Ομιλία Γιάννη Κουτσούκου στην Ολομέλεια της Βουλής για τη μη περικοπή των συντάξεων

on Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018.

Ομιλία Γιάννη Κουτσούκου στην Ολομέλεια της Βουλής για τη μη περικοπή των συντάξεων

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Καλωσορίσαμε από την αρχή την πρόθεση της Κυβέρνησης να «ξε-ψηφίσει» αυτά που έχει ψηφίσει με τα δύο χέρια, με δύο ονομαστικές ψηφοφορίες στις 18 Μαΐου του 2017 και στις 14 Ιουνίου του 2018. Δηλαδή, η τελευταία ψηφοφορία ήταν πριν από πέντε μήνες και λιγότερο, όπου η κυβερνητική πλειοψηφία με εκατόν πενήντα τέσσερις ψήφους, συμπαγέστατη, επιβεβαίωσε την περικοπή των συντάξεων.

Είπαμε, μακάρι η Κυβέρνηση να αποδεχτεί στο σύνολό της την πρόταση νόμου, που είχαμε καταθέσει για τη μη περικοπή των συντάξεων, ώστε να ανατραπεί και αυτό το «έκτρωμα» που λέγεται «ασφαλιστικό Κατρούγκαλου», ο ν.4387/2016, το οποίο χαρακτήρισα «Λερναία Ύδρα», διότι όταν πας να διορθώσεις ένα πρόβλημα, σου πετάγονται άλλα δύο.

Έτσι, λοιπόν, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση, έντρομη μπροστά στις αντιδράσεις που θα δημιουργούσε η περικοπή των συντάξεων, σπεύδει την τελευταία στιγμή να φέρει αυτήν τη διάταξη νόμου, εν τούτοις αυτό το θεσμικό έκτρωμα παραμένει δυστυχώς εν ζωή και θα βασανίζει εργαζόμενους και συνταξιούχους, εάν δεν ανατραπεί το συντομότερο δυνατό.

Γιατί λέω ότι η Κυβέρνηση ψήφισε δύο φορές με τα δυο της χέρια για την περικοπή των συντάξεων; Διότι θέλω να θυμίσω ότι κατά την ψήφιση του ν. 4472/2017 η κυβερνητική επιχειρηματολογία ήταν τα αντίμετρα.

Τα χαριτολογήματα του κ. Τσακαλώτου απ’ αυτό εδώ το Βήμα, που μας μιλούσε για τον Πανελευσινιακό και τη Μπαρτσελόνα, τα θυμάται κανείς από την κυβερνητική Πλειοψηφία; Μας έλεγε ότι τα αντίμετρα είναι μεγαλύτερα από τις περικοπές των συντάξεων. Άρα, δεν έλεγε ο κ. Τσακαλώτος ότι τις κόβουμε αναγκαστικά. Έλεγε ότι τις κόβουμε και εξοικονομούμε πόρους για να δώσουμε στους φτωχούς. Τα πήραν πίσω σήμερα όλα αυτά βεβαίως, γιατί ανακάλυψαν οι κυβερνητικοί ότι αυτή η περικοπή, που στο Μεσοπρόθεσμο την υπολόγιζαν στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή στο 1,8 δισ., μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων ανερχόταν στο ύψος των 3.000.000.000 για τον χρόνο που είναι μπροστά μας. Πώς προκύπτει αυτό; Προκύπτει από την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου. Τι λέει το Γενικό Λογιστήριο; Λέει ότι το κόστος της μη περικοπής είναι 2.728.000.000 για τις κύριες συντάξεις και 232.000.000 για το ΕΤΕΑΕΠ, σύνολο 2.960.000.000.

Ξέρετε πόσο κάνει αυτό για κάθε συνταξιούχο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που θα έβλεπε μέσα από τον επανυπολογισμό την περικοπή των συντάξεων; Αν πιστέψουμε την Κυβέρνηση, 620.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αυξήσεις. Πράγματι, μερικοί θα πάρουν. Είναι τα παραδείγματα που μας έδωσε ο κ. Πετρόπουλος προχθές, οι υψηλόμισθοι των ειδικών ασφαλιστικών ταμείων. Δείτε λίγο τα παραδείγματα που μας έδωσε. Μας έδωσε το παράδειγμα ενός που παίρνει 4.100 ευρώ συντάξιμες αποδοχές. Ξέρετε πολλούς τέτοιους Έλληνες;

Αν, λοιπόν, εκτιμήσουμε σοβαρά αυτά που μας λέει η Κυβέρνηση, ότι δηλαδή 620.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αυξήσεις, εγώ λέω ότι μερικοί θα πάρουν και δικαίως, κάποιοι άλλοι θα πάρουν «ψίχουλα», γιατί το να πάρεις δέκα ευρώ αύξηση και να παίρνεις ένα δίφραγκο τον χρόνο μέχρι το 2022, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι ούτε ένα σουβλάκι, που έλεγαν εδώ οι παλιοί συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν υπολογίσουμε ότι περίπου 600.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ δεν είναι στη διαδικασία του επανυπολογισμού, από τους 2.540.000 που είναι το σύνολο των συνταξιούχων, μάς μένουν 1.320.000.

