Πρωτολογία Γιάννη Κουτσούκου για τα Αγροτικά Προβλήματα

on Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019.

Τα αδιέξοδα τη πολιτικής σας σε όλους τους τομείς αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στον Αγροτικό Τομέα. Αποτύχατε παντού και στη διαχείριση και στο σχεδιασμό. Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις αδιαπραγμάτευτης προγραμματικής πολιτικής.

Πρωτολογία Γιάννη Κουτσούκου για τα Αγροτικά Προβλήματα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, πιστεύω να έχετε απόλυτη συνείδηση ότι είστε η μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση στη χώρα και εκτός των νέων αδιεξόδων και των βαρών που συσσωρεύσατε με το τρίτο μνημόνιο και το συμπληρωματικό τέταρτο, πιστεύω να έχετε αντιληφθεί, λόγω και της θητείας σας εδώ σε αυτήν την Αίθουσα αυτά τα τέσσερα χρόνια, αλλά και της θητείας σας τελευταία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι η κύρια έκφραση αυτών των αδιεξόδων και της κρίσης που δημιουργήσατε στην ελληνική κοινωνία και στον ελληνικό λαό έχει βρει το πλήρες αποτύπωμά της στον αγροτικό τομέα της χώρας μας.

Κοιτάξτε, αυτά τα τέσσερα χρόνια είχατε τη δυνατότητα να κάνετε δύο πράγματα:

Το ένα ήταν να κάνετε μια καλή διαχείριση και το δεύτερο, εκείνο που θα σας εξέφραζε ως «πρώτη φορά Αριστερά», όπως λέγατε, που πλέον δεν είστε, ήταν να κάνετε εκείνες τις θεσμικές παρεμβάσεις, για να αναδιοργανώσετε τον αγροτικό τομέα, την παραγωγική βάση της χώρας και να του δώσετε πλεονεκτήματα να ανταποκριθεί στον ρόλο του για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Δεν έχετε κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Αποτύχατε παντού. Στη διαχείριση, αν πάρουμε έναν έναν τους τομείς –αναφέρθηκαν νωρίτερα οι συνάδελφοι- τα έχετε κάνει παντού θάλασσα.

Αναφέρθηκε αναλυτικά ο κ. Κεγκέρογλου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, του οποίου η απορροφητικότητα είναι πάρα πολύ χαμηλή, και σε εκείνα τα μέτρα όπου υπάρχει απορροφητικότητα είναι λόγω των γεφυρών που υπάρχουν από το προηγούμενο Πρόγραμμα.

Ο ΕΛΓΑ, που είχε τέσσερα δισεκατομμύρια έλλειμμα το 2010 και καταφέραμε να είναι ένας φορέας με ανταποδοτικότητα και αποθεματικό 130 εκατομμύρια που σας παραδώσαμε, έχει καταντήσει να πληρώνει σε δόσεις, καθώς τα αποθεματικά του είναι δεσμευμένα. Χαρακτηριστική η περίπτωση των παραγωγών της Ηλείας. Προχθές καταβλήθηκε μία δόση σε ένα μέρος τοματοπαραγωγών στο 70%. Για το υπόλοιπο μπορούν να περιμένουν.

Σας παραδώσαμε μια έτοιμη νομοθεσία για την πολιτική γης. Τέσσερα χρόνια το ψηλαφίζατε από εδώ και από εκεί, στο τέλος αποφασίσατε πρόσφατα να το εφαρμόσετε. Φαίνεται ότι ο τρόπος που πάτε να το εφαρμόσετε βιαστικά δεν δίνει αποτέλεσμα και οι αγρότες μας στις αποξηραμένες εκτάσεις της Αγουλινίτσας και της Μουριάς βρίσκονται σε πλήρη ανασφάλεια.

Δημιουργήσατε τεράστια προβλήματα στην εξισωτική αποζημίωση των μειονεκτικών περιοχών. Το λύσατε εν μέρει.

