Μπορεί το αρμόδιο Υπουργείο να μας διαβεβαιώσει ότι έχει υλοποιηθεί στην Ηλεία ο αντιπυρικός σχεδιασμός;

on Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Εσωτερικών

         κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη

Σε απάντηση της από 2-5-2018 Ερώτησής μου με θέμα: «Η Ηλεία χρήζει πυροπροστασίας», ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Τόσκας μας ενημέρωσε μεταξύ των άλλων ότι: «Τέλος, τονίζεται ότι, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) σύμφωνα με το θεσμικό της ρόλο και το άρθρο 6 της Κ.Υ.Α. 12030 Φ.109.1/1999, εκδίδει, κάθε χρόνο, σχετικό έγγραφο (www.civilprotection.gr), στο οποίο μεταξύ άλλων, εμπεριέχονται κατευθυντήριες και συντονιστικές οδηγίες για α) τα έργα, τις δράσεις και τα μέτρα που απαιτούνται για την πρόληψη και την ετοιμότητα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, β) τις δράσεις αυξημένης ετοιμότητας στα πλαίσια εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών, γ) τις δράσεις υποστήριξης του Πυροσβεστικού Σώματος στο έργο της καταστολής δασικών πυρκαγιών, καθώς και δ) τις δράσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών από τους εμπλεκόμενους Φορείς, στα πλαίσια εφαρμογής του προαναφερόμενου Σχεδίου.»

Το συγκεκριμένο σχέδιο, πράγματι, έχει αναρτηθεί από τις 25-5-2018 στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) και αποτελείται από Έξι Μέρη με τους παρακάτω τίτλους:

Μέρος Πρώτο: Έργα, δράσεις και μέτρα πρόληψης.

Μέρος Δεύτερο: Δράσεις αυξημένης ετοιμότητας – ελέγχου και καταστολής – υποστήριξης του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος – αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Μέρος Τρίτο: Ρόλοι, αρμοδιότητες και κύριες δράσεις των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών.

Μέρος Τέταρτο: Ρόλοι, αρμοδιότητες και κύριες δράσεις Δήμων, Περιφερειών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών.

Μέρος Πέμπτο: Συντονιστικές οδηγίες υλοποίησης δράσεων πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, καθώς και για την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος για τον έλεγχο και την καταστολή τους.

Μέρος Έκτο: Χρηματοδοτικά μέτρα.

-          Επειδή κατά την πρόσφατη καταστροφική και πολύνεκρη Πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική διαπιστώθηκε ότι σχεδόν τίποτα από τα παραπάνω δεν υλοποιήθηκε.

-          Επειδή η Ηλεία βρίσκεται στον χάρτη των πιο επικίνδυνων περιοχών (Χάρτης 1).

-          Επειδή το 2007 η Ηλεία υπέστη μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές, με δεκάδες ανθρώπινα θύματα, καταστροφή του φυσικού πλούτου, απώλεια φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, ιδιωτικών και δημόσιων υποδομών.

-          Επειδή ευρισκόμεθα ακόμα εις το μέσον του Καλοκαιριού και της αντιπυρικής περιόδου.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Με ποιο συγκεκριμένο τρόπο, ως πολιτικός υπεύθυνος, για τον συντονισμό όλων αυτών των μέτρων και δράσεων έχει διασφαλίσει ότι υπήρξε στη διάθεση των υπευθύνων τα υλικοτεχνικά μέσα και οι αντίστοιχοι πόροι, ώστε να υλοποιήσουν τον παραπάνω σχεδιασμό και σε ποιο επίπεδο αυτός έχει υλοποιηθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες;

                                          Ο Ερωτών Βουλευτής

                                           Γιάννης Κουτσούκος

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @FofiGennimata: Κανονική 13η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους τώρα. Γιατί η κανονικότητα δεν μπορεί να αφορά μόνο τους λίγους και ισ…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πρωτοχρονιάτικες πίτες από τους πολιτιστικούς συλλόγους Καλυβίων Ήλιδας και "Αστρινιά" Αγ.Ιωάννη Αμαλιάδας. Κυριαρ… https://t.co/0OWBeLTfII

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τιμήσαμε σήμερα στην Αμαλιάδα τον πολιούχο της πόλης μας Αγ.Αθανάσιο. https://t.co/yBh46jEdN2

Facebook

ZOO Category

Login