Δευτερομιλία Γiιάννη Κουτσούκου για την ΠΝΠ παράτασης προστασίας Α' κατοικίας - μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

on Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019.

Απέρριψε "μετά πολλών επαίνων" ο κ. Δραγασάκης την πρότασή μας για την παράταση της προστασίας της Α΄ κατοικίας γιατί ετοιμάζει δυσμενέστερη ρύθμιση από τη δική μας πρόταση. Προτείναμε όρια: 200.000€ αξία, 25.000€ εισόδημα, 270.000€ περιουσία

Δευτερομιλία Γiιάννη Κουτσούκου για την ΠΝΠ παράτασης προστασίας Α' κατοικίας - μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Πράγματι, έγινε μία συζήτηση που θα έλεγα ότι διαφέρει από το τοξικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και είχαμε την ευκαιρία να τοποθετηθούμε επί της ουσίας σε ορισμένα ζητήματα.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκης απέρριψε μετά πολλών επαίνων την τροπολογία μας για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι τέλος του 2019, προκειμένου να μελετηθεί σε βάθος και σε συνεργασία με τους Θεσμούς η οριστική επίλυση του προβλήματος. Μας είπε ότι μέσα στον Φλεβάρη θα φέρει ρύθμιση.

Φοβάμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η απόρριψη αυτή δεν είναι διαδικαστικού και τυπικού χαρακτήρα, αλλά έχει να κάνει με την ουσία της πρότασης νόμου που έχουμε καταθέσει, στο άρθρο 37 συγκεκριμένα, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπου ορίζουμε το πλαφόν στις 200.000, την περιουσία στις 270.000 και το ετήσιο εισόδημα για το ζευγάρι στις 25.000.

Έχω την αίσθηση ότι όλες οι συζητήσεις που κάνει η Κυβέρνηση με τους Θεσμούς θα πάνε σε μία πολύ χαμηλότερου επιπέδου ρύθμιση. Και το λέω προκαταβολικά στην Κυβέρνηση. Την καλώ δε να μελετήσει την ουσία των δικλείδων ασφαλείας που έχουμε βάλει, ώστε να μην εκμεταλλευτούν όποια ρύθμιση προστασίας οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Η δεύτερη παρατήρησή μου έχει να κάνει με τον ΦΠΑ. Δεν είναι δυνατό να αποδεχθούμε εμείς την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά την οποία κατοχύρωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Σέβομαι όλους τους αγώνες, και των τοπικών παραγόντων και των κομμάτων, αλλά αυτός την κατοχύρωσε. Δεν μπορεί να αποδεχθούμε την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά με την ρήτρα μετανάστευσης την οποία εισάγει για πρώτη φορά η Κυβέρνηση σε νομοθέτημα. Και ούτε μπορεί να αποδεχθούμε τη θεωρητικοποίηση της κατάργησης αυτής με βάση μια ηττοπαθή διαπραγμάτευση που είπα ότι έγινε μετά το 2015, λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η Κυβέρνηση τότε γενικότερα στην οικονομία της χώρας.

Με χαρά άκουσα τον τελευταίο ομιλητή του ΣΥΡΙΖΑ να συνδέει τον μειωμένο ΦΠΑ με άλλα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης των νησιών.

Ακριβώς, κύριε συνάδελφε, αυτό είναι το δεύτερο σκέλος της πρότασής μας, που λέει «παρατείνουμε τον μειωμένο ΦΠΑ για έναν χρόνο και συγκροτούμε επιτροπή με τους νησιώτες να μελετήσει όλα τα φορολογικά κίνητρα με βάση και τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις Οδηγίες».

Και τρίτον, δεν θέλω να συγχέεται το μεταφορικό ισοδύναμο με την κατάργηση του ΦΠΑ. Εμείς ψηφίσαμε τον νόμο ως ένα μέτρο το οποίο κρίνουμε ότι είναι ατελέσφορο. Έχουμε καταθέσει πρόταση για τη διεύρυνσή του και την καθολική του εφαρμογή.

Τελειώνω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λέγοντας ότι αυτά που είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξυδάκης, ότι η τροπολογία μας μάς έδωσε τη δυνατότητα για ένα πεδίο κοινής δράσης απαιτεί, κύριε Πρόεδρε, και απευθύνομαι δι’ υμών στον Πρόεδρο της Βουλής, κανονικοποίηση των διαδικασιών της Βουλής. Δεν μπορεί η Βουλή να συζητάει για τις γκαζόζες και στα καφενεία και να μην συζητάει προτάσεις νόμων που έχουμε καταθέσει εδώ και έναν χρόνο για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, καθώς και την πρόταση νόμου για τα πρώτα μέτρα οικονομικής στήριξης και κοινωνικής ανακούφισης, η οποία έχει επίσης έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου.

Ελάτε, λοιπόν, να κάνουμε μία ουσιαστική πολιτική συζήτηση, να πούμε ποιος έχει τη δύναμη των προτάσεων και των ιδεών και έτσι να αναμετρηθούμε. Αυτή είναι η πρόκληση την οποία απευθύνω στην αυτοκριτική -έτσι την εκλαμβάνω εγώ- τοποθέτηση του κ. Ξυδάκη, ότι σε περιόδους ανωμαλιών που δικάζαμε τους πρωθυπουργούς η χώρα έχανε. Για να μην ξαναχάσει, λοιπόν, η χώρα, να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα και να επαναφέρουμε την πολιτική και ιδεολογική συζήτηση για να δουλέψουμε για τη δημοκρατία, γιατί διαφορετικά δουλεύουμε για τους εχθρούς της δημοκρατίας.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @FofiGennimata: Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους έδωσαν αυτή τη μάχη με αυταπάρνηση. Δήλωση κατά την επίσκεψή μου στην Εύβοια. #kinima_alla

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @FofiGennimata: https://t.co/X2Phss7oPJ Είναι ώρα να δώσουμε μια ρεαλιστική νομοθετική λύση στο θέμα του ασύλου και με πολιτική βούληση…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χαρακτηριστική περίπτωση καταστρατήγησης των διατάξεων για τη διαβούλευση το πρώτο Ν/Σ της #ΝΔ αγαπητέ @DSpinellis https://t.co/LVTZBm3hiN

Facebook

ZOO Category

Login