Άρθρο Γιάννη Κουτσούκου στην εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ": "Δυσοίωνες προοπτικές"

on Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020.

Άρθρο Γιάννη Κουτσούκου στην εφημερίδα

Η Ελληνική Οικονομία βρέθηκε στο επίκεντρο των επιπτώσεων της κρίσης του Covid 19 και τα αποτελέσματα είναι ήδη εμφανή, ενώ οι προοπτικές δυσοίωνες.

Με υπολειτουργούσες και κλειστές επιχειρήσεις, απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, με τους δείκτες της ύφεσης να επιδεινώνονται δραματικά, τα φορολογικά έσοδα να καταρρέουν και το έλλειμμα να επανέρχεται απειλητικό.

Τα αποσπασματικά, λειψά και με καθυστέρηση κυβερνητικά μέτρα αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά, καθώς μόνο μία στις δέκα επιχειρήσεις βρήκε πρόσβαση στα προγράμματα ρευστότητας, ο τουρισμός δοκιμάζεται σκληρά, ολόκληροι τομείς όπως της πρωτογενούς παραγωγής, δεν έτυχαν ουδεμίας στήριξης.

Το βαρύ κλίμα για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτυπώνεται στην έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ όπου μία στις τρεις εκφράζει φόβο για ενδεχόμενο λουκέτο.

Τα κυβερνητικά σενάρια διαψεύδονται συνεχώς από την προ κορωνοϊού εποχή, με πρόβλεψη της Ε.Ε. για ύφεση -9% το 2020 και ανάπτυξη 6% το 2021.

Ο μόνος Τομέας στον οποίο «πέτυχε» η Κυβέρνηση, με βάση την βαθιά συντηρητική της ιδεολογία, είναι της διάλυσης και της υποβάθμισης των εργασιακών σχέσεων και της μισθωτής εργασίας.

Μια σειρά μέτρα που έχει προτείνει έγκαιρα και κοστολογημένα το Κίνημα Αλλαγής, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με τη μείωση του Φ.Π.Α. στον τουρισμό, την επιδότηση των θέσεων εργασίας, την αύξηση της επιστρεπτέας προκαταβολής, την κατάργηση της προκαταβολής φόρου, το ενισχυμένο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, τη στήριξη των μακροχρόνια ανέργων κ.λπ. με το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα, ώστε να αποτραπεί περαιτέρω η ύφεση, δυστυχώς δεν έγιναν αποδεκτά από την Κυβέρνηση.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι πως η Κυβέρνηση δεν έχει καμία ενεργητική παρουσία στη διαμόρφωση των αποφάσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι θετικό προκύπτει για τη χώρα μας έρχεται εξ’ αντανακλάσεως.

Το σύμφωνο σταθερότητας μετά την κρίση, το Ταμείο Ανασυγκρότησης και οι κανόνες της λειτουργίας του, το ύψος των κονδυλίων, η σχέση επιχορηγήσεων- δανείων και τελικά η διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου για την ανασυγκρότηση της οικονομίας με πολιτικό και κοινωνικό διάλογο, δεν φαίνεται να απασχολούν σοβαρά την Κυβέρνηση που βολεύεται στην συντηρητική «κανονικότητα» των λίγων και αγνοεί τους πολλούς.

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @OthonasM: Ο κ. Πρετεντέρης, γνωστός για την την εμπάθεια του απέναντι στην παράταξη και τη Φώφη Γεννηματά, που λειτουργεί εσχάτως και…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @FofiGennimata: Αυτός είναι ο δρόμος που μας έδειξε το ΠΑΣΟΚ. Ο δρόμος τώρα του Κινήματος Αλλαγής. Είναι η δέσμευσή μας, το συμβόλαιό μα…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @FofiGennimata: Η χώρα μας έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Βρίσκεται σε μια στενωπό, που απαιτεί τολ…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Και με την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ ευνοεί προκλητικά τους εκατομμυριούχους σε βάρος των πιο φτωχών https://t.co/mfjLSEPnqB

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η κατρακύλα της κυβερνητικής προπαγάνδας κατά της @FofiGennimata στη σοβαρή ,υποτίθεται, Καθημερινή. https://t.co/tmoz5vZylx

Facebook

ZOO Category

Login