Δευτερομιλία Γιάννη Κουτσούκου κατά τη συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων για τη μη περικοπή των συντάξεων

on Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018.

Ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ που χειροκροτούσε κάθε συνδικαλιστική οργάνωση την αντιμνημονιακή του περίοδο, τώρα δεν μπορεί ούτε να τους ακούει όταν καταγγέλλουν τις δικές του μνημονιακές πολιτικές, γι΄ αυτό και επιτέθηκαν στον εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ.

Δευτερομιλία Γιάννη Κουτσούκου κατά τη συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων για τη μη περικοπή των συντάξεων

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χθεσινή συζήτηση, ιδίως με την παρουσία των φορέων, ήταν αποκαλυπτική για τη θεσμική τριχοτόμηση του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας, του ονομαζόμενου «νόμου Κατρούγκαλου».      

Ναι μεν η Κυβέρνηση φέρνει μια ρύθμιση την οποία και εμείς, όπως σας είπα και χθες, την είχαμε προτείνει από τον Ιούλιο, για να μην ισχύσει η περικοπή της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων που ψήφισε η Κυβέρνηση με τον ν.4472/2017 και την επαναψήφισε με τον ν.4459/2018, όταν, δηλαδή, τα δημοσιονομικά δεδομένα ήταν ίδια, με πλεονάσματα 7 δισεκατομμύρια, οπότε δημοσιονομικοί λόγοι δεν υφίστανται.

Επίσης, είπαμε ότι δεν ήταν δίκαιο η Κυβέρνηση να το φέρνει τελευταία στιγμή μπροστά στον προϋπολογισμό και υπάρχει και η προεκλογική συγκυρία που την πιέζει να αποδεχθεί ορισμένες προτάσεις.

Παρά ταύτα, αναδείχθηκε από τη χθεσινή συζήτηση ότι όταν πας να λύσεις ένα πρόβλημα του Νόμου Κατρούγκαλου γεννιούνται άλλα δύο, γι' αυτό μίλησα κι εγώ για την Λερναία Ύδρα.

Χθες αποδείχθηκε με τα παραδείγματα που μοίρασαν οι εκπρόσωποι των φορέων και προκάλεσαν και μια αντίδραση από την πλευρά των Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: πρώτον, η μετάλλαξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που από ένα κόμμα που χειροκροτούσε όλους τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς, όταν αυτοί κατήγγειλαν τα μνημόνια, τώρα δεν μπορεί καν να τους ανέχεται, ούτε να τους ακούει, όταν καταγγέλλουν τη δικιά του πολιτική.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έγινε εδώ με τον εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ. Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου έφερε, ως όφειλε, ορισμένα παραδείγματα και είπε ποιο είναι το ύψος των περικοπών των νέων συνταξιούχων. Αυτών, δηλαδή, που βγήκαν μετά την ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου, τον Μάιο του 2016 και με παραδείγματα ανέδειξε τις μεγάλες περικοπές.

Ο κ. Πετρόπουλος πήρε το λόγο, εκ καθήκοντος, να πει ότι δεν είναι έτσι ακριβώς τα παραδείγματα και ότι οι περικοπές είναι λίγο μικρότερες, γιατί μπαίνουν μέσα τα οικογενειακά και άλλα τέτοια.

Επειδή υπήρξε μια όξυνση, παίρνοντας το λόγο διαδικαστικά, είπα ότι πρέπει να αντιπαρατεθούμε για την πολιτική, να δούμε ποιος θέλει δημόσιο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, αναδιανεμητικό, ανταποδοτικό, δίκαιο, ποιος θέλει Πινοσέτ και ποιος είναι ο χορηγός του Πινοσέτ.

Γι' αυτό, λοιπόν, έχω παρακαλέσει, είναι η δέκατη φορά που το κάνω γιατί είχα και επίκαιρη ερώτηση στην οποία μου απάντησε ο κ. Πετρόπουλος, να μας δώσει η Κυβέρνηση, επαναλαμβάνω ότι εγώ έχω εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες, αυτό που έχει δεσμευτεί με τον νόμο, τις προσωπικές διαφορές όπως προκύπτουν.

Να μας τις δώσει για να ξέρουμε.

Αν δεν το κάνει αυτό πάει να πει ότι σκέφτεται πονηρά, ότι προσπαθεί και εσάς που είστε καλοπροαίρετοι, το αναγνωρίζω, να σας ενσωματώσει σε μια λογική ότι δεν έγινε και τίποτα.

