Δευτερολογία Γιάννη Κουτσούκου, Εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής στο Ν/Σ για τις 120 δόσεις

on Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019.

Δευτερολογία Γιάννη Κουτσούκου, Εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής στο Ν/Σ για τις 120 δόσεις

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.): Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Αποχώρησα ησύχως από την αίθουσα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατά την έναρξη της συζήτησης, διότι είδα ότι επανέρχεται η «κοτερολογία» και επειδή ο ένας στον άλλον χρεώνει το «τόσος ήταν» επιτρέψτε μου, να πω «τόσοι ήταν».

Και επειδή τα προβλήματα της χώρας είναι πάρα πολύ μεγάλα και σοβαρά καλό είναι, να ασχοληθούμε με αυτά, παρά να κάνουμε αναδρομή στο παρελθόν και να αναζητούμε φωτογραφικό υλικό, ποιος έχει τους καλύτερους φίλους με κότερα. Σας βεβαιώνω, ότι αυτός ο δρόμος είναι πολύ ολισθηρός. Και επειδή ξέρω, ότι οι περισσότεροι από σας δεν έχετε φίλους με κότερα, καλό είναι να μην παρασύρεστε από την αντιπαράθεση των αρχηγών σας.

Λέω, ξέρω ότι οι περισσότεροι από σας δεν έχετε φίλους με κότερα, αν όχι όλοι. Κόψτε την πλάκα και να ασχοληθούμε σοβαρά με τα προβλήματα της χώρας. Γιατί η χώρα αντιμετωπίζει εθνικά προβλήματα, γιατί η χώρα έχει οικονομικά προβλήματα και κοινωνικά προβλήματα.

Εμείς, λοιπόν, εκεί θα επικεντρώνουμε κάθε φορά την παρέμβασή μας προσπαθώντας και να τα αναδείξουμε και να δημιουργήσουμε πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες επίλυσής τους, αλλά και να παρασύρουμε «εσάς» στη συμβολή σας, μια και κυβερνάτε και οι άλλοι είσαστε Αξιωματική Αντιπολίτευση, που έχει και αυτή κύρια ευθύνη, να βρούμε λύσεις, όσο προλαβαίνουμε και όχι να τα μεταθέτει ο ένας στον άλλο. Αυτό το έργο το έζησε η χώρα από το 2009 και μετά και το πλήρωσε. Το πλήρωσε με την παραμονή της δέκα χρόνια στα μνημόνια. Επιτέλους, να έχουμε βάλει λίγο μυαλό. Αυτή πρέπει να είναι η προσφορά μας τον τόπο.

Εγώ θα επιμείνω, λοιπόν, στα θέματα του νομοσχεδίου για να δούμε, αν αυτή η πρόταση της Κυβέρνησης είναι λυσιτελής, θα πρέπει πρώτα-πρώτα να υπάρξει μια δικαιολόγηση από την πλευρά της Κυβέρνησης, που μέχρι τώρα δεν την άκουσα, που οφείλεται η συσσώρευση 55 δις νεών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των πολιτών;

Φταίει το οικονομικό μοντέλο; Φταίνε οι μηχανισμοί εισπράξεις; Φταίει η φορολογική και η φοροδοτική πολιτική; Το ασφαλιστικό σύστημα στο σύνολό του; Να κάνουμε μια συζήτηση λοιπόν, να δούμε εάν μπορούμε να διορθώσουμε κάποια από αυτά, πριν προχωρήσουμε και ψηφίσουμε λύσεις 120 δόσεων, 100 δόσεων ή 48 δόσεων; Γι' αυτό δεν έχω ακούσει τίποτα. Η άποψή μου, λοιπόν, την είπα και χθες, την επαναλαμβάνω και σήμερα, είναι ότι όσο συνεχίζεται το ίδιο οικονομικό μοντέλο, δηλαδή, η φορολογική αφαίμαξη και οι υψηλές εισφορές, όσο το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι ανταποδοτικό και είναι σύστημα παροχών πρόνοιας από τη μια πλευρά, και από την άλλη κεφαλαιοποιητικό, δηλαδή, ατομική υπόθεση του κάθε ασφαλισμένου που θέλει η Ν.Δ. και άρα, δεν είναι ένα κοινωνικό-ασφαλιστικό σύστημα με ευθύνη της κοινωνίας και της πολιτείας, αυτά τα προβλήματα θα υπάρχουν.

