Ομιλία Γιάννη Κουτσούκου, Κοινοβoυλευτικού Εκπροσώπου Κινήματος Αλλαγής, κατά τη συζήτηση του Σ/Ν για την προσβασιμότητα στους ιστοτόπους του Δημοσίου

on Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019.

To Κίνημα Αλλαγής, όπως δεσμεύτηκε η Φώφη Γεννηματά, κατέθεσε Πρόταση Νόμου για να ακυρώσει τη μείωση του αφορολόγητου που ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Καλούμε τον Πρόεδρο της Βουλής, όπως ορίζει ο κανονισμός να τη φέρει για συζήτηση στη Βουλή.

Ομιλία Γιάννη Κουτσούκου, Κοινοβoυλευτικού Εκπροσώπου Κινήματος Αλλαγής, κατά τη συζήτηση του Σ/Ν για την προσβασιμότητα στους ιστοτόπους του Δημοσίου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Η πρόταση νόμου που μόλις αναφέρατε, κυρία Πρόεδρε, είναι η δέσμευση της κυρίας Γεννηματά και πρόκληση προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα φέρουμε ρύθμιση για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, που η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε το 2017.

Και επειδή μας λένε πολλά κάθε φορά οι συνάδελφοί του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν μπροστά τους πεδίο δόξης λαμπρό, διότι θέλω να θυμίσω, απευθυνόμενοι σε εσάς και δι’ υμών στον Πρόεδρο της Βουλής, ότι εκκρεμούν όλες οι προτάσεις νόμων που έχουμε καταθέσει και μάλιστα και με εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου. Αυτό, προφανώς, δεν τιμά τη Βουλή και την κοινοβουλευτική λειτουργία, πολύ δε περισσότερο που ακούω πάρα πολλούς συναδέλφους από τον ΣΥΡΙΖΑ που μας κάνουν εκκλήσεις να επανέλθουμε στον πολιτικό διάλογο και στην κανονικότητα. Τον πολιτικό διάλογο και την κανονικότητα εμείς την επιδιώκουμε με θεσμικό τρόπο και δεν μας εκφράζει η συζήτηση για το καφενείο και αν πουλάει γκαζόζες.

Εάν θέλετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πρόκληση είναι παρούσα και περιμένουμε. Μην τάζετε κατάργηση του αφορολόγητου και το παραπέμπετε στη Νέα Δημοκρατία. Φέρτε το. Η πρότασή μας είναι ολοκληρωμένη και επεξεργασμένη.

Έρχομαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο θέμα μας. Η πρώτη μου παρατήρηση, κυρία Υπουργέ, έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν συνδράματε στην Επιτροπή στο αίτημα του κ. Καρρά, του εισηγητή μας, να κληθούν φορείς. Ξέρουμε ότι πάρα πολλές φορές -έχω υπάρξει κι εγώ εισηγητής σε μεγάλου όγκου Οδηγίες, των εκατό και εκατόν πενήντα άρθρων- υπήρχαν νομοπαρασκευαστικές, υπήρχε διαβούλευση, κι όμως, πάντα ήταν χρήσιμη η παρουσία των φορέων για να εντοπίσει αστοχίες στις διατυπώσεις, πολύ δε περισσότερο που η διατύπωση σε πολλά άρθρα -το επισημαίνει και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής- έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες του εθνικού νομοθέτη. Το θέτω, για να μη δημιουργηθεί κακό προηγούμενο.

Ακούσαμε με προσοχή την κυρία Υπουργό να αναφέρεται στις προκλήσεις της νέας εποχής και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Με τη γενική της αυτή τοποθέτηση δεν μπορεί να διαφωνήσει κανένας. Θα έλεγα ότι χαίρομαι που ασκώντας την εξουσία, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεστε καλύτεροι άνθρωποι. Το κλέβω από τον κ. Τζαβάρα αυτό, τον συμπολίτη μου και συμπατριώτη μου. Το είχε πει σε μια άλλη συζήτηση εδώ. Μέχρι και στις εκκλησίες πηγαίνετε και κεριά ανάβετε.

Λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Πλειοψηφίας, όταν η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2011 εισήγαγε εδώ τον νόμο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, οι λόγοι σας ήτανε πύρινοι, γιατί «δεν μπορεί να μετασχηματιστεί το καπιταλιστικό κράτος» έλεγε ο Κοινοβουλευτικός σας Εκπρόσωπος, ο κ. Δρίτσας -είναι και τώρα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- και κατακεραύνωνε τον κ. Ραγκούση για το παραπλανητικό εγχείρημα. Τώρα, βέβαια, με τον κ. Ραγκούση τα βρήκατε γύρω από το θέμα των Πρεσπών και τον έχετε στα συμπληρώματα της ψευδοκεντροαριστεράς με την κυρία Παπακώστα και τους άλλους ακροδεξιούς, που μεταλλάχθηκαν μέσω των καρεκλών σε κεντροαριστερούς.

