Ομιλία για την Πράξη Νομοθετικού Περιοχομένου, παραταση ΦΠΑ στα νησιά,μέτρα για τους πυρόπληκτους

on Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018.

Ομιλία για την Πράξη Νομοθετικού Περιοχομένου, παραταση ΦΠΑ στα νησιά,μέτρα για τους πυρόπληκτους

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΔΗΜ.ΑΡ.): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συνηγόρησα στο αίτημα του συναδέλφου της Ν.Δ., αλλά απ' ό,τι κατάλαβα και τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης συμφώνησαν. Με αφορμή την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά στα μέτρα για τους πυρόπληκτους, να είχαμε μια συζήτηση εδώ στη Βουλή και ενημέρωση από τους ίδιους και τους φορείς τους, για το πώς υλοποιούνται αυτά τα μέτρα. Είπε, μάλιστα, στον Πρόεδρο ότι: Ναι, δε μπορούμε, ν’ αλλάξουμε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και, φυσικά, θα την ψηφίσουμε, αλλά είναι φανερό ότι αυτά, που έχει προβλέψει η Κυβέρνηση και που εξαγγείλει με πομπώδη τρόπο εκείνες τις μέρες της τραγωδίας πολύ απέχουν τόσο από την αποκατάσταση των πληγέντων, όσο κι από την προστασία της περιοχής. Θα δώσω δύο παραδείγματα.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μιλάει, για τους λόγους που έχουν με την έκτακτη ανάγκη και την επιδείνωση των όρων διαβίωσης των πληγέντων στις πληγείσες περιοχές και ότι θα δοθεί η οικονομική ενίσχυση των 5.000 και 8.000 αντίστοιχα στις επιχειρήσεις. Αυτή η πρόθεση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία κυρώνουμε σήμερα, δεν υλοποιήθηκε σε σχέση με τις έκτακτες απρόβλεπτες ανάγκες και την επιδείνωση των όρων διαβίωσης, διότι στη συνέχεια εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση, η οποία, έλεγε, ότι έπρεπε να έχει περαιωθεί και ο δευτεροβάθμιος έλεγχος. Σημαίνει ότι ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, έχει μία πολύ μεγάλη καθυστέρηση και κατά συνέπεια, εκείνοι οι οποίοι επλήγησαν και άλλαξαν δραματικά οι όροι της διαβίωσής τους και της οικονομικής τους λειτουργίας, δεν έτυχαν άμεσα της ενίσχυσης.

Διότι γίνετε κατανοητό, το τι συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος χάσει το σπίτι του και τα υπάρχοντά του ή μία επιχείρηση όταν παύει να λειτουργεί λόγω της πυρκαγιάς;

Η ενίσχυση, πρέπει να είναι άμεση.

Βέβαια, δεν θέλω να με κατηγορήσει κανένας ότι θα ήθελα μια επανάληψη των 3.000 ευρώ που βιώσαμε στην Ηλεία το 2007, όπου οι όροι και οι προϋποθέσεις, ήταν, να κερδίσουμε τότε τις εκλογές, δηλαδή, η Ν.Δ. και μιλώ για την κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά με βάση την εμπειρία, θα μπορούσε να ελεγχθεί η διαδικασία και να περιοριστεί στους πράγματι πληγέντες.

Αυτό, είναι ένα θέμα που το έχουμε θέσει εγώ και η κυρία Χριστοφιλοπούλου, με Ερώτησή μας.

Η απάντηση που έχουμε πάρει..…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Πόσοι δεν έχουνε πάρει αυτό το ποσό των 3.000 ευρώ;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ.): Γι’ αυτό θέλαμε να είναι εδώ αγαπητέ συνάδελφε, για να μας το πούνε,

γιατί σε Ερώτηση που κάναμε στην Κυβέρνηση, δεν δόθηκε απάντηση. Δεν μας είπαν συγκεκριμένα ότι το πήραν τόσοι πληγέντες.

Δεν πρέπει κάποια στιγμή αυτό να το ξέρει η Βουλή; Κάνουμε μία Ερώτηση και μας απαντάνε, «γαλλικά» και λέμε, ότι θέλουμε να έρθουν εδώ και να μας απαντήσουν.

Θέλετε να μου κάνετε και παρατήρηση, γιατί το λέω αυτό;

Το δεύτερο θέμα. Ξέρουμε ότι σε λίγο μπαίνουμε σε μία περίοδο, η οποία με βάση τις συνθήκες, μας επιφυλάσσει ενδεχόμενα απρόβλεπτα γεγονότα με βροχοπτώσεις, καιρικά φαινόμενα πολύ έντονα και ούτω καθεξής. Επίσης, δεν ξέρουμε που βρίσκετε η διαδικασία των αντιπλημμυρικών έργων, που βρίσκετε η διαδικασία των κόρμοφραγμάτων, των κλαδοπλεγμάτων και όλα αυτά που απαιτούνται για να μην έρθει η δεύτερη συμφορά. Τα οποία σας ενημερώνω, ότι τα έχουμε ζήσει στο παρελθόν στις πυρόπληκτες περιοχές. Διότι μετά από μία πυρκαγιά, έρχεται και μία δεύτερη συμφορά, που είναι η πλημύρα και η καταστροφή αγροτικών καλλιεργειών και δημόσιων υποδομών. Για αυτό και θέλαμε να έρθουν οι φορείς.