Γιατί το γεγονός ότι δεν πληρώνει κάποιος, έχει να κάνει με δύο παραμέτρους, η μία παράμετρος είναι ότι δεν έχει να πληρώσει και η άλλη, ότι δεν πιστεύει ότι πιάνουν τόπο τα λεφτά του στην ασφάλιση, ότι πιάνουν τόπο τα λεφτά του στο κράτος. Αυτά είναι τα οποία πρέπει να αλλάξουμε. Το ένα θέμα είναι αυτό, το δεύτερο θέμα είναι ότι πρέπει να συμφιλιωθούμε και κυρίως η Κυβέρνηση με τη σκληρή αλήθεια και την πραγματικότητα. Είπα χθες, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ότι είχαμε μείωση της μέσης σύνταξης κατά 2052 ευρώ μεταξύ του 2014 και 2017 και ότι η μέση σύνταξη -το λέω σήμερα, δεν το είπα χθες- από 748, πήγε στα 612 ευρώ.

Δηλαδή, εμείς οι ανάλγητοι, δίναμε μεγαλύτερες συντάξεις από ότι δίνετε εσείς οι προοδευτικοί -εντός εισαγωγικών, δεν σας χαρίζω τον όρο- πρέπει να δούμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποιες ήταν οι πολιτικές που μείωσαν το μέσο όρο των συντάξεων και οδήγησαν στη μείωση των αποδοχών των συνταξιούχων, για να τις διορθώσουμε. Φτάνει δηλαδή αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας, ως επίδομα ευρωεκλογών; Αυτό θα το δούμε την επόμενη εβδομάδα, γιατί φαντάζομαι θα έρθουν τα σχετικά νομοσχέδια. Κυρία Υπουργέ, μήπως μπορείτε να μας πείτε εάν θα έρθουν με τη μορφή τροπολογιών για να προετοιμαζόμαστε; Καλό θα είναι στην τοποθέτησή σας, να μας το πείτε, γιατί θα πάρει άλλο χαρακτήρα η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου, όπως αντιλαμβάνεστε.

Εγώ λέω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η Κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη και την δική μας θετική παρουσία, αναφερόμενος και δικαιολογώντας την ψήφο μας επί της αρχής, ότι έστω και 1 ευρώ να πάρει ένας άνθρωπος, έστω και μια μικρή χαραμάδα ελπίδας να ανοίξει για μια επιχείρηση, που είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ή έχει κλείσει, εμείς είμαστε θετικοί. Να αρπάξει την ευκαιρία που της δίνουμε με τη δική μας συμβολή και αυτά που είπαν οι φορείς και να διορθώσει το νομοσχέδιο, να γίνει πιο αποτελεσματικό. Τι θέματα έχουν τεθεί; Έχουν τεθεί τα θέματα του διαχωρισμού των ατομικών και των κεφαλαιουχικών επιχειρήσεων. Σας είπαν χθες οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων, ότι οι ομόρρυθμες εταιρείες είναι κατά κύριο λόγο ατομικές.

Όχι κατά κύριο λόγο, είναι ατομικές επιχειρήσεις μια και έχουν την ατομική ευθύνη οι ομόρρυθμοι εταίροι, τα γνωρίζουμε αυτά όσοι έχουμε τουλάχιστον τις εγκύκλιες γνώσεις της οικονομίας και της νομικής. Άρα, λοιπόν, κυρία Υπουργέ, αυτός ο διαχωρισμός είναι πανεύκολος, εχθές απαντώντας στη δική μου παραίνεση, προσπαθήσατε να δώσετε ορισμένες εξηγήσεις, εγώ της εκλαμβάνω ως θετική την προσπάθεια να δώσετε εξηγήσεις και να αναζητήσετε λύσεις. Ολοκληρώστε την λοιπόν, τουλάχιστον αν δεν μπορέσουμε να λύσουμε το θέμα των άλλων κεφαλαιουχικών επιχειρήσεων, που κατά τη γνώμη μου και εδώ χρειάζονται περισσότερες δόσεις, ας λύσουμε αυτό.

