Δευτερολογία Γιάννη Κουτσούκου , Εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής, στο Σ/Ν για τις 120 δόσεις

on Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019.

Δεν αποκαθιστάτε τις αδικίες, όπως λέτε, ούτε καν αυτές που προκαλέσατε μετά το 2015 ως Κυβέρνηση. Δεν απαντάτε στις προτάσεις της Φώφης Γεννηματά για το αφορολόγητο, τα κίνητρα για ανάπτυξη και απασχόληση. Είστε κατώτεροι των περιστάσεων.

Δευτερολογία Γιάννη Κουτσούκου , Εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής, στο Σ/Ν για τις 120 δόσεις

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Έχουν πολύ θράσος, κύριε Πρόεδρε, μερικοί που ξεχνάνε πού βρίσκονταν εκείνη την περίοδο που εμείς «καταστρέφαμε» τον τόπο και πού σιτίζονταν τότε. Το παρακάμπτω τώρα για να γίνουμε ουσιαστικοί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είπε ο κ. Τσίπρας νωρίτερα ότι αντιμετωπίζουμε με παγωμάρα -λέει- και αμφίθυμοι ψηφίζουμε αναγκαστικά αυτές τις διατάξεις.

Είπαμε από την αρχή ότι εμείς ακόμα και ένα ευρώ να πάρει ο φτωχός και ο ανήμπορος που το έχει ανάγκη, ακόμα και μία μικρή χαραμάδα ελπίδας να ανοίξει στην απελπισία του ο μικρομεσαίος επαγγελματίας, ο άνεργος θα είμαστε θετικοί.

Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αυτά που κάνετε εσείς είναι ενταγμένα σε μία στρατηγική που έρχεται να διορθώσει ό,τι κάνατε από το 2015. Είσαστε πολύ πιο κάτω, και θα αναφέρω δύο τρία παραδείγματα, στην επανόρθωση της ζημίας που κάνατε από το 2015 και μετά.

Να μιλήσουμε για το τι έγινε από την εποχή της κρίσης, από το 2008 μέχρι το 2010 που μπήκαμε στα μνημόνια και από το 2010 μέχρι και 2014, να μιλήσουμε όποτε θέλετε και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, πού ήταν, πού πετροβόλαγε και γιατί η χώρα έμεινε δέκα χρόνια στα μνημόνια.

Όμως, τώρα μιλάμε για την Κυβέρνηση και δεν μπορεί εδώ να μας λέτε ότι αποκαθιστάτε τις αδικίες όταν δεν αποκαθιστάτε ούτε καν αυτές που εσείς προκαλέσατε. Είσαστε, λοιπόν, λίγοι, άτολμοι και λειψοί, κατώτεροι των περιστάσεων και των αναγκών της χώρας.

Δεν απαντάτε στην τροπολογία μας, αυτή που σας είπε νωρίτερα η κ. Γεννηματά, τι θα γίνει με το αφορολόγητο.

Δεν απαντάτε αν θα δώσουμε κίνητρα για τους νέους ανθρώπους που ανοίγουν δουλειές, για την πρόσληψη νέων στις επιχειρήσεις, για την κατώτερη σύνταξη, τα 500 και τα 700 ευρώ που λέμε. Κάτι ψέλλισε σε μία συνέντευξη ο κ. Τσακαλώτος. Δεν ξέρω, μπορεί να μας τα πει μετά.

Δεν απαντάτε για τη μείωση της φορολογίας στους αγρότες.

Δεν απαντάτε γιατί, ενώ επιχειρηματολογούσατε ότι πήρατε από τη μεσαία τάξη για να κάνετε αναδιανομή, δεν τα επιστρέφετε, διότι παραμένουν ψηλά οι συντελεστές φορολογίας και ιδίως οι έμμεσοι φόροι.

Δεν απαντάτε στο αίτημα της κοινωνίας για τις εκατόν είκοσι δόσεις και σε αυτά που σας είπαμε τα πολύ απλά, βγάλτε τις ομόρρυθμες εταιρείες από τις κεφαλαιουχικές, να μπουν στις εκατόν είκοσι δόσεις.

Είναι ψευδεπίγραφο το νομοσχέδιο. Δεν υπάρχουν εκατόν είκοσι δόσεις, υπάρχουν μόνο είκοσι τέσσερις.

Βάλτε μέσα στη ρύθμιση τους Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων για τις εργοδοτικές εισφορές που είναι χρεοκοπημένοι.

Βάλτε όλους τους πυρόπληκτους, το είπα στην παρέμβασή μου. Απαντήστε γιατί αυξήθηκαν κατά 55 δισεκατομμύρια τα ληξιπρόθεσμα την περίοδο 2015-2019 και εν πάση περιπτώσει συμφιλιωθείτε και με την αλήθεια.

Αυτό είναι 40% αύξηση, κύριε Μαντά, δεν είναι 4% που λέγατε. Κάντε έναν λογαριασμό. Απλή αριθμητική είναι.