Ενοχληθήκατε; Εντάξει, βρείτε μία άλλη διαδικασία, Κυβέρνηση είσαστε, πλειοψηφία είσαστε, κάντε το.

Θα ήθελα να αναφερθώ στον ειδικό λογαριασμό. Καλά κάνετε και φτιάχνετε ειδικό λογαριασμό.

Κυρία Υπουργέ, σας έχω υποβάλλει εδώ και 1 χρόνο αλλεπάλληλες Ερωτήσεις, για το υπόλοιπο του ειδικού λογαριασμού που συστάθηκε στις πυρκαγιές της Ηλείας το 2007, το λεγόμενο Ταμείο Μολυβιάτη. Η τελευταία κοινοβουλευτική απάντηση που υπάρχει, είναι από τότε που ήταν Υπουργός ο κύριος Στουρνάρας, που απάντησε σε βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., και είπε ότι αυτός είναι ο λογαριασμός και τόσο είναι το ποσόν. Έκτοτε προσπαθώ δια της Κοινοβουλευτικής διαδικασίας, δηλαδή με Ερωτήσεις και τις έχω μετατρέψει και σε Επίκαιρες Ερωτήσεις και δεν απαντάτε.

Δεν ξέρω το γιατί δεν απαντάτε, μήπως πήρατε τα χρήματα και τα πήγατε στο θησαυροφυλάκιο; Μία σειρά είναι η απάντηση, δηλαδή, ότι τα υπόλοιπα είναι τόσα, για να ξέρουν οι πυρόπληκτοι της Ηλίας και οι φορείς.

Το θέμα του ειδικού λογαριασμού, θέλει έναν τρόπο αντιμετώπισης που να εγγυάται την διαφάνεια. Διότι, όπως ξέρετε, μετά την ψήφιση του λογαριασμού για το θησαυροφυλάκιο, αυτά τα αποθεματικά απορροφούνται στο θησαυροφυλάκιο. Μην φτιάχνουμε, λοιπόν, ειδικό λογαριασμό για τους πυρόπληκτους και αυτά πάνε στον μεγάλο κουβά.

Η τρίτη παρατήρηση, είναι για τις κατεδαφίσεις. Καλό θα ήταν να έρθουν εδώ οι φορείς και να μας πούνε, πόσα αυθαίρετα κατεδαφίστηκαν. Διότι ο συνάδελφος της Ν.Δ. προηγούμενος, αναφέρθηκε σε κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ γνωστό, ότι η Κυβέρνηση ανέστειλε τις κατεδαφίσεις στην πυρόπληκτη περιοχή και τις ανέστειλε και ο κύριος Σπίρτζης, με Υπουργικές Αποφάσεις.

Μάλιστα, οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχαν πάει μπροστά στα μηχανήματα που είχαν εντολή να κατεδαφίσουν μια βίλα σε ένα δάσος και πανηγύριζαν, έκαναν φράγμα, έκαναν την αντίστασή τους. Ήταν ακόμα στην περίοδο την προεπαναστατική. Τώρα, έχουν προσγειωθεί.

Αφήστε τους εντυπωσιασμούς, ότι, δήθεν, βρήκαμε τρόπο να γκρεμίσουμε τα αυθαίρετα και ελάτε εδώ, να μας πείτε πόσα από τα αυθαίρετα που νομιμοποιήθηκαν με διάφορους τρόπους ή που δεν έχουν νομιμοποιηθεί - γιατί ο νόμος της νομιμοποίησης ισχύει ακόμα - γκρεμίσατε. Εκτός και εάν σας ικανοποιεί να μας δείχνει η ΕΡΤ τις εικόνες από εκείνη την ταβέρνα στον Σχοινιά.

Κατά συνέπεια, θα τις ψηφίσουμε τις Πράξεις, αλλά θεωρούμε ότι δεν έχετε κάνει το καθήκον σας, ούτε απέναντι στους πυρόπληκτους, ούτε απέναντι στην προστασία της περιοχής και θέλουμε να βρείτε μια διαδικασία να το συζητήσουμε, αφού απορρίψατε σήμερα το αίτημα μας.