Αν διαιρέσετε, λοιπόν, το 2.960.000.000 που είναι το κόστος των περικοπών, όπως το υπολογίζει το Γενικό Λογιστήριο, με τον αριθμό των συνταξιούχων προς περικοπή θα βγάλετε έναν μέσο όρο περικοπής στα 2.242 ευρώ ανά συνταξιούχο.

Αυτό είναι που φόβισε την Κυβέρνηση και τα μάζεψε άρον-άρον. Όχι μόνο τα μάζεψε άρον-άρον, αλλά προσπαθεί με ψέματα να μας καταλογίσει και την ευθύνη, δηλαδή ότι την εμποδίσαμε εμείς.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο κ. Πετρόπουλος στην Επιτροπή για τον κ. Βενιζέλο, ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν υπέρ της περικοπής των συντάξεων. Δεν φτάνει μόνο η υπογραφή του κ. Βενιζέλου στην πρόταση νόμου που καταθέσαμε στις 5 Ιουλίου για τη μη περικοπή των συντάξεων. Ήταν και η ομιλία του εδώ, στην Ολομέλεια, πέντε μέρες μετά, όπου με αριθμούς επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι αυτή η περικοπή μετά το «πάγωμα» των συντάξεων δεν χρειαζόταν, γιατί είχε εξασφαλιστεί το ισοδύναμο δημοσιονομικά. Όταν κατέθεσα στα Πρακτικά την ομιλία του κ. Βενιζέλου και είπα στον κ. Πετρόπουλο να ζητήσει συγγνώμη, αλλιώς είναι κοινός ψεύτης και συκοφάντης, είπε «μ’ άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Η Κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει ότι εμείς, οι κακοί, καταστρέψαμε τον τόπο, κόψαμε 65 δισεκατομμύρια ευρώ από τις συντάξεις και έρχεται αυτή τώρα να λύσει τα θέματα. Ουδέν ψευδέστερον τούτου, διότι η Κυβέρνηση όχι μόνο αποδέχτηκε όλες τις περικοπές που υπήρξαν πριν το νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν το ν.4387/2016, τις ενσωμάτωσε στη φιλοσοφία του νόμου, στη θεσμική του διάσταση, αλλά προχώρησε και σε περαιτέρω περικοπές.

Το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή η κυβερνητική πλειοψηφία σχεδόν προπηλάκισε τον εκπρόσωπό της ΑΔΕΔΥ, όταν παρουσίασε τα παραδείγματα των περικοπών, δείχνει την αντίληψή τους. Δεν δέχονται να τους πει κανένας την αλήθεια. Δεν δέχονται να τους ενοχλήσει κανένας. Διαμορφώνουν ένα παραμύθι, ένα δεύτερο παραμύθι, μια δεύτερη αυταπάτη, μια συνέχεια των ψεμάτων με τα οποία έγιναν Κυβέρνηση, πιστεύοντας ότι θα κοροϊδέψουν ξανά τον κόσμο να τους ξαναψηφίσει, για να του κόψουν ξανά τις συντάξεις. Και γιατί θα τους κόψουν ξανά τις συντάξεις; Διότι, η προσωπική διαφορά του άρθρου 14 του ν.4387/2016 παραμένει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε κουτάκι ως επίδομα και άρα μπορεί να την κόψει οποιοσδήποτε άλλος μεθαύριο, αν δεν πάνε καλά τα δημοσιονομικά.

Επίσης, μου κάνει εντύπωση που διαλανθάνει της προσοχής των κυβερνητικών Βουλευτών, αλλά και των Υπουργών, δυστυχώς, –διότι ο κ. Πετρόπουλος είναι από τους κορυφαίους Υπουργούς και μπορεί να έχει το αξίωμα του Υφυπουργού, αλλά έχει επωμιστεί το βάρος να υποστηρίζει το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου- το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το 2022 η συνταξιοδοτική δαπάνη θα είναι στο 12,9% του ΑΕΠ. Αυτό είναι το Ολιστικό Πρόγραμμα της Κυβέρνησης. Δεν το έχω γράψει εγώ, είναι συλλογικό Κυβερνητικό έργο.