Θέλω να σημειώσω στους Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που με ρωτούσαν νωρίτερα, ότι η ρύθμιση που εισάγεται με αυτό το νομοσχέδιο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι πολύ πίσω από τη δική μας ρύθμιση του 2014, του 4305/2014, που δεν ψηφίσατε και όσοι ήσασταν τότε στη Βουλή, παρασυρόμενοι από την σεισάχθεια του αρχηγού σας και μερικών άλλων που τώρα δεν είμαι εδώ και κάποιον άλλον που είναι εδώ και είναι και πολύ πίσω από τη δική σας ρύθμιση, του νόμου 4321/2015, την οποία εμείς την ψηφίσαμε, γιατί σας είπα τότε, έτυχε να είναι Εισηγητής, ότι δεν μπορεί να είμαι ίδιος με εσάς. Διορθώστε το, είναι πολύ πίσω.

Επίσης, θέλω να πω σε σχέση με τα ζητήματα που έθεσαν χθες οι φορείς, δεν υπήρξε απάντηση σε αυτό το θέμα που έθεσε κυρίως ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, αλλά το έθεσα και εγώ από αυτό το βήμα, έχουμε ανθρώπους που χρωστούν στον ΟΓΑ, και στον πρώην ΟΑΕ. Υπάρχει ένα πλαφόν ρύθμισης οφειλών, με το οποίο μπορεί να πάρουν σύνταξη για να γίνεται η παρακράτηση και ανάφερα το παράδειγμα, της ερωτήσεις των Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μου απάντησε ο κ. Πετρόπουλος ότι το είχατε συμπεριλάβει, το 4000 το κάνατε 6000.

Αν κάποιος, για παράδειγμα, αγρότης χρωστάει 7000 € θα οδηγηθεί σε επανυπολογισμό για να μειώσει την οφειλή του και να ενταχθεί στο σύστημα, αλλά τότε θα πάρει «ψίχουλα». Διευρύνετε, λοιπόν, αυτό το όριο, γιατί είναι σε όφελος των Ταμείων και των ίδιων των συνταξιούχων. Ας πάρει κάτι, ας μην είναι εγκλωβισμένος. Θέλετε, δηλαδή, να πάμε σε μια άλλη λύση που σας την έχουμε προτείνει με την πρόταση νόμου που σας έχουμε καταθέσει; Να πάρει, δηλαδή, σύνταξη για όσα χρόνια έχει πληρώσει; Αλλά, δεν μπορεί να μην πάρει σύνταξη.

Επίσης, θέλω να κάνω την εξής παρατήρηση. Γιατί, ναι μεν άκουσα τον Εισηγητή της Ν.Δ. νωρίτερα και είναι σωστό αυτό που είπε, ότι η Κυβέρνηση δεν ενσωματώνει ως όφειλε όλες τις διατάξεις του αναθεωρημένου ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη και ενσωματώνει μόνο το κομμάτι των απολύσεων με έναν τρόπο που, όπως ειπώθηκε χθες από εργοδοτικές οργανώσεις, οδηγεί ενδεχόμενα σε ανασφάλεια δικαίου, διότι κρατάει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την εκκρεμοδικία σε χιλιάδες υποθέσεις, ενώ αυτή πρέπει να λήγει. Αλλά, δεν ενσωματώνει την διάταξη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ του άρθρου 6 για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και δεν ακούω και τίποτα, δεν άκουσα από τον κ. Μητσοτάκη χθες, ούτε σε εκείνο το βιβλίο που μοίρασε αναφέρει κάτι. Θα επαναφέρουμε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, για να καθορίζουν τους όρους απασχόλησης και τους όρους αμοιβής; Σε λίγο δεν θα είσαστε πια Κυβέρνηση. Νομίζετε ότι θα το κάνει η Ν.Δ.; Έχετε μια ευκαιρία, σας έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση, περιέχει και έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου. Είναι σε αυτό που σας κατέθεσα χτες.

Επίσης, έχω την εξής παρατήρηση: Από την οργάνωση «Αξία» για τα αναδρομικά. Τους βάλατε σε μια διαδικασία να χάσουν ένα μέρος του εισοδήματος. Το έχασαν! Θα τους το επιστρέψουμε; Είναι δίκαιη η λύση;

Σας ζητάμε και κάτι άλλο, σας ζητάμε τα εκκαθαριστικά. Κύριε Πετρόπουλε σας έχω καταθέσει δέκα επίκαιρες ερωτήσεις, δεν απαντάτε, κοροϊδεύετε την κοινωνία. Γιατί δεν στέλνετε τα σημειώματα; Στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό στη Βουλή, στην Επιτροπή παρακολούθησης μου είπατε ότι τα σημειώματα τα έχει επεξεργαστεί η ΗΔΙΚΑ. Γιατί δεν τα στέλνετε να ξέρει ο κοσμάκης;

