Ομιλία Γιάννη Κουτσούκου, Ειδικού Αγορητή Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους κατά τη συζήτηση των Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομικών για τον Απολογισμό και Ισολογισμό του Κράτους 2016

on Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018.

Ομιλία Γιάννη Κουτσούκου, Ειδικού Αγορητή Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους κατά τη συζήτηση των Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομικών για τον Απολογισμό και Ισολογισμό του Κράτους 2016

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΔΗΜ.ΑΡ.): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Νομίζω ότι συζήτηση για τον Προϋπολογισμό ξεκίνησε λίγο νωρίτερα. Οι συνθήκες το επιβάλλουν. Ο κ. Υπουργός τον κατέθεσε, νωρίτερα και θα έλεγα προέβη και σε μια πανηγυρική δήλωση του τύπου ότι «πετύχαμε και καταργούμε τα μέτρα», που οι ίδιοι είχαν ψηφίσει το ’16 και το ‘17». Και επειδή και ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας, αλλά και ο Συνάδελφος που προηγήθηκε, έκαναν μια αναφορά, θα ήθελα να συνδέσω αυτό που συζητάμε σήμερα, δηλαδή τον Απολογισμό του 2016, με αυτά που προ ολίγου κατατέθηκαν - όσο πρόλαβα να δω, κυρίως από την Έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Και να πω πως αυτό που αποτελεί το βασικό αφήγημα της Κυβέρνησης ότι «πετύχαμε και καταργούμε τα μέτρα», είναι μια καινούργια εκδοχή των αφηγημάτων όλων των προηγούμενων περιόδων, των «αυταπατών», όπως έχουν χαρακτηριστεί και από κυβερνητικά στελέχη. Και αυτό, διότι τα μέτρα δεν καταργήθηκαν. Είναι εδώ και το αποδεικνύουν και οι αριθμοί και φυσικά, η έξοδος - όπως λέει η Κυβέρνηση- είναι έωλη και εξαρτάται από πολλές αιρέσεις, που τις διατυπώνει στην Έκθεσή του το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Έχουμε, δηλαδή, πάλι έναν Προϋπολογισμό δέσμιο του 3,5% που έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση με τους εταίρους μας μέχρι το 2022, η αύξηση του οποίου, παρά τις μειώσεις ορισμένων εσόδων, -σύμφωνα με τις εξαγγελίες του κυρίου Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη-, κυρίως του ΕΝΦΙΑ, δείχνει ότι η υπερφορολόγηση συνεχίζεται και δυστυχώς, συνεχίζεται με τον πλέον άδικο τρόπο, διότι η αύξηση των εσόδων του 2019 προέρχεται κατά 500 εκατ. ευρώ από το Φ.Π.Α. που είναι ο πλέον άδικος φόρος, επειδή πλήττει τη λαϊκή κατανάλωση.

Οι δε δαπάνες, -παρά το γεγονός ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις και θα περίμενε κανείς ότι θα είναι αυξημένες-, είναι μειωμένες κατά μισό δισεκατομμύριο ευρώ, επίσης, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.   Και βεβαίως, αυτή η μείωση , όπως εύστοχα επισημάνθηκε νωρίτερα, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά – προσθέτω εγώ - και σε λοιπές μεταβιβάσεις σε σχέση με το 2018. Διότι πάρα πολλές περικοπές που έχουν συμψηφιστεί και αφορούν τους συνταξιούχους και τις κοινωνικές δαπάνες, όπως το ΕΚΑΣ, οι παρακρατήσεις εισφορών για υγειονομική περίθαλψη κ.λπ., εξακολουθούν να ισχύουν.

Εφαρμόζεται, δε και εκτείνεται από τον Μάιο του 2016, το νέο Ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου και στο 2019 και επειδή οι καινούργιοι συνταξιούχοι αυξάνονται κατά περίπου 15.000 σε ετήσια βάση, η δαπάνη θα είναι μειωμένη για τις συντάξεις. Άρα, τα μέτρα είναι εδώ και παραμένουν, παρά τις παροχές που λέει η Κυβέρνηση.

Τώρα έφυγε ο κ. Σταϊκούρας, αλλά θα το πω, πως μας κλέβει τα συνθήματά μας, συστηματικά, η Ν.Δ. Το «Παίρνει 10, Δίνει 1», το είπε χθες η κυρία Γεννηματά, παρουσιάζοντας την πρότασή μας. Βρε Συνάδελφοι, βρέστε και κάτι καινούριο. Το «Αλλάζουμε τη Ν.Δ. για να αλλάξουμε την Ελλάδα», το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το είχε πει αυτό το 2004. Έτσι είναι.

