Εμπαιγμός αστυνομικών σε ό,τι αφορά την επαναφορά του επιδόματος Μ.Α.Τ. για το προσωπικό της Ε.Κ.Α.Μ. και των συνοδών σκύλων περιπολίας (patrol)

on Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018.

ΚΟΙΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Ο. Γεροβασίλη

            Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο

Όπως γνωρίζετε, με την υπ’ αριθμ.: 8002/1/520-γ’/2018 (ΦΕΚ Β’1021) Κοινή Υπουργική Απόφαση καταργήθηκε το επίδομα Μ.Α.Τ., ύψους 150€, όπως προβλεπόταν στις διατάξεις της υπ’ αριθμ. 2/9276/0022/18.6.2002 (ΦΕΚ829 Β’) Κ.Υ.Α. και αναπροσαρμόστηκε με την παρ.4 άρθρου 1 του ν. 3554/2007 (ΦΕΚ 80Α΄), για το προσωπικό της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας της Ελληνικής Αστυνομίας (Ε.Κ.Α.Μ.) αλλά και για τους συνοδούς σκύλων περιπολίας (patrol).

Ο προσχηματικός λόγος που προβλήθηκε το 2018 ήταν η μεταφορά, από το 2015, της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας της Ελληνικής Αστυνομίας, από την Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, στη Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων.

Όμως, η μεταφορά της Ε.Κ.Α.Μ. σε άλλη Υπηρεσιακή Διεύθυνση δεν μπορεί, προδήλως, να αποτελεί λόγο κατάργησης ενός επιδόματος επικινδυνότητας, καθώς το  προσωπικό της Ε.Κ.Α.Μ. εξακολουθεί να έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο με εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις και να συμμετέχει σε ειδικές αποστολές, σύμφωνα με την εκ του νόμου αποστολή της.

Για το ζήτημα αυτό, και προκειμένου να επαναχορηγήσει η Πολιτεία, ως οφείλει, το καταργηθέν επίδομα, καταθέσαμε Ερώτηση στις 27/03/2018. Επ’ αυτής το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρέπεμψε το ζήτημα λόγω αρμοδιότητας στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ουδέποτε μέχρι σήμερα απήντησε, αγνοώντας και τους ενδιαφερόμενους αστυνομικούς, που ευλόγως αγωνιούν, και τους ερωτώντες Βουλευτές. 

Την κυβερνητική αβελτηρία επί του θέματος διέκοπταν σποραδικές δηλώσεις υπουργών, με τελευταίες εκείνες του κ. Τόσκα, ότι «Εξετάζεται να δοθεί επίδομα ειδικών συνθηκών στους άνδρες της αντιτρομοκρατικής ομάδας της ΕΛΑΣ». 

Είναι προκλητικός εμπαιγμός και φθηνή επικοινωνιακή διαχείριση η παρουσίαση ενός καταργηθέντος επιδόματος, σαν δήθεν νέο. Ακόμη χειρότερος εμπαιγμός, όμως, είναι η συνεχής διάψευση της προσδοκίας των αστυνομικών, που το δικαιούνται. 

Επειδή  η επαναφορά του καταργηθέντος επιδόματος αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι σε όσους υπόκεινται σε καθημερινό κίνδυνο κατά την επιτέλεση της αποστολής τους, ερωτάστε:

Πότε θα τροποποιήσετε την υπ’ αριθμ.: 8002/1/520-γ’/2018 (ΦΕΚ Β’1021) Κοινή Υπουργική Απόφαση προκειμένου το προσωπικό της ΕΚΑΜ και οι συνοδοί σκύλων να συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα Μ.Α.Τ. και να αρθεί η σε βάρος τους αδικία;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Γιάννης Κουτσούκος

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε βάρος των τοματοπαραγωγών της Ηλείας οι μεθοδεύσεις του ΕΛΓΑ. Απειλείται η παραγωγή της επόμενης περιόδου αν δεν… https://t.co/Qi0izHrEQ8

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χαιρετισμός στο 10ο φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού. Υπάρχουν απλά αλλά αποτελεσματικά μέτρα όπως η κάρτα για το αγροτικό… https://t.co/ir1HHduJym

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Είστε ψεύτης και συκοφάντης κ. Πετρόπουλε. Καταθέτω στα πρακτικά την ομιλία του @EVenizelos στην Ολομέλεια της… https://t.co/oDkpbbbbB4

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

#vouli Ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ που χειροκροτούσε κάθε συνδικαλιστική οργάνωση την αντιμνημονιακή του περίοδο, τώρα δ… https://t.co/WhwHWXYmQp

Facebook

Login