Υπογειοποίηση Αρδευτικού Δικτύου Ηλείας

on Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020.

Σημεία Παρέμβασης Γιάννη Κουτσούκου στην Ημερίδα του Δήμου Πηνειού

Υπογειοποίηση Αρδευτικού Δικτύου Ηλείας

1.Η αναγκαιότητα

Η υπογειοποίηση του Αρδευτικού Δικτύου της Ηλείας είναι το πλέον σοβαρό και μακράς πνοής έργο εκσυγχρονισμού του απαρχαιωμένου, προβληματικού και παρωχημένης τεχνολογίας αρδευτικού δικτύου των φραγμάτων Πηνειού και Αλφειού.

Η υπογειοποίηση του δικτύου θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων –τόσο πολύτιμων στην εποχή μας-στη μείωση του κόστους άρδευσης για τους αγρότες και στη βελτίωση, ποιοτική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των καλλιεργητικών πρακτικών και μεθόδων με στόχο καλύτερη παραγωγή και ποιότητα αγροτικών προϊόντων.

 

Η εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων αποτελεί προϋπόθεση για την επέκταση του αρδευτικού δικτύου πρώτα στη Βόρεια Ηλεία και στη συνέχεια στη Δυτική Αχαΐα.

¾Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την 9883/17-5-2010 Απόφαση της Υπουργού ΥΠΑΑΤ ενέκρινε την ανάθεση της μελέτης για την υπογειοποίηση των δικτύων φυσικής ροής(καναλιών) των ΤΟΕΒ Γαστούνης, Αμαλιάδας, Α΄ Πύργου, Πελοπίου και Επιταλίου, ως έργο του Π.Α.Α. 2007-2013 μέτρο 125Α.

¾   Με διαδοχικές αποφάσεις του Υπουργού ΥΠΑΑΤ εντός του 2011 εγκρίθηκαν η Τοπογραφική Μελέτη, η Γεωργοτεχνική – Γεωργοοικονομική, η Γεωτεχνική και η Προμελέτη των Υδραυλικών και Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων σύμφωνα με την οποία θα αρδευτεί καθαρή έκταση 61.040 στρεμμάτων, ενώ στις 12-1-2012 δόθηκε εντολή στον ανάδοχο για την έναρξη της Οριστικής Μελέτης του Υδραυλικού και Ηλεκτρομηχανολογικού Έργου.

Στις 30-11-2012 εγκρίθηκε η οριστική μελέτη από τον Ειδικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ με Προϋπολογισμό Δαπάνης των προτεινόμενων εγγειοβελτιωτικών έργων ύψους 67.700.000€.

Ο Υπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Β. Αποστόλου, στις 12/9/2017 απαντώντας σε Ερώτησή μου στη Βουλή με πληροφορεί ότι το έργο της υπογειοποίησης μπορεί να ενταχθεί στο Π.Α.Α. 2014-2020 και συγκεκριμένα στο μέτρο 4.31 «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» και σημειώνει ότι έχει προτεραιότητα, καθώς η μελέτη του ήταν ενταγμένη στο προηγούμενο Π.Α.Α. 2007-2013.

Στις 29-11-2018 η Π.Ε. Ηλείας με απόφασή της εγκρίνει τα επικαιροποιημένα τεύχη δημοπράτησης του Έργου «Υπογειοποίηση δικτύων φυσικής ροής(καναλιών)ΤΟΕΒ Γαστούνης, Αμαλιάδας, Α΄Πύργου, Πελοπίου και Επιταλίου Ν. Ηλείας, προϋπολογισμού 66.497.000€.

Ο Αρμόδιος Υφυπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Κόκαλης απαντά στις 28 Μαρτίου 2019 σε Επίκαιρη Ερώτησή μου στη Βουλή ότι το έργο έχει προτεραιότητα, αλλά δεν μπορεί να ενταχθεί ολόκληρο στο Π.Α.Α. λόγω των περιορισμένων πόρων και υποσχέθηκε για ένταξη στο μεγαλύτερο μέρος του.

¾Το ΥΠΑΑΤ με ανακοίνωσή του στις 12-6-2019 αναφέρει ότι πολλαπλασίασε τον Προϋπολογισμό του μέτρου 4.31 και ενέταξε 31 έργα ύψους 443,2 εκατ. €.

¾Στις 2/7/2019 με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ εντάσσεται στο Π.Α.Α. μόνο ένα από τα 5 έργα της μελέτης, αυτό που αφορά την υπογειοποίηση του δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης με προϋπολογισμό 17.420.000 €.

  1. Να «τρέξουν» όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε το έργο του ΤΟΕΒ Γαστούνης να ολοκληρωθεί έγκαιρα και το αργότερο μέχρι 31 Οκτωβρίου 2023 να έχει υποβληθεί η τελική αίτηση πληρωμής.
  2. Να διεκδικηθεί από τους φορείς της Ηλείας η ένταξη στο Π.Α.Α. ολόκληρης της μελέτης (για τα υπόλοιπα έργα), ώστε να ξεκινήσουν και να συμβασιοποιηθούν εντός του τρέχοντος προγράμματος προκειμένου να μπορούν να μεταφερθούν ως έργο «γέφυρα» στο επόμενο πρόγραμμα.
  3. Να «τρέξουν» και να ωριμάσουν μελέτες οι ΤΟΕΒ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα αντλιοστάσια (με βάση τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις), ώστε να μειώσουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Γιάννης Κουτσούκος - "Να μη χαθεί μία ακόμα ευκαιρία για τη χώρα" Άρθρο Γιάννη Κουτσούκου στην εφημερίδα ΜΑΓΝΗΣΙΑ https://t.co/GVO4yJrgHj

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Απάντηση σε Τσίπρα για όσα μας καταλόγισε στη σημερινή του συνέντευξη. https://t.co/baNXkLYXJZ

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Φώφη Γεννηματά στο Olympia Forum Ι: «Η Ηλεία πρέπει να αξιοποιήσει το brand της Αρχαίας Ολυμπίας» (vid)… https://t.co/9DTsZT8eKM

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Προσπαθούν να κρύψουν το έλλειμμα του ΕΦΚΑ και την αύξηση των εκρεμών συντάξεων. Έχουν τεχνογνωσία απο την περίοδο… https://t.co/1AoWb30GF9

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @FofiGennimata: O κ. Μητσοτάκης, επιβεβαιώνεται ότι ασκεί επικίνδυνη μυστική διπλωματία. Χειρίζεται τα θέματα μόνος του, χωρίς κανείς να…

Facebook

ZOO Category

Login