Λέω, λοιπόν, ότι έναντι όλων αυτών των υπέρ πλεονασμάτων των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα χρόνια που κυβερνάτε και τα χρόνια που έχετε δεσμεύσει τη χώρα, λέτε ότι θα εφαρμόσετε το δικό σας τέταρτο μνημόνιο που είναι παροχές 4 δισεκατομμυρίων ευρώ - μεταξύ των οποίων είναι αυτά που δεν κόβετε, τα 2 δισεκατομμύρια των συντάξεων. Άρα 2 δισ. ευρώ είναι οι παροχές.

Οι δε αιρέσεις, έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι μπαίνουμε στον εκλογικό κύκλο. Τριπλές εκλογές προβλέπει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Δεν ξέρω αν ξέρει κάτι περισσότερο από την Κυβέρνηση ή από αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας ότι θα τελειώσει τη θητεία του.

Τις ανεξέλεγκτες δικαστικές αποφάσεις ως αποτέλεσμα του συνταξιοδοτικού που ισχύει, διότι η Κυβέρνηση μπορεί να λέει ότι αντιμετωπίζει παλαιότερα προβλήματα, αλλά δημιουργεί νέα με την πολιτική της και ούτω καθεξής.

Το πιο σημαντικό, βέβαια, είναι ότι οι φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Ε.Ε. μιλούν για ανάπτυξη 2% το 2019 και όχι για το φιλόδοξο 2,5% που λέει η Κυβέρνηση.

Κατά συνέπεια, πρέπει να αναζητήσουμε τη μήτρα του κακού στον Προϋπολογισμό του 2016, διότι ο Προϋπολογισμός του 2016 ήταν ο πρώτος Προϋπολογισμός που συνέταξε η Κυβέρνηση της νέας Πλειοψηφίας, αναζητώντας το νέο αφήγημα, όπως μας έλεγε τότε, στην Εισηγητική Έκθεση. Αυτός, όμως, ο Προϋπολογισμός αποτύπωσε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα –μας το θύμισε ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας- και την αλλαγή στάσης του Πρωθυπουργού κυρίου Τσίπρα, που δεν θέλω να επαναλάβω πως έχει χαρακτηριστεί στη διεθνή ορολογία. Πλέον έχουμε και διεθνή ορολογία από αυτήν την αλλαγή στάσης.

Λοιπόν, η Κυβέρνηση μέσα στον Προϋπολογισμό του 2016 ενσωμάτωσε μέτρα της τάξης των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ήταν αποτέλεσμα του τρίτου επαχθέστατου και αχρείαστου μνημονίου, με αυξήσεις φόρων -κυρίως του Φ.Π.Α κατά 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ- και των λοιπών έμμεσων φόρων που οδήγησαν και σε εκτεταμένη φοροδιαφυγή, όπως επισημαίνει και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και το Ελεγκτικό Συνέδριο, στην Έκθεσή του και σε περικοπές συντάξεων κατά 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ

          Μου έκανε δε εντύπωση το γεγονός ότι ο αγαπητός συνάδελφος της πλειοψηφίας έκανε μια αναδρομή στα ελλείμματα των ετών 2010, 2011, 2012, 2013 και 2014, που έβαιναν μειούμενα, ενώ ξέχασε να μιλήσει για τα ελλείμματα της περιόδου 2004 - 2009 που έβαιναν αυξανόμενα - αυτή η επιλεκτική μνήμη ρε παιδιά, τι πρόβλημα έχετε με τη Ν.Δ. - τα οποία οδήγησαν σε αθροιστικό έλλειμμα το 2009 36 δις € δημοσιονομικό, εάν δε τα αθροίσουμε από το 2004 κοντεύουν να φτάσουν τα 100 δις € και η κυβέρνηση που αναγκάστηκε να πάρει μέτρα για να μειώσει αυτό το έλλειμμα λοιδορήθηκε και από εσάς και από τη Ν.Δ. στην αρχή, πριν έρθει η επιφοίτηση του όποιου ήρθε και συνέβαλε στο να πάμε σε ένα δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο όμως δεν το αφήσατε να ολοκληρωθεί με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ενώ, λοιπόν, μετά τα ελλείμματα το 2014, με τον τρόπο που περιγράψατε, είχαν μειωθεί, ξαναμπήκαμε πάλι στον νέο φαύλο κύκλο της ύφεσης και των ελλειμμάτων και γι' αυτό η χώρα επιβαρύνθηκε με το τρίτο μνημόνιο και με άλλα πάρα πολλά, τα οποία έχουν αποτυπωθεί σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών, όπως ήταν για παράδειγμα η απώλεια της περιουσίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας λόγω της πτώσης των μετοχών στις 4 συστημικές τράπεζες, η εκροή των καταθέσεων, η απώλεια του δυνητικού Α.Ε.Π., το οποίο είναι περίπου 20 δις € κ.ο.κ.