Εμβληματική μεταρρύθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ήταν η «Διαύγεια». Η «Διαύγεια» έδωσε τη δυνατότητα στη διοίκηση να ενημερώνει τους πολίτες για τις πράξεις της, να υπόκειται στον λαϊκό έλεγχο, όπως θα έλεγαν οι παλιοί Αριστεροί, και βεβαίως σε πολλές περιπτώσεις να συλλαμβάνεται να «κλέβει οπώρας», όπως στην περίπτωση που το Υπουργείο Οικονομικών -η κυρία Παπανάτσιου- δεν είχε αναρτήσει δαπάνες και μας τις φέρνει εκ των υστέρων να τις νομιμοποιήσουμε.

Αυτό το εγχείρημα της «Διαύγειας» πολεμήθηκε, διότι είχε στο εσωτερικό του μια άλλη λογική για το πώς η εξουσία διαχειρίζεται αυτό που της έχει δώσει ο λαός, με λογοδοσία, διαφάνεια, αλλά και αποτελεσματικότητα.

Κύριε Τζαβάρα, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να υπονομεύσει τη «Διαύγεια» αφαιρώντας ένα μέρος των πράξεων που πρέπει να αναρτώνται. Και επειδή πολλοί θυμούνται από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ότι τότε στη συγκυβέρνηση υπήρχαν ορισμένα επιτεύγματα και τα πιστώνονται, αφαιρώντας μας από τη διακυβέρνηση, θέλω να θυμίσω στο Σώμα ότι η κ. Χριστοφιλοπούλου τότε ως αρμόδια Υφυπουργός τοποθετήθηκε δημόσια -και το ΠΑΣΟΚ- και αναγκάσαμε τον κ. Μητσοτάκη να πάρει πίσω αυτήν την πρωτοβουλία φαλκίδευσης της «Διαύγειας».

Όμως, και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τις πράξεις στις οποίες έκανα μια μικρή αναφορά, υπάρχουν φωνές, όπως αυτού του αγλαΐσματος, της συριζαίικης κυβερνητικής πολιτικής του κ. Πολάκη, που λέει «κοιτάξτε αυτά τα έφτιαξαν αυτοί, για να έχουν δέκα επίπεδα ελέγχου, για να τρώνε οι ίδιοι». Θέλετε να σας δώσω motamo τη δήλωσή του; Την έχω εδώ, δεν χρειάζεται, είναι γνωστά αυτά.

Κατά συνέπεια, εκείνο που έχει σημασία στην παρούσα συζήτηση είναι να δούμε ποιες δυνάμεις με συνέπεια και σταθερότητα εισαγάγουν στο δημόσιο καινοτόμες ρυθμίσεις, όπως είναι αυτές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, για να κάνουν πιο αποτελεσματική τη δημόσια διοίκηση, για να διευκολύνουν το έργο των δημοσίων υπαλλήλων και να την κάνουν πιο προσβάσιμη στους πολίτες.

Και για να μην λέτε ότι ασκώ μόνο κριτική στην Κυβέρνηση, θέλω να αναγνωρίσω την πρωτοβουλία του ΕΦΚΑ να ηλεκτρονικοποιήσει τα αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων για τη μη παραγραφή της απαίτησής τους για το δώρο των Χριστουγέννων, για να μην τρέχουν στους δικηγόρους και στους μεσάζοντες. Είναι μια πρωτοβουλία που δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ελάτε, όμως, τώρα να δούμε και κάτι άλλο. Αναφέρθηκε ο κ. Καρράς στην εμπλοκή του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Θέλω να ξέρετε ότι όπου εμείς ακούμε Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, φυλάμε τα ρούχα μας για να έχουμε τα μισά. Διότι φαντάζομαι, κυρία Υπουργέ, που έχετε συναρμοδιότητα, δεν θα επιτρέψετε στον κ. Παππά να κάνει ένα διαγωνισμό για να μας πει πώς θα στήσουμε το μητρώο. Διότι ο κ. Παππάς έχει αποκτήσει ειδική τεχνογνωσία στο να στήνει διαγωνισμούς. Θυμίζω στο Σώμα τον διαγωνισμό για την γεωργία ακριβείας, όπου αντί πέντε δορυφόρους που θα χρειαζόμασταν, τους έκανε τριάντα πέντε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Για ποιο πράγμα λέτε;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Για την ψηφιακή γεωργία είπα, κύριε συνάδελφε.

Και ξεσηκώθηκε όλη η επιστημονική κοινότητα και αναγκάστηκε να πάρει πίσω τον διαγωνισμό.