Αυτή η πληγή, όμως, στο κοινωνικοασφαλιστικό της προσωπικής διαφοράς θα παραμείνει, να το καταλάβετε. Θα παραμείνουν οι περικοπές για τους νέους.

Προσέξτε, είχαμε ανταποδοτικότητα στο παλαιότερο σύστημα 80%, πήγε 70%, πήγε 60% και τώρα έχει φτάσει στο 43,8%.

Δεν πρέπει να μας προβληματίσει αυτό και να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα;

Έρχομαι τώρα στα υπόλοιπα του νομοσχεδίου και είπα στον κύριο Πρόεδρο ότι είναι 86 άρθρα. Οι εκπρόσωποι των διαμεσολαβητών μας έθεσαν ορισμένα ζητήματα και κατέθεσαν βελτιώσεις επί των άρθρων. Εγώ θα περιμένω να ακούσω την κ. Υπουργό, εάν τις δέχεται αυτές τις βελτιώσεις στις μεταβατικές διατάξεις, διότι ψηφίζουμε ένα νόμο με αναδρομική ισχύ. Αυτός ο νόμος που θα ψηφίσουμε τώρα, δηλαδή, η ενσωμάτωση της οδηγίας, θα ισχύει από το Σεπτέμβρη του 2018 και δίνει μεταβατικό διάστημα τριάντα ημερών στα επιμελητήρια να προσαρμόσουν τα αρχεία τους.

Ας τους δώσουμε, λοιπόν, αυτό που ζητάνε, ένα μεγαλύτερο μεταβατικό διάστημα. Ας τους δώσουμε τις ρυθμίσεις που ζητούν, ώστε να μην τρέχει ο διαμεσολαβητής να προσκομίσει το ασφαλιστήριο, αλλά να το στέλνει η ασφαλιστική εταιρεία, όταν χρειάζεται το ασφαλιστήριο.

Τα θεωρώ εντελώς απλά και λογικά πράγματα. Εξάλλου, όλοι εξήραν ότι αυτές οι ρυθμίσεις, ως αποτέλεσμα της οδηγίας, είναι μια θετική εξέλιξη που κατοχυρώνει περαιτέρω τον διαμεσολαβητή και τον τελικό καταναλωτή.

Θα παρακαλούσαμε, λοιπόν, την Κυβέρνηση να τα δει όλα αυτά που έθεσαν χθες εκπρόσωποι των φορέων.

Έρχομαι τώρα στις φορολογικές διατάξεις, από το άρθρο 51 μέχρι το άρθρο 86. Μερικές από αυτές είναι τακτοποίησης και θα τις ψηφίσουμε. Το έθεσα χθες και θα το ξαναθέσω και σήμερα. Άκουσα και τον εκπρόσωπο της Ν.Δ.. Όσον αφορά το άρθρο 57, θέλω να σας θυμίσω, για την ιστορία, ότι, όταν φέραμε ως Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εν μέσω της κρίσης, τη διάταξη για τον οικονομικό εισαγγελέα και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, η πλευρά της σημερινής πλειοψηφίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν ψήφισε αυτήν τη διάταξη, με μια σειρά αίολα, κατά την άποψή μου, επιχειρήματα, ότι θα παραβιάσουμε τα προσωπικά δεδομένα.

Λειτούργησε αυτή η διαδικασία του ανοίγματος των λογαριασμών, στρεβλά ορισμένες φορές και βρήκαν τον μπελά τους πολλοί άνθρωποι χωρίς να φταίνε, αλλά έβγαλε και αποτελέσματα. Τώρα έρχεται με το άρθρο 57 και δίνει τη δυνατότητα στον Διοικητή της ΑΔΑΕ, χωρίς παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα, χωρίς καμία διαδικασία και του δίνει εχέγγυα για το απόρρητο και την προστασία των προσωπικών δεδομένων και λέει ότι θα κάνει μαζική αναζήτηση προσωπικών δεδομένων.

Για παράδειγμα, θα λέει «φέρτε μου τους ξενοδόχους της Σαντορίνης, φέρτε μου τους δικηγόρους του Ηρακλείου» και θα φτιάχνει από εκεί ένα ολόκληρο αρχείο χρηματοπιστωτικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών λογαριασμών, όπως το ονομάζει, το οποίο θα το κρατάει «ντεπό» στη Γενική Γραμματεία, για να το ελέγχει ποιος και τι χρήση να κάνει; Θέλω μια απάντηση, ειλικρινά, από την κυρία Υπουργό.