          Άρα, βάζοντας τη χώρα σε μια περιπέτεια το 2015, ψηφίσατε έναν προϋπολογισμό το 2016, η αποτύπωση της υλοποίησής του υπάρχει στην Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την οποία κουβεντιάσαμε το πρωί και διαπιστώνει την υπερφορολόγηση, καθώς αυξήθηκαν τα έσοδα σε σχέση με το Α.Ε.Π. και έφτασαν στο μεγάλο, για την Ελλάδα, ποσοστό 31,10% σε σχέση με το 27,7% της προηγούμενης χρονιάς. Βέβαια, ο κ. Χουλιαράκης το έχει θεωρητικοποιήσει αυτό και λέει ότι ήταν μια συνειδητή επιλογή προκειμένου να κάνουμε μια αναδιανομή, χρησιμοποιώ τα λόγια τα δικά του και να με συγχωρεί εάν τα λέω περιληπτικά και δεν τα αποτυπώνω όπως ακριβώς τα είπε, αλλά το πνεύμα της δήλωσής του ήταν αυτό. Αυτό έγινε μ’ έναν άδικο τρόπο, καθώς αυξήθηκε η σχέση της άμεσης προς την έμμεση φορολογία στο 1,27, αποδείχθηκε με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων, για το 2016 πάντα μιλάμε, κατά 10,3 δις € η φορολογική επιβάρυνση που οδήγησε σε αδυναμία πληρωμής από τους πολίτες, η κυβέρνηση προκειμένου να έχει ρευστότητα αναγκάστηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να συσσωρεύσει τα αποθεματικά στην Τράπεζα της Ελλάδος, είχαμε, επίσης, μείωση του ΠΔΕ, είχαμε μια εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους, ένα ζήτημα το οποίο παραμένει άλυτο και, φυσικά, όπως επισημαίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, είχαμε μια επιδείνωση της σχέσης χρέος προς Α.Ε.Π., αντί 16,9% σε 21,5%, μακριά, δηλαδή, από τον δείκτη του 15% που έχουν θέσει οι Θεσμοί ως δείκτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Κατά συνέπεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριε Πρόεδρε, να πάει και να μη γυρίσει ο προϋπολογισμός του 2016, ο οποίος ήταν αποτέλεσμα όλων αυτών των τυχοδιωκτισμών του 2015. Τα μέτρα που ενσωμάτωσε τα κουβαλάμε ακόμη στην πλάτη μας. Η αύξηση π.χ. του Φ.Π.Α. που προβλέπεται για το 2019 είναι αποτέλεσμα του 24%, της κατάργησης του χαμηλού Φ.Π.Α στην εστίαση, της κατάργησης του μειωμένου Φ.Π.Α στα νησιά κ.ο.κ. και η μείωση των δαπανών που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2019 ξεκίνησε το 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος θέσπισε την προσωπική διαφορά για τους παλιούς συνταξιούχους, οι οποίοι θα πανηγυρίζουν διότι δεν περικόπτεται κι εμείς θα χαρούμε ιδιαίτερα που η κυβέρνηση θα ψηφίσει την πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει, η προσωπική, όμως, διαφορά θα παραμείνει διότι η κυβέρνηση την πηγή του κακού που είναι ο νόμος Κατρούγκαλου δε θα τον αλλάξει, άρα η προσωπική διαφορά θα παραμένει στο διηνεκές και οι νέοι συνταξιούχοι θα παίρνουν μειωμένες κατά 30% συντάξεις και ανοίγει ο νέος κύκλος των δικαστικών προσφυγών κ.ο.κ., πράγματα τα οποία δεν τα λέω εγώ, τα λέει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στις επισημάνσεις του.

Κατά συνέπεια, ο φαύλος κύκλος όπως ξεκίνησε το 2015, συμπεριλήφθηκε στον προϋπολογισμό του 2016, τον απολογισμό του οποίου τώρα συζητούμε, συνεχίζεται και καλά κρατεί.

Ευχαριστώ.

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @kinimallagis: Στείλε ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ. Για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Τετάρτη 22 Μαΐου στην πλατεία Κοτζιά, στις 19:30 το βράδυ. Θα μιλ…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στον @ALPHA_TV : Διαρκής προεκλογικός εμπαιγμός χωρίς κανένα σεβασμό στον πόνο και στον μόχθο των συνταξιούχων. Π… https://t.co/RKETreTSrP

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο κτήμα Μερκούρη, σήμερα, ημέρα των οινοποιείων, με γεύσεις και αρώματα της Ηλειακής γης. https://t.co/AkeHOy4ADx

Facebook

ZOO Category

Login