Δεν υπάρχει «από μηχανής Θεός» για τον προϋπολογισμό του 2021

on Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020.

Άρθρο Γιάννη Κουτσούκου στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχει «από μηχανής Θεός» για τον προϋπολογισμό του 2021

Η Κυβέρνηση κατέθεσε στις αρχές της εβδομάδας το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021, σύμφωνα με το οποίο το 2020 θα κλείσει με ύφεση 8,2%, ενώ το 2021 θα έχουμε ανάπτυξη 7,5%.

Δηλαδή, ω του θαύματος, από τα 17 δισ. απώλεια του ΑΕΠ το 2020, θα ανακτήσουμε εντός του 2021 τα 15 δισ.!

Με αφορμή αυτές τις εξωπραγματικές, έωλες και υπερφίαλες κυβερνητικές προβλέψεις υπήρξε ήδη τεκμηριωμένη αρθογραφία για θαύματα που δεν γίνονται και μάλιστα σε συνθήκες κορωνοϊού ή για προϋπολογισμό μελλοντολόγων, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της κρίσης του Covid-19.

Η αλήθεια είναι ότι πάντα, τα τελευταία χρόνια οι προβλέψεις για την ανάπτυξη ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξες, με αποτέλεσμα η τελική επίδοση να βρίσκεται περίπου στο μισό της πρόβλεψης.

Αυτό που συμβαίνει όμως με τις κυβερνητικές προβλέψεις για το 2021 δεν έχει προηγούμενο.

Και ναι μεν δεν μπορείς εύκολα να κατηγορήσεις το οικονομικό επιτελείο για μια λογική απόκλιση των προβλέψεων, όταν οι αβεβαιότητες είναι τόσο πολλές γύρω μας, αλλά είναι εντελώς παράλογο να τις αγνοεί κανείς και να κάνει ασκήσεις επί χάρτου.

Αφήνουμε στην άκρη την κριτική μας για τις καθυστερήσεις, τα λάθη και τις παραλήψεις της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία, καθώς και για την άρνησή της να αποδεχθεί τις επεξεργασμένες –τεκμηριωμένες προτάσεις μας για να μην οδηγηθούμε σ’ αυτό το μέγεθος της ύφεσης το 2020, για να υπογραμμίσουμε πως πάντως η ύφεση θα ξεπεράσει τις κυβερνητικές προβλέψεις και θα είναι διψήφια.

Πως λοιπόν, όταν η οικονομία στο τέλος του 2020, ακόμα και στις αρχές του 2021, θα κινείται με αρνητικούς ρυθμούς και μάλιστα υψηλούς θα συντελεστεί η εκτίναξη του ελατηρίου της ανάπτυξης, χωρίς δημόσιες επενδύσεις, χωρίς αύξηση των δαπανών για την υγεία και το κοινωνικό κράτος, με μειωμένα εισοδήματα, κλειστές επιχειρήσεις, νέα κόκκινα δάνεια και την ανεργία να καλπάζει;

Για την ακρότητα των κυβερνητικών εκτιμήσεων και πολιτικών αρκεί να σημειώσουμε, μεταξύ άλλων, ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει μείωση δαπανών κατά 5 δισ. περίπου, ενώ τα έσοδα θα αυξηθούν περίπου 5 δισ. ή 11% σε σχέση με το 2020, δηλαδή με διπλάσιο ρυθμό από την κυβερνητική πρόβλεψη για την ανάπτυξη.

Και εδώ γεννιέται ένα ακόμα ερώτημα, για το ποιοι θα πληρώσουν αυτούς τους πρόσθετους φόρους σε μία δοκιμαζόμενη οικονομία και κοινωνία. Η κυβερνητική απάντηση προκύπτει πάλι από το προσχέδιο, καθώς πάνω από 70% των πρόσθετων φόρων θα προκύψει από φόρους κατανάλωσης, δηλαδή από τα πλατιά λαϊκά στρώματα και αυτό με τη σειρά του θα είναι σε βάρος της ανάπτυξης.

Θα έλεγε κανείς βέβαια, μακάρι να επιβεβαιωθούν οι κυβερνητικές προβλέψεις για ταχεία ανάπτυξη μέσω της ανάκτησης του τουριστικού προϊόντος και της εισροής των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ώστε να αποφύγουμε νέα αδιέξοδα στην οικονομία και την κοινωνία.

Κανείς όμως, δεν συμμερίζεται την κυβερνητική υπεραισιοδοξία, επίπλαστη και φτιασιδωμένη, στο πλαίσιο του πολιτικού της σχεδιασμού για αγορά χρόνου και καλλιέργεια ανύπαρκτων προσδοκιών.

Αρκεί να αναφέρουμε τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών όπως η Ε.Ε., ο ΟΟΣΑ και το Δ.Ν.Τ. που εκτιμούν των ύφεση του 2020 από 8% έως 10% και την προσδοκώμενη ανάπτυξη για το 2021 από 4,5% έως 6% το πολύ.

Συμπληρωματικά θα μπορούσε, επίσης, κανείς να μελετήσει τις σοβαρές επιφυλάξεις, ενστάσεις και αιρέσεις των θεσμικών οργάνων, όπως το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλής, για να συμπεράνει το αδιέξοδο του κυβερνητικού σεναρίου και τα επακόλουθα προβλήματα.

Κατά συνέπεια, μόνο ένας «από μηχανής Θεός» όπως στις τραγωδίες του Αισχύλου, θα μπορούσε να μας λυτρώσεις από αυτό το αδιέξοδο της αποτυχίας των κυβερνητικών προβλέψεων, αλλά δυστυχώς τέτοιος Θεός δεν υπάρχει.

Υπάρχει όμως, μια ολοκληρωμένη πρόταση για αλλαγή πολιτικής, αυτή που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη η Φώφη Γεννηματά, και η οποία έτυχε θετικής αποδοχής από τους Κοινωνικούς Φορείς και μπορεί με την κατάλληλη υποστήριξη να δημιουργήσει πολιτική δυναμική και όρους για την υλοποίησή της, ώστε να πάψει η περιδίνηση γύρω από τα επαναλαμβανόμενα άλυτα προβλήματα και η χώρα να μην χάνει τη μία ευκαιρία μετά την άλλη.

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @androulakisnick: Από την ομιλία μου στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου, που σ…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Έθεσε το πραγματικό δίλημμα: Δημοκρατική Ανατροπή με το ΠΑΣΟΚ ή καθεστωτισμός και συντήρηση https://t.co/QQubABoXQi

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @kinimallagis: Σταθερή είναι η ακρίβεια στην Ελλάδα σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Αυγού…

Facebook

ZOO Category

Login