Φορολογήσατε την παραγωγή, βάλατε φόρο στο κρασί, αναστατώσατε έναν ολόκληρο κλάδο, είχε μηδενική έως ελάχιστη απόδοση, το πήρατε πίσω, όμως τα προβλήματα που δημιουργήσατε παραμένουν. Το ίδιο έγινε και για τους μικρούς παραγωγούς της μπύρας.

Με τους δασικούς χάρτες οδηγήσατε σε τεράστια αναστάτωση τους αγρότες. Υπάρχει απώλεια επιδοτήσεων σε γαίες που ήταν παραχωρημένες στους αγρότες ως αγροτικές και όχι ως δασικές.

Στην αγορά επικρατεί χάος. Η ψαλίδα μεγαλώνει. Ανοιχτές τιμές κυριαρχούν. Και κυρίως, δεν μπορέσατε να διαχειριστείτε βασικούς τομείς της αγροτικής παραγωγής.

Κλασικό παράδειγμα είναι η κτηνοτροφία, όπου δυστυχώς, με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η αξία της ζωικής παραγωγής, από 2,7 δισεκατομμύρια το 2010 και 2,6 δισεκατομμύρια το 2014, έχει πέσει το 2017 στα 2,4 δισεκατομμύρια. Αυτό δίνει ανάγλυφα με αριθμούς μια απώλεια εισοδήματος στον αγροτικό τομέα που οφείλεται στην πτώση της τιμής του γάλακτος, στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν έλεγχοι στην αγορά, στις ελληνοποιήσεις προϊόντων που πωλούνται ως ελληνικά.

Εκείνο βέβαια, στο οποίο έχετε μεγάλη ευθύνη, είναι ότι για το σύνολο της αγροτικής παραγωγής, επίσης με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2018 είχαμε μια αύξηση της τιμής των εισροών.

Θα σας δώσω, κύριε Υπουργέ, για να το έχετε στο αρχείο σας -μπορείτε να το διαβάσετε, έχετε την επιστημονική ικανότητα και τους συνεργάτες- το τελευταίο δελτίο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, όπου δείχνει ότι έχουμε μια σταθερή αύξηση των εισροών όλα αυτά τα χρόνια. Την ώρα που η ελληνική οικονομία είχε κρίση, που είχαμε μείωση του ΑΕΠ, δεν μπορέσατε να κάνετε κάτι. Και το αποδίδει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αυτό στην αύξηση των τιμών της ενέργειας, των λιπαντικών, των μηχανημάτων κ.ο.κ. Θα το καταθέσω στα Πρακτικά για να το έχετε.

Άρα, λοιπόν, στον κλάδο της κτηνοτροφίας, που διέρχεται μια κρίση, δεν μπορέσατε να κάνετε τίποτα. Μια επίσκεψη συμβολική στην Ένωση των Καλαβρύτων, χωρίς κανένα αποτέλεσμα σε σχέση με αυτά που ζητάνε οι αγρότες.

Ένας άλλος τομέας, στον οποίο έχετε βασική ευθύνη για το τι έγινε …

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Κουτσούκο, θα κάνετε χρήση της δευτερολογίας σας;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, να ισοκατανείμω τον χρόνο μου και να πάρω ένα λεπτό ακόμα, για να κάνω μια μικρή χρήση.

Ένας άλλος κλάδος, στον οποίο είχε τεράστιες επιπτώσεις η ανικανότητά σας, ήταν ο τομέας του ελαιολάδου. Το Επιμελητήριο της Ηλείας, που σας έχω υποβάλει σχετική αναφορά, εκτιμά ότι μόνο στην Ηλεία η απώλεια εισοδήματος ήταν 50%. Δείτε την απάντηση που μου δώσατε τον Αύγουστο για το πού βρίσκεται το πρόγραμμα της δακοκτονίας. Λέγατε ότι «τώρα εξετάζουμε τις προσφορές». Τον Αύγουστο μήνα, που έπρεπε να έχει γίνει παρέμβαση για τον δάκο πολύ νωρίτερα, εσείς ακόμα εξετάζατε τις προσφορές. Θα το καταθέσω και αυτό στα Πρακτικά. Είναι επίσημη απάντηση του Υπουργείου σας.

