Αναγκαία η παράταση προστασίας α΄ κατοικίας από τους μαζικούς πλειστηριασμούς τουλάχιστον έως το τέλος του 2019

on Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου  «Κύρωση της από 31 Δεκεμβρίου 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Παράταση δυνατότητας εξαίρεσης κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση δυνάμει του ν.3869/2010 (Α΄ 130), παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο και επέκταση εφαρμογής του μέτρου του "Μεταφορικού Ισοδύναμου" του ν.4551/2018"».

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Προστασία α΄ κατοικίας από τους μαζικούς πλειστηριασμούς

Η Κυβέρνηση βαυκαλίζεται ότι τελείωσαν οι δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο κ.Τσίπρας αλλά διαψεύδεται από την πραγματικότητα.

Εδώ και καιρό αδυνατεί να συντάξει νομοσχέδιο για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων λόγω ασυμφωνίας με τους θεσμούς. H παράταση των δύο μηνών που δόθηκε με την ΠΝΠ στην ισχύ των διατάξεων του ν.3869/10 απέβη ουσιαστικά άκαρπη, αφού οι περισσότερες τράπεζες εκμεταλλεύονται την άμεση λήξη της ισχύος του και δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα των δανειοληπτών για την παροχή των εγγράφων που είναι απαραίτητα προκειμένου να προσφύγουν στα Ειρηνοδικεία και να οριστεί δικάσιμος.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη συνέχισης τουλάχιστον έως το τέλος του 2019 του πλαισίου προστασίας της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων που αιτούνται τη ρύθμιση των οφειλών τους δυνάμει του ν. 3869/2010 (Α΄ 130) εντός του οποίου μπορούν να ζητήσουν την εξαίρεση της κύριας κατοικίας τους από τη ρευστοποίηση της περιουσίας τους, που δεν ικανοποιήθηκε από την δίμηνη παράταση που θεσπίστηκε με της διατάξεις του άρθρου πρώτου της κυρούμενης  Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ικανή περίοδος και όχι μόνο ελάχιστες μέρες έως τις 28.2.2019 ώστε να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς για τη θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου που θα παρέχει επαρκές επίπεδο προστασίας σε οφειλέτες που τη χρειάζονται.

 Η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το συμπληρωματικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει ήδη κατατεθεί από τις 13.11.2018 με το άρθρο 37 της Πρότασης Νόμου «Πρώτη δέσμη μέτρων οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής δικαιοσύνης».

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου  «Κύρωση της από 31 Δεκεμβρίου 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Παράταση δυνατότητας εξαίρεσης κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση δυνάμει του ν.3869/2010 (Α΄ 130), παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο και επέκταση εφαρμογής του μέτρου του "Μεταφορικού Ισοδύναμου" του ν.4551/2018"προστίθεται νέο άρθρο ως εξής:

Άρθρο...

Παράταση προστασίας α΄ κατοικίας από τους

μαζικούς πλειστηριασμούς έως το τέλος του 2019

1. Από την 1/3/2019 στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν.3869/2010, οι λέξεις «Μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019» που αντικατέστησαν τις λέξεις  «Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018» με την παρ.1 του άρθρου πρώτου της ως άνω κυρωθείσας πράξης νομοθετικού περιεχομένου αντικαθίστανται από τις λέξεις «Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019».

2. Από την 1/3/2019 στο τέταρτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν.3869/2010, οι λέξεις «Μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019» που αντικατέστησαν τις λέξεις  «Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018» με την παρ.2 του άρθρου πρώτου της ως άνω κυρωθείσας πράξης νομοθετικού περιεχομένου αντικαθίστανται από τις λέξεις «Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019».

Οι προτείνοντες Βουλευτές

Γεννηματά Φώφη                                                

Αρβανιτίδης Γιώργος                                                   

Βενιζέλος Ευάγγελος                                                 

Γρηγοράκος Λεωνίδας                                              

Ιλχάν Αχμέτ                                                               

Καρράς Γεώργιος Δημήτριος                                                

Κεγκέρογλου Βασίλης                                               

Κεφαλίδου Χαρά                                                       

Κουτσούκος Γιάννης                                                 

Κρεμαστινός Δημήτρης

Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας

Κωνσταντόπουλος Δημήτρης

Λοβέρδος Ανδρέας

Μανιάτης Ιωάννης

Μπαργιώτας Κωνσταντίνος

Παπαθεοδώρου Θεόδωρος

Σκανδαλίδης Κώστας

Τζελέπης Μιχάλης

Χριστοφιλοπούλου Εύη

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @androulakisnick: Από την ομιλία μου στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου, που σ…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Έθεσε το πραγματικό δίλημμα: Δημοκρατική Ανατροπή με το ΠΑΣΟΚ ή καθεστωτισμός και συντήρηση https://t.co/QQubABoXQi

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @kinimallagis: Σταθερή είναι η ακρίβεια στην Ελλάδα σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Αυγού…

Facebook

ZOO Category

Login