Κυρία Αχτσιόγλου, εσείς που προσπαθείτε να είστε ήπια και συναινετική, κατέθεσα τους πίνακες της ΑΑΔΕ που δείχνουν τη μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων κατά δύο χιλιάδες πενήντα ένα ευρώ, την περίοδο 2014-2017.

Δώστε μία απάντηση. Έχει κάνει λάθος η ΑΑΔΕ; Ο κ. Τσακαλώτος δίπλα σας είναι. Πείτε μας ότι έκαναν λάθος ανάλυση, ότι δεν τα έχουν υπολογίσει όλα.

Άρα, η κ. Γεννηματά έκανε μία μέτρια εκτίμηση ότι πήρατε 6 δισεκατομμύρια. Βγαίνει 6 δισεκατομμύρια, αν πολλαπλασιάσουμε την απώλεια των 2000 ευρώ με τα χρόνια που κυβερνάτε, αν αθροίσουμε πόσα πήρατε από την αύξηση της υγειονομικής περίθαλψης, της συνδρομής στα φάρμακα και από την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Κάντε όπως θέλετε τον λογαριασμό, αλλά πήρατε πάνω από 6 δισεκατομμύρια και θα επιστρέψετε 800 εκατομμύρια.

Και εν πάση περιπτώσει, επαναφέρτε τον ΦΠΑ εκεί πού τον βρήκατε. Δεν είπαμε να τον πάτε παρακάτω. Το καφεδάκι του συνταξιούχου θα είναι στο 24%; Δεν είναι μια γενναία ρύθμιση να το αναγνωρίσετε και αυτό πρέπει να το κάνετε τώρα με μία νομοτεχνική βελτίωση; Έχετε τον χρόνο. Ακόμα και τώρα κατατίθενται τροπολογίες, κύριε Πρόεδρε.

Και για να τελειώσω, γιατί θέλω να είμαι συνεπής στον χρόνο και μέσα στο θέμα, να πω το εξής. Στο νομοσχέδιό σας έχετε τουλάχιστον δύο διατάξεις που αναφέρεστε στην επταήμερη εργασία των εργαζομένων. Πάψτε αυτή τη fake αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία.

To σαραντάωρο και το πενθήμερο τα κατοχύρωσε το ΠΑΣΟΚ και ισχύουν. Η επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων, επίσης, είναι μία αναγκαιότητα. Για να είστε ειλικρινής τουλάχιστον επαναφέρτε τις συλλογικές συμβάσεις για τον κατώτερο μισθό.

Και πάψτε να λέτε ότι τελειώνετε τη λιτότητα. Αν τελειώνατε τη λιτότητα, δεν θα είχατε 31 δισεκατομμύρια απόθεμα. Από πού έγιναν αυτά τα 31 δισεκατομμύρια απόθεμα; Είναι τα λεφτά που πήγατε και τώρα τα βάζετε και εγγύηση, για να μας πείτε ότι αλλάζετε το μοντέλο της λιτότητας, όπως μας εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος.

Άρα, κύριε Πρόεδρε, η ρύθμιση του νομοσχεδίου είναι μικρότερη των περιστάσεων, είναι ατελής, δεν είναι ολοκληρωμένη. Εμείς, όμως, όπως είπα, θα την ψηφίσουμε, γιατί έστω και ένας να ευνοηθεί από μία ρύθμιση θέλουμε αυτό να γίνει πράξη και δεν θέλουμε να πει κανένας ότι το εμποδίσαμε.

Κατά τα άλλα, αυτά που είπε και η κ. Γεννηματά για την κρίση του λαού στις 26 του Μάη, θα είμαστε εδώ στις 27 για να τα συζητήσουμε και να δούμε τι ρόλο θα έχει ο καθένας για την επόμενη μέρα.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η μεγάλη προσφορά του @pasok στα εθνικά θέματα και οι ευθύνες του Καραμανλή για την απεμπόληση των αποφάσεων του Ελ… https://t.co/aQ3l4BzkPH

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @FofiGennimata: Και οι τρεις πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος & ο Γιώργος Παπανδρέου πληρούν τις προϋπο…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι Αρχάγγελοι της αριστείας και της αξιοκρατίας καταστρατηγούν όλες τις διατάξεις, διορίζουν μετακλητούς Γενικούς Δ… https://t.co/nH4i7woUEU

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κατανοητό το ειρωνικό σχόλιο του Στέφανου Κασιμάτη στην Καθημερινή,καθώς ο διακαής του πόθος να βυθιστούμε στην α… https://t.co/5t0Hwy1mdg

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κυνική παραδοχή! Μαζί μάζεψαν 7δισ πλεονάσματα και τώρα μαλώνουν ποιός μοίρασε περισσότερα παραμονές των εκλογών κα… https://t.co/U0qlc5jKO0

Facebook

ZOO Category

Login