Στον τομέα των υποδομών κάνατε κάτι; Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι επίσης έχουμε εγκεκριμένα εγγειοβελτιωτικά έργα. Αναφέρομαι στην υπογειοποίηση του δικτύου στην Ηλεία. Το Υπουργείο σας λέει ότι είναι έτοιμη η μελέτη, την οποία είχαμε προκηρύξει από τη δική μας κυβέρνηση, από τις 31-5-2016 και δεν έχει προχωρήσει καθόλου. Ορίστε και αυτό το έγγραφο. Δεν έχετε εντάξει κανένα εγγειοβελτιωτικό στο μέτρο 4.3.1.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής, κ. Γιάννης Κουτσούκος, καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Είναι δε χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι έχετε ανικανότητα να διορίσετε ακόμα και διοίκηση στον ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, όπου είναι παραιτημένος ο Πρόεδρος και τα προβλήματα διογκώνονται κάθε μέρα με κατασχέσεις των αποθεματικών και των ταμείων των ΤΟΕΒ.

Κατά συνέπεια, κύριε Πρόεδρε –και τελειώνω- υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση, αλλά και η πολιτική της υπερφορολόγησης και των αυξημένων εισφορών: Είναι η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, η οποία στο Κεφάλαιο Β΄ και σε συγκεκριμένα άρθρα προβλέπει μέτρα ενίσχυσης των αγροτών, των ομάδων παραγωγών, φορολογικές ελαφρύνσεις, έτσι ώστε να οργανώσουμε διαφορετικά την πρωτογενή παραγωγή της χώρας μας, να δώσουμε κίνητρα στους αγρότες, κίνητρα στις συλλογικές εκφράσεις, για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις στρεβλώσεις και να πάμε σε μια ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής.

Και τελειώνοντας θέλω να πω τούτο: Αυτή η πρόταση, την οποία έχουμε καταθέσει, είναι μια αδιαπραγμάτευτη πρόταση έναντι όποιων πολιτικών εξελίξεων. Και το λέω αυτό γιατί η χώρα μπήκε σε μια προεκλογική περίοδο, που εκτιμώ ότι δεν θα είναι παρατεταμένη -όσο νωρίτερα γίνουν οι εκλογές, τόσο καλύτερα- και όπου εκτιμούμε ότι ο λαός θα καλέσει το Κίνημα Αλλαγής, αλλάζοντας τους πολιτικούς συσχετισμούς, να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις και όπου η προγραμματική μας πρόταση σε όλους τους τομείς είναι καταγεγραμμένη και αδιαπραγμάτευτη έναντι όλων των διεκδικητών της εξουσίας.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για τη μικρή ανοχή.

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο #Neotv: Ο κ. Γαβρόγλου πρέπει να αντιμετωπίσει τα επείγοντα ζητήματα που αφορούν τους μαθητές της Ανδραβίδας πο… https://t.co/Fhi7PxjSPl

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην @ERTsocial : Η Κυβέρνηση έπρεπε νωρίτερα να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της Ελλάδας, το οποίο κατοχύρωσε η Κυβ… https://t.co/EwfcrQDXh6

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο @opentvgr : Ο κ. Τσίπρας βάζει ψευτοδιλήμματα για πρόοδο και συντήρηση, όταν ο ίδιος με τις πολιτικές που εφάρμ… https://t.co/JzS1KStpWx

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Απέκλεισαν την Ηλεία από το μέτρο 4.3.1 του ΠΑΑ «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων»… https://t.co/kstxdY6HDL

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Φεύγουν και αφήνουν στην τύχη τους, τους σεισμόπληκτους της Ανδραβίδας. Απάντηση του Υπουργού Α. Χαρίτση στην από 2… https://t.co/1q1RqDSVeG

Facebook

ZOO Category

Login