Οι μαζικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που προωθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ λειτουργούν ως πλυντήριο μαύρου χρήματος

on Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2018.

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΚΕ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

-Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Ι. Δραγασάκη

-Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο

-Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μ. Καλογήρου

Αδιαμφισβήτητα, μια από τις πιο καταστροφικές και ανάλγητες αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, της δήθεν πρώτης φοράς Αριστερά που πρόσφατα μπολιάστηκε με το ΝΕΟ της Καραμανλικής σκέψης, είναι η προώθηση μαζικών πλειστηριασμών και ιδιαίτερα η απελευθέρωση αυτών της πρώτης και κύριας κατοικίας που έχει οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες δανειολήπτες και οικογενειάρχες.

Όπως αποκαλύφθηκε τελικά, οι προθέσεις της κυβέρνησης ήταν τελείως διαφορετικές, αφού από την περίφημη φράση «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» φτάσαμε πολύ γρήγορα στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και μάλιστα με διαδικασίες fast track, αφού καθιερώθηκαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Εκτός από την άρνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να δεχθεί στην ολομέλεια της Βουλής τη συζήτηση της πρότασης Νόμου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για συνολική προστασία της α’ κατοικίας, η εγκύκλιος για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι διάτρητη, αφού καταστρατηγείται η διαδικασία με χαρακτηριστικό παράδειγμα την λειτουργία των πλειστηριασμών ως πλυντήριο μαύρου χρήματος.

Οι καταγγελίες για τη νομιμοποίηση χρήματος που έχει αποκτηθεί κατά τρόπο παράνομο ή έστω μη δηλωθέντα στις αρμόδιες κρατικές αρχές πληθαίνουν καθημερινά. Ακόμη σοβαρότερο είναι το θέμα που έχει προκύψει από καταγγελίες για αλλοδαπούς που παίρνουν μέρος στις πλειοδοτικές διαδικασίες , δεν έχουν Α.Φ.Μ και είτε τα εισοδήματα τους είναι μαύρα και τα ξεπλένουν είτε λειτουργούν ως αχυράνθρωποι κορακιών.

Συγκεκριμένα ο πλειοδότης και πιθανός αγοραστής ενός ακινήτου που έχει μπει σε διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού δεν υποχρεούται σε αναλυτική δήλωση πόθεν έσχες με την οποία να εκθέτει και να δικαιολογεί τη νόμιμη πηγή προέλευσης των χρημάτων που αντιστοιχούν στο τίμημα του πλειστηριασμού, με συνέπεια να καθίσταται σύννομη η κατοχή και κυκλοφορία μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας στις 21 Φεβρουαρίου 2018 μέχρι σήμερα, έχουν αναρτηθεί 14.500 και έχουν ολοκληρωθεί 7.500 πλειστηριασμοί. Από αυτούς κηρύχθηκαν γόνιμοι 4.500, δηλαδή οι έξι στους δέκα.

Επιπλέον, σύντομα το σκηνικό στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα αλλάξει, καθώς ενεργοποιούνται εξπρές διαδικασίες για επανάληψη των άκαρπων πλειστηριασμών, ενώ εκσυγχρονίζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα προσομοιάζει με τις ιστοσελίδες των αγγελιών πώλησης ακινήτων, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δουν φωτογραφίες και περισσότερα χαρακτηριστικά των ακινήτων που θα βγαίνουν στο σφυρί.

Με τις νέες διαδικασίες, τα ακίνητα θα εκποιούνται γρηγορότερα σε νέες μειωμένες τιμές που θα κινούνται πολύ κάτω από τις εμπορικές τιμές.

Επειδή το φαινόμενο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, παρά τις κίβδηλες υποσχέσεις του κ.Τσίπρα  για προστασία α’ κατοικίας και τις απειλές του όταν ήταν αντιπολίτευση: «Μην τολμήσουν και διανοηθούν να προχωρήσουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς» φαίνεται ότι είχε και 2η παράγραφο: «Γιατί θέλω να προχωρήσω εγώ η πρώτη φορά αριστερά τους μαζικούς πλειστηριασμούς», η οποία όμως δεν ακούστηκε και

επειδή υπάρχει έντονη αμφισβήτηση για την πηγή προέλευσης των χρημάτων των υπερθεματιστών των πλειστηριασμών

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί,

-Εάν προτίθεστε να νομοθετήσετε την υποχρέωση του υπερθεματιστή και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για α’ κατοικία δανειολήπτη, να δηλώνει την πηγή προέλευσης των χρημάτων και να εντάσσεται στην υποχρέωση υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες για 3+3 έτη(πριν και μετά);

-Με ποιο τρόπο μέχρι σήμερα έχετε διασφαλίσει ότι με τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που έχετε θεσπίσει, δεν νομιμοποιήσατε de facto παράλληλα και την κυκλοφορία μαύρου χρήματος;

-Από τους μέχρι σήμερα διενεργηθέντες πλειστηριασμούς πόσα ακίνητα πέρασαν σε ιδιώτες και πόσα σε πιστωτικά ιδρύματα και έναντι ποιου τιμήματος;

Και παρακαλώ για την ενημέρωση της Βουλής να καταθέσετε:

Όλα τα στοιχεία που αφορούν στους μέχρι σήμερα διενεργηθέντες ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (ακίνητα που κατοχυρώθηκαν σε ιδιώτες και σε πιστωτικά ιδρύματα και έναντι ποιου τιμήματος) καθώς και την πηγή προέλευσης των χρημάτων που κατέβαλλαν οι ιδιώτες για την απόκτηση των εν λόγω ακινήτων.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου    

Γιάννης Κουτσούκος

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

                                          Θεόδωρος Παπαθεoδώρου  

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @androulakisnick: Από την ομιλία μου στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου, που σ…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Έθεσε το πραγματικό δίλημμα: Δημοκρατική Ανατροπή με το ΠΑΣΟΚ ή καθεστωτισμός και συντήρηση https://t.co/QQubABoXQi

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @kinimallagis: Σταθερή είναι η ακρίβεια στην Ελλάδα σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Αυγού…

Facebook

ZOO Category

Login