Το επίδομα των ευρωεκλογών θα το δώσετε με βάση την παλιά σύνταξη ή με βάση τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου; Θα στείλετε, δηλαδή, σημειώματα υπολογισμού; Γιατί, σύμφωνα με αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας, λέει ότι «αυτός θα το πάρει κατά 100%, εκείνος 70% και ο άλλος 50%». Σε ποια βάση θα τα υπολογίσετε;

Θα τελειώσω με δύο τρεις παρατηρήσεις ακόμα. Κύριε Πετρόπουλε, έχω εδώ ένα υπόμνημα του Συνδέσμου Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών. Είχαμε προτείνει να έρθουν στην ακρόαση, δεν ήρθαν. Λένε ότι στο άρθρο 36 πρέπει να επεκτείνετε τον υπολογισμό της πρώτης παραγράφου για όλο το διάστημα μέχρι το 2016. Δικό σας πόνημα είναι αυτό.

Επίσης, έχω ένα υπόμνημα πυρόπληκτων και σεισμοπλήκτων της Αρκαδίας, έχω και εγώ τέτοιο στην Ηλεία, που λένε ότι πρέπει να τους δώσουμε το δικαίωμα να υπολογίσουμε τις εργοδοτικές τους εισφορές, διότι ήταν αυτοαπασχολούμενοι και τους έχουν επιβληθεί εισφορές με βάση τις τότε αμοιβές. Θα σας το δώσω να το μελετήσετε, νομίζω ότι τα καταλαβαίνετε αυτά, είστε και μια περιοχή που έχουν τέτοια προβλήματα.

Θα κλείσω με την επιστολή που πήραμε από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων που καταγγέλλει «πράγματα και θαύματα». Θα βελτιώσετε τη ρύθμιση, ώστε να μην μπαίνει «μακρύ χέρι» κανενός υπηρεσιακού παράγοντα ή Υπουργού που θα μεροληπτεί υπέρ συγκεκριμένων συνταξιοδοτικών οργανώσεων; Αν είστε «ανοικτός» να τη δούμε. Καταρχήν, να μπει η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία μέσα. Να πάμε με τους ψηφίσαντες, όχι του κλάδου. Δηλαδή, εάν εγώ αύριο φτιάξω μια οργάνωση του κλάδου των εφοριακών από τον οποίο προέρχομαι θα μου δώσετε τα λεφτά; Παίρνουμε τα λεφτά των συνταξιούχων, να είμαστε «διάφανοι»!

Αυτά είχα ως παρατηρήσεις. Περιμένω τις τοποθετήσεις των Υπουργών. Θα επιφυλαχθούμε για τα άρθρα, θα μιλήσουμε και στην Ολομέλεια.

Θα κλείσω με εκείνο που άρχισα. Θέλουμε να είμαστε η διαφορετική φωνή σε αυτή την αντιπαράθεση που είναι μακριά και πέρα από τα προβλήματα των πολιτών και ενισχύει τις ακραίες φωνές.

Λέμε όλοι ότι θέλουμε ενόψει ευρωεκλογών να αντιμετωπίσουμε τους ευρωσκεπτικιστές, τους ακροδεξιούς και τους δίνουμε πλέρια τροφή και έδαφος να κινηθούν. Ευχαριστώ.

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο Πολιτικό Συμβούλιο του #kinima_allagis μίλησα για τη μαγική εικόνα #προϋπολογισμός και #φορολογικό. Πρόσθετοι… https://t.co/Ebv1Kv01oe

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ελάχιστη η ελάφρυνση στα χαμηλά εισοδήματα, μηδενική στα μεσαία, μεγαλύτερη στα υψηλά. #φορολογικό https://t.co/7qOewIBVQB

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Όχι βέβαια, αλλά μπορούσες να φανταστείς ότι συνεργάτες του ΓΑΠ θα πήγαιναν με τους υβριστές του; https://t.co/eQIOGCYrHl

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οδυσσέα ,για να ψηφίσουμε τα μνημόνια μας τηλεφωνούσε... https://t.co/1Xq9zQz8Xh

Facebook

ZOO Category

Login