Θυμίζω το άλλο επίτευγμα του κ. Πάπα για την «Ίριδα». Στο Υπουργείο σας, κυρία Υπουργέ, υπάλληλοι που είναι πρωτοπόροι και έχουν την αίσθηση του καθήκοντος, αλλά και των δυνατοτήτων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες, αξιοποίησαν μία εφαρμογή, δανεική από τον στρατό, και δημιούργησαν ένα σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης εγγράφων το «Ίριδα», που αν θυμάμαι καλά το είχε ενθαρρύνει και ο προκάτοχός σας, ο κ. Βερναρδάκης. Έχουμε άλλους λογαριασμούς με τον κ. Βερναρδάκη, αλλά θέλω να αναφερθώ στο συγκεκριμένο. (BS)

Ο κ. Παππάς, λοιπόν, αποφάσισε να το θεσμοποιήσει και προκήρυξε διαγωνισμό και γι’ αυτό. Και επειδή ο διαγωνισμός δεν του έβγαινε τον Δεκέμβρη μήνα ήρθε εδώ και ζήτησε παράταση. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα είναι ότι βγήκε χθες το Ελεγκτικό Συνέδριο και του ακυρώνει τον διαγωνισμό διότι δεν είχε γίνει αξιολόγηση της τεχνικής προσφοράς. Άρα, κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, εκεί στο Υπουργείο της Ψηφιακής Πολιτικής. Κυρία Υπουργέ, καλό είναι να απεμπλακείτε, γιατί φοβάμαι ότι θα μετανιώσετε μ’ αυτούς που μπλέξατε. Κάποια στιγμή θα μετανιώσετε, αργά ή γρήγορα.

Κατά συνέπεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το δικό μας «Ναι» σ’ αυτήν την Οδηγία γίνεται από θέση αρχής. Οι παρατηρήσεις του εισηγητή μας, κ. Καρρά, είναι τεκμηριωμένες και σε σχέση με τη γραφειοκρατία που δημιουργούν ορισμένες εξουσιοδοτήσεις διυπουργικών αποφάσεων και στην εμπλοκή του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και ιδίως στο θέμα της αποτύπωσης στο εσωτερικό δίκαιο των διατάξεων της Οδηγίας με μια γλώσσα που δεν είναι κατανοητή στους Έλληνες πολίτες. Αν διαβάσουμε, παραδείγματος χάριν, το άρθρο 1 στην αιτιολογική έκθεση και το διαβάσουμε και στο σχέδιο νόμου, θα δούμε τη διαφορά σαν τη μέρα με τη νύχτα. Αποτυπώνεται στην απλή ελληνική γλώσσα τι θέλει να κάνει αυτό το νομοσχέδιο. Ενώ αν πάμε στο άρθρο του νόμου θα δούμε ότι μπορεί να εννοήσει κάποιος και τα εντελώς αντίθετα.

Εγώ μ’ αυτά θέλω να τελειώσω την τοποθέτησή μου για να μην επεκταθώ στα υπόλοιπα της επικαιρότητας. Δεν μ’ αρέσει να το κάνω.

Θέλω να είμαι εντός του θέματος και να πω κλείνοντας ότι έχουμε παρουσιάσει ως Κίνημα Αλλαγής, με αποφάσεις του τελευταίου μας συνεδρίου, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο γι’ αυτό που ο απλός πολίτης θα έλεγε ηλεκτρονικό bypass στην δημόσια διοίκηση. Διότι όταν δεν μπορείς να επιταχύνεις τις διαδικασίες των διοικητικών αλλαγών, όταν αυτές έχουν βαλτώσει -η κινητικότητα, τα ψηφιακά οργανογράμματα και μια σειρά άλλες αλλαγές που είναι απαραίτητες- τότε πρέπει να χρησιμοποιήσεις τις τεχνολογίες για να φέρεις τους πολίτες πολύ κοντά στη διοίκηση παρακάμπτοντας την ίδια τη γραφειοκρατία.

Ένας φίλος μου πήγε να εξυπηρετηθεί σε μια δημόσια υπηρεσία που υποτίθεται ότι έχει ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Πήγε στις οκτώ η ώρα, πήρε το νούμερο 120, ανέβηκε σε πέντε-έξι ορόφους να μάθει από πού θα εξυπηρετηθεί κι όταν ήρθε το μεσημεράκι η σειρά της εξυπηρέτησης ήταν μόνο στο 10. Επομένως, έπρεπε να πάει την άλλη μέρα.

Αυτά είναι που πρέπει να αλλάξουμε. Κι εδώ θα έλεγα ότι υπάρχει πεδίο συναίνεσης, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση και να μην ενσωματώνει κάθε φορά στις πολιτικές σκοπιμότητες η κάθε κυβέρνηση, όπως κάνει η παρούσα, τις αναγκαίες αλλαγές, σε άλλες πολιτικές που έχουν να κάνουν με το να εξυπηρετήσουν είτε μικροκομματικά είτε ευρύτερα οικονομικά συμφέροντα.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @FofiGennimata: Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους έδωσαν αυτή τη μάχη με αυταπάρνηση. Δήλωση κατά την επίσκεψή μου στην Εύβοια. #kinima_alla

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @FofiGennimata: https://t.co/X2Phss7oPJ Είναι ώρα να δώσουμε μια ρεαλιστική νομοθετική λύση στο θέμα του ασύλου και με πολιτική βούληση…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χαρακτηριστική περίπτωση καταστρατήγησης των διατάξεων για τη διαβούλευση το πρώτο Ν/Σ της #ΝΔ αγαπητέ @DSpinellis https://t.co/LVTZBm3hiN

Facebook

ZOO Category

Login