετεί την Αρχαία Ολυμπία, δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν μπορεί δηλαδή να δανείζουμε το όνομά μας σε δρόμους που τελικά δεν θα εξυπηρετούν το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Θέλω, λοιπόν, να σας παρακαλέσω να δώσετε αυτές τις εντολές στον διαπραγματευτή που ορίσατε και να δώσετε αυτά τα μηνύματα προς αυτούς που αξιοποιούν τις διατάξεις της ήδη ψηφισμένης σύμβασης.

Επίσης, να σας ενημερώσω -γιατί ενδεχομένως δεν το ξέρετε- ότι το φυσικό αντικείμενο μετά την Πάτρα έχει προχωρήσει πάρα πολύ σημαντικά. Υπάρχουν απαλλοτριώσεις που έχουν γίνει, υπάρχουν μεγάλα τεχνικά έργα που έχουν γίνει, όπως η γέφυρα στον ποταμό Πηνειό και θα ήταν κρίμα αυτά να εγκαταλειφτούν στο όνομα της οποιασδήποτε σκοπιμότητας, την οποία επαναλαμβάνω ότι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για τρία λεπτά.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Η επανεκκίνηση των έργων που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, για το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία, όπως είπα και προηγουμένως, με τους παραχωρησιούχους, με τους συμβούλους του Ταμείου Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου.

Έχει προσφάτως οριστεί ο κ. Βιδάλης από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ως ειδικός διαμεσολαβητής, ο οποίος ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το θέμα, στην κατεύθυνση του να συμβάλλει και αυτός στην εξεύρεση της βέλτιστης λύσης σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση των έργων που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης.

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, από το 2007 που ψηφίστηκαν αυτές οι συμβάσεις, αλλά και από το 2009, όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα προβλήματα που προαναφέραμε. Σε κάθε περίπτωση καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και αντιμετωπίζουμε στο σύνολό τους τα έργα που υλοποιούνται με τις συγκεκριμένες συμβάσεις.

Εκ των πραγμάτων οι νέες συμβάσεις θα έρθουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο για εξαντλητική διαβούλευση και εντέλει για ψήφιση. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, όπως  γνωρίζετε πολύ καλά, να έχουμε νέες συμβάσεις. Οι υφιστάμενες αποτελούν νόμο του κράτους.

Προβλήματα οδικής ασφάλειας και θέματα συντήρησης στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο –αναφέρομαι στην Ολυμπία Οδό- αντιμετωπίζονται, όπως γνωρίζετε καλά, σε καθημερινή βάση, με ευθύνη του παραχωρησιούχου, και αυτό θα πρέπει να το πούμε και να το ξεκαθαρίσουμε.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. 

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αυξάνεται το περιθώριο μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων, αυξάνονται τα κέρδη των τραπεζών, επιβαρύνονται οι… https://t.co/iPXfp99zin

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @pasok: Η σημερινή ανακοίνωση της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά οτι η ακρίβεια…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών απο το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων αποτελεί μον… https://t.co/5YlVXDshtS

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @androulakisnick: Καμία ανοχή απέναντι στη βία. Καμία μόνη. Απαιτείται ένα συνολικό πλαίσιο παρεμβάσεων, που δεν θα προδίδει την εμπιστο…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @pasok: Ο πολυδιαφημισμένος από την Kυβέρνηση πρώτος προϋπολογισμός εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης και ενισχυμένης εποπτείας, δεν…

Facebook

ZOO Category

Login