Όσον αφορά το πρώτο άρθρο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, στο παρά πέντε, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δώσατε μια μικρή παράταση για έξι μήνες στην εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α σε τέσσερα νησιά, σε αυτά που βιώνουν τη μεγαλύτερη πίεση της μεταναστευτικής κρίσης, Λέσβος, Χίος, Σάμος. Ενώ είχαμε καταθέσει πρόταση νόμου, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, την οποία, την κοστολόγησε το Γενικό Λογιστήριο και άρα, θα μπορούσε να έρθει στην Ολομέλεια και να ψηφιστεί, το αρνηθήκατε και το κάνετε με αυτό τον τρόπο, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Θα το ψηφίσουμε και αυτό, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να σημειώσουμε: Πρώτον, ότι η μείωση του 30% οδήγησε πολύ υψηλότερους συντελεστές από ότι ίσχυαν στο παρελθόν, διότι, αυξήσατε τον συντελεστή από το 23% στο 24%. Δεύτερον, μετατάξατε προϊόντα του χαμηλού συντελεστή στον κανονικό συντελεστή. Επομένως, δεν είναι το 30% μείωση το ίδιο με αυτό που είχαμε εμείς.

Επίσης, τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια και έχουμε το περιθώριο να διαχειριστούμε τον δημοσιονομικό χώρο και αφού το κόστος είναι σε ένα εξάμηνο μόνο 28 εκατ., επομένως το διπλάσιο σε ετήσια βάση, γιατί δεν φέρνετε στη Βουλή την πρόταση νόμου που επίσης, έχουμε καταθέσει ή αυτή που θα καταθέσουμε για να την ανανεώσουμε την προθεσμία μέχρι τέλους του 2019 και παραμένετε σε αυτό; Οφείλετε κάτι να μας πείτε. Η προθεσμία του μειωμένου συντελεστή λήγει στο τέλος του χρόνου και ο Εισηγητής της πλειοψηφίας αναφέρθηκε στον ερχόμενο ισοδύναμο. Το ψηφίσαμε και το ισοδύναμο με παρατηρήσεις για τον τρόπο εφαρμογής, αλλά και με υποδείξεις για την επέκτασή του σε όλα τα νησιά. Μέχρι τώρα, δεν έχει αποδειχθεί ότι ο τρόπος που δίνετε το λεγόμενο μεταφορικό ισοδύναμο μειώνει το κόστος διαβίωσης, δηλαδή, του ανθρώπου που ζει εκεί, κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες και που θα αναγκαστεί να αγοράσει ένα διαρκές καταναλωτικό αγαθό.

Αυτός που θα πάρει το μεταφορικό ισοδύναμο δεν το μεταφέρει με μείωση της τιμής στον καταναλωτή. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις το υψηλό κόστος διαβίωσης στα νησιά είναι ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α και γι' αυτό τον λόγο, οι ευρωπαίοι εταίροι μας όταν τέθηκε το θέμα από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου έδωσαν το ειδικό καθεστώς στα νησιά. Προσφάτως, η Ε.Ε. επέκτεινε το ειδικό καθεστώς ένα νησί της γαλλικής κυριαρχίας στον Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι δυνατόν, αυτή τη στιγμή, η Ε.Ε. να αναγνωρίζει ειδικό καθεστώς σε νησιά άλλων κρατών - μελών, πλην της Ελλάδας; Που είναι η περήφανη διαπραγμάτευση;

Κατά συνέπεια, επειδή πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθεί και για τον επόμενο χρόνο ο μειωμένος συντελεστής στα νησιά, σας έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου που δεν περιορίζεται στην επέκταση του μειωμένου συντελεστή για ένα χρόνο, αλλά συγκροτεί εδώ κοινοβουλευτική επιτροπή για να εξετάσει όλα τα μέτρα, τα μόνιμα μέτρα ενίσχυσης και του κόστους ζωής και της ανταγωνιστικότητας που πρέπει να έχουν οι νησιώτες μας, που ζουν, δουλεύουν και επιχειρούν στα νησιά μας και που αντιμετωπίζουν σήμερα ιδιαίτερες συνθήκες, πολύ δε περισσότερο εκεί που βιώνουν τις πιέσεις της μεταναστευτικής κρίσης.

Επαναλαμβάνω, ότι για εμάς είναι αυτονόητη η ψήφιση της πράξης, αλλά οι παρατηρήσεις μας και οι προτάσεις μας είναι που μας δεσμεύουν απέναντι στους πυρόπληκτους και στους νησιώτες. Η κυρία Φώφη Γεννηματά που επισκέφτηκε πρόσφατα τα νησιά του Αιγαίου, τις επανέλαβε και θα αναγκαστείτε να τοποθετηθείτε, εάν ο Πρόεδρος της Βουλής - όπως έχει καθήκον εκ του Κανονισμού και του Συντάγματος - φέρει την πρότασή μας στην Ολομέλεια.

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @kinimallagis: Στείλε ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ. Για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Τετάρτη 22 Μαΐου στην πλατεία Κοτζιά, στις 19:30 το βράδυ. Θα μιλ…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στον @ALPHA_TV : Διαρκής προεκλογικός εμπαιγμός χωρίς κανένα σεβασμό στον πόνο και στον μόχθο των συνταξιούχων. Π… https://t.co/RKETreTSrP

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο κτήμα Μερκούρη, σήμερα, ημέρα των οινοποιείων, με γεύσεις και αρώματα της Ηλειακής γης. https://t.co/AkeHOy4ADx

Facebook

ZOO Category

Login