Εμείς οι «κακοί», λοιπόν, δεσμεύσαμε τη χώρα για συνταξιοδοτική δαπάνη στο 16,2%, όπως λένε στην Κυβέρνηση, και γι’ αυτό κάναμε 67 δισεκατομμύρια ευρώ περικοπές. Το Ολιστικό τους Πρόγραμμα λέει ότι το σύνολο των περικοπών των δημοσιονομικών μέτρων ήταν 67 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 35% του ΑΕΠ από το οποίο οι συντάξεις ήταν μόνο 6,5%. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με την αλήθεια. Άλλα είναι τα νούμερα, άλλο το παραμύθι που πουλάνε στον κόσμο.

Εν πάση περιπτώσει, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι παρά το γεγονός ότι η προσωπική διαφορά από τις συντάξεις δεν θα περικοπεί, η τριχοτόμηση του ασφαλιστικού παραμένει.

Έτσι, θα έχουμε τους παλαιούς ασφαλισμένους με το κουτάκι της προσωπικής διαφοράς, το οποίο αθροίζεται για τα χρόνια που έχουμε μπροστά μας, σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, στα 11,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα λέει η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου: 11,3 δισεκατομμύρια ευρώ είναι σε κουτάκι, υπό περικοπή υπό άλλες συνθήκες.

Είναι οι νέοι συνταξιούχοι που βγήκαν μετά τον Μάιο του 2016 και έχουν υποστεί τις μειώσεις, αλλά με ένα πλαφόν όταν οι μειώσεις είναι πάνω από το 20% που ξεκινάει από το ½ και καταλήγει στο ¼ της διαφοράς. Όταν η προσωπική διαφορά είναι κάτω από 20% έχει ήδη περικοπεί.

Είναι και οι νέοι συνταξιούχοι, αυτοί που θα βγουν από την 1-1-2019 που έχουν αυτές τις δραματικές μειώσεις που παρουσίασε προχθές ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ με τα παραδείγματα. Έχω και εγώ μια σειρά παραδειγμάτων που δείχνουν ότι αυτές οι περικοπές φτάνουν μέχρι 36,6%. Δηλαδή, ένας δημόσιος υπάλληλος με τριάντα πέντε χρόνια έχει 330 ευρώ μείωση συντάξεων και ένας εργαζόμενος στο ΙΚΑ με 11.604 ένσημα έχει 438 ευρώ μείωση συντάξεων. Καταθέτω για τα Πρακτικά τα σχετικά έγγραφα.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Γιάννης Κουτσούκης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

                                                                                                                          

Ακόμα περιμένουμε τη διάψευση του κ. Πετρόπουλου σε αυτά τα παραδείγματα, αλλά, δυστυχώς, δεν τη βλέπουμε. Διότι, όπως είπα και στην Επιτροπή, είναι πονηρούληδες. Αν δεν ήθελαν να αποκαλυφθεί το μέγεθος της ψευτιάς και της απάτης, θα είχαν στείλει στους συνταξιούχους τον επανυπολογισμό. Είναι υποχρέωσή τους εκ του νόμου και έχουν πει ότι θα το κάνουν.

Έχουμε καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αλλαγή αυτού του νόμου, πιο δίκαιο, πιο ανταποδοτικό σύστημα με βάση τα σημερινά δημοσιονομικά δεδομένα. Διότι είναι άλλο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να κάνεις περικοπή συντάξεων για να μην καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα, όταν η Ελλάδα είχε έλλειμμα 35 δισεκατομμύρια στη Γενική Κυβέρνηση και άλλο να κάνεις περικοπές αυτού του ύψους όταν η Ελλάδα έχει πλεόνασμα 7 δισεκατομμύρια και το 2016 και το 2017.

Η πρότασή μας αυτή θα είναι η σημαία μας έναντι όποιων πολιτικών εξελίξεων. Σας το λέω για να το έχετε υπόψιν σας άπαντες.

Έρχομαι τώρα στις τροπολογίες, γιατί για το σώμα του νομοσχεδίου που αφορά τα ζητήματα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, έχω πει από την Επιτροπή ότι περιμένουμε τις διορθωτικές παρεμβάσεις της κυρίας Υπουργού μετά τα υπομνήματα των φορέων, για να τοποθετηθούμε. Θετικοί είμαστε, όπως, επίσης, και για τις περισσότερες φορολογικές διατάξεις.

