Οι αρνητικές επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων και τα απαραίτητα μέτρα για την αναχαίτισή τους

on Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022.

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ

Οι αρνητικές επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων και τα απαραίτητα μέτρα για την αναχαίτισή τους

Οι αναταράξεις στην Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια Οικονομία, λόγω της πανδημίας και στη συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία οδήγησαν σε εκτίναξη του πληθωρισμού, που στην Ευρωζώνη βρίσκεται πλέον στο 9,1%, ενώ στις ΗΠΑ 8,3%.

Οι Κεντρικές Τράπεζες των ισχυρών οικονομικά χωρών ακολουθώντας την κλασική συνταγή για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ξεκίνησαν ήδη τις αυξήσεις των επιτοκίων, επιθετικά η FED και πιο συγκρατημένα η Ε.Κ.Τ. και προανήγγειλαν τις επερχόμενες αυξήσεις.

Η ύφεση έρχεται με ταχύτητα, όπως προειδοποιούν έγκριτοι αναλυτές, ήδη στη Γερμανία ο πρόδρομος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας υποχώρησε, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο προειδοποίησε για την "σκοτεινή" προοπτική της Ευρωπαϊκής Οικονομίας με την πιθανότητα αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης προσεχώς.

Η Ε.Κ.Τ. προκειμένου να αντιμετωπίσει την κούρσα των επιτοκίων της FED και την συνακόλουθη άνοδο του δολαρίου έναντι του Ευρώ θα "υποχρεωθεί" να προβεί και σε νέα αύξηση επιτοκίων, ενώ ήδη στο εσωτερικό της διαμορφώνονται τάσεις για αντιστροφή της ποσοτικής χαλάρωσης σε ποσοτικό σφίξιμο, που πέραν των άλλων θα έχει αρνητικές συνέπειες για χώρες όπως η Ελλάδα που επωφελήθηκαν από το συγκεκριμένο μέτρο.

Τον κίνδυνο της παγκόσμιας ύφεσης, λόγω της πολιτικής των επιτοκίων έχει ήδη επισημάνει η Παγκόσμια Τράπεζα, με την επισήμανση ότι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα πρέπει να γίνει με επενδύσεις, αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας, καθώς ο πληθωρισμός δεν προέρχεται από υπερ-ζήτηση, αλλά από μειωμένη προσφορά. Καλεί προς τούτο τις Κεντρικές Τράπεζες να συντονιστούν ώστε να αποτραπεί η συνολική