Υπάρχουν διατάξεις εδώ που έθιξε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Τελωνειακών για τα υπερβολικά πρόστιμα, που δεν λύνονται όλα με τόσο υπερβολικά πρόστιμα και πρέπει να τα δούμε. Υπάρχουν οι διατάξεις που αφορούν την παραχώρηση ακινήτων στους Δήμους. Διάβασα στον τοπικό τύπο της Ηλείας μια ανακοίνωση του κ. Μπαλαούρα που χαιρετίζει, κατόπιν ενεργειών του, τη μεταφορά ενός ακινήτου του Δημόσιου στα Κρέστενα στην Αστυνομία. Τέτοια έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα. Καμιά δεκαριά παραχωρήσεις ακινήτων έχει μέσα το νομοσχέδιο σας. Το ερώτημα, όμως, κυρία Υπουργέ, είναι το εξής. Επτά φορές μού έχετε αναβάλει την ερώτηση για τα 51 ακίνητα που έδωσε το Ελληνικό Δημόσιο στο Υπερταμείο και δεν είδα να νοιαστούν οι συμπατριώτες μου βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Δηλαδή, όταν πρόκειται να κάνουμε μια μικροπαροχή, καλά κάνετε και μακάρι να τα δώσετε όλα, για να μην μπορεί να βάλει χέρι το Υπερταμείο, αλλά τι είναι αυτό που κάνετε κάθε φορά;

Τέλος, όσο αφορά τις τροπολογίες, έχουμε καταθέσει μια τροπολογία και θέλω να τη δείτε με μια ευαισθησία που πρέπει να μας διακρίνει όλους όταν αναφερόμαστε στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Διότι κάνετε μια προσπάθεια να λύσουμε ένα πρόβλημα και να πάμε στο χαμηλό συντελεστή στο 6% τα ηλεκτρονικά μπαστούνια και τις συσκευές braille. Εμείς έχουμε επεκτείνει με τροπολογία μας σε όλα τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούν για την εκπαίδευσή τους και την καθημερινή τους εξυπηρέτηση οι ανάπηροι και θέλουμε να τη δείτε με σχετική ευαισθησία.

Επίσης, όπως σας είπα χθες, έχουμε καταθέσει και μια τροπολογία με 18 άρθρα, που αναφέρεται σε όσα πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση που λέει ότι βγήκε από τα μνημόνια και αφορούν άρση ακραίων αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου.

Αφορούν φορολογικές ελαφρύνσεις, που εμείς εκτιμούμε ότι είναι στα όρια του Μεσοπρόθεσμου και ρυθμίσεις που συνδέονται με κοινωνικά δικαιώματα που πρέπει να κατοχυρώσουμε, μια και πλέον δεν έχουμε την Τρόικα πάνω από το κεφάλι μας.

Για παράδειγμα, όταν θέσαμε θέμα γιατί δεν προχωράτε στον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό μετά τη νομοθέτηση των POS, μας απάντησε η Κυβέρνηση, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το θέλουν, αλλά δεν τους αφήνει η Τρόικα. Τώρα δεν υπάρχει Τρόικα. Όταν είπαμε για τις 120 δόσεις, περίπου το ίδιο μας είπατε. Τώρα δεν υπάρχει Τρόικα. Γιατί δεν τα λύνετε αυτά; Δεν έχουν κόστος. Περιμένουμε τις απαντήσεις της Κυβέρνησης σε αυτά τα ενδιαφέροντα ζητήματα. Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η φιέστα του κ. Σπίρτζη δεν μπορεί να αποκρύψει τις ευθύνες της Κυβέρνησης για την κατάτμηση του έργου Πάτρα-Πύργος… https://t.co/8UxBOOuug3

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @kinimallagis: Κάθε Ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής, δίνει την δυνατότητα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να χτίσουν μια πιο δίκαιη, πιο Δημοκρατι…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @FofiGennimata: https://t.co/LZBXshPK67 Η 21η Απριλίου είναι αποφράδα ημέρα στη σύγχρονη ιστορία μας. Θυμίζει το μαύρο παρελθόν με το βα…

Facebook

Login