Ακούστε, κύριοι της Κυβέρνησης, πάρτε την τροπολογία μας που έχει δεκαοκτώ άρθρα και μελετήστε την καλά και όταν αντιγράφετε, να αντιγράφετε σωστά.

Φέρνετε μια κουτσουρεμένη ρύθμιση για την επιδότηση της ασφαλιστικής εισφοράς των νέων μέχρι είκοσι πέντε ετών. Έχουμε εδώ ολοκληρωμένη πρόταση για την απαλλαγή των νέων μέχρι πέντε χρόνια, τρία χρόνια χωρίς εισφορές και φορολογία και δύο ακόμα χρόνια με το 50%, για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, όχι επειδή είναι νέος, αλλά επειδή είναι νέα θέση εργασίας.

Δείτε τις υπόλοιπες προτάσεις μας για τον ΦΠΑ στα νησιά που λήγει σε λίγες μέρες, για τον ΦΠΑ στην εστίαση, το φόρο στο κρασί, για τον φόρο στις επιχειρήσεις, για την εισφορά αλληλεγγύης, για το τέλος επιτηδεύματος, για τον ΕΝΦΙΑ, για τη διευκόλυνση της συνταξιοδότησης αυτών που χρωστάνε και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη.

Δείτε τις προτάσεις μας που αφορούν την ελάχιστη σύνταξη, κυρία Αχτσιόγλου. Ελάχιστη σύνταξη σημαίνει ότι αυτού που του περικόψατε το ΕΚΑΣ και παίρνει τώρα ως κύρια σύνταξη ένα βοήθημα, πρέπει να του εξασφαλίσουμε ένα ελάχιστο ύψος. Εμείς λέμε 500 ευρώ και 700, αν είναι ζευγάρι. Φέρτε μια διαφορετική πρόταση. Διαβάστε τες καλά, λοιπόν, και τοποθετηθείτε.

Επειδή ο χρόνος είναι αμείλικτος, δυστυχώς, δεν πρόλαβα να μελετήσω εις βάθος την τροπολογία για τη βοήθεια στο σπίτι που κατατέθηκε μόλις προ ολίγου. Εκεί, όμως, πρέπει να σας πω ότι διαβάσατε καλύτερα την πρότασή μας, διότι αντί έναν κρατικό οργανισμό, που λέγατε ότι θα φτιάξετε, συστήνετε τις θέσεις στους δήμους, όπως σας προτείναμε. Είναι λειψή ρύθμιση, γιατί εμείς είχαμε πει ότι πρέπει να είναι προσωποπαγείς οι θέσεις για να μην θέσουμε σε κίνδυνο τους εργαζόμενους, τους οποίους τους μοριοδοτείτε με την προϋπηρεσία. Νομίζω ότι έχετε περιθώριο κατά τη διάρκεια της συζήτησης να τη διορθώσετε, για να δώσουμε μια σοβαρή λύση και προοπτική σε έναν θεσμό που ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, τον αγκάλιασε η κοινωνία και είναι πάρα πολύ χρήσιμος.

Κατά συνέπεια και τελειώνοντας, θα ψηφίσουμε επί της αρχής τη μη περικοπή των συντάξεων και το συγκεκριμένο άρθρο το οποίο, όπως είπα, είναι αντιγραφή του δικού μας.

Και επειδή συνήθως έρχεται ο κ. Τσίπρας σε αυτές τις διαδικασίες και βγάζει έναν λόγο, σας κάλεσα να καταθέσετε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας για να ξεπλύνει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος την ψήφο τους για την περικοπή των συντάξεων. Θα περιμένουμε.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο #Neotv: Ο κ. Γαβρόγλου πρέπει να αντιμετωπίσει τα επείγοντα ζητήματα που αφορούν τους μαθητές της Ανδραβίδας πο… https://t.co/Fhi7PxjSPl

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην @ERTsocial : Η Κυβέρνηση έπρεπε νωρίτερα να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της Ελλάδας, το οποίο κατοχύρωσε η Κυβ… https://t.co/EwfcrQDXh6

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο @opentvgr : Ο κ. Τσίπρας βάζει ψευτοδιλήμματα για πρόοδο και συντήρηση, όταν ο ίδιος με τις πολιτικές που εφάρμ… https://t.co/JzS1KStpWx

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Απέκλεισαν την Ηλεία από το μέτρο 4.3.1 του ΠΑΑ «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων»… https://t.co/kstxdY6HDL

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Φεύγουν και αφήνουν στην τύχη τους, τους σεισμόπληκτους της Ανδραβίδας. Απάντηση του Υπουργού Α. Χαρίτση στην από 2… https://t.co/1q1RqDSVeG

Facebook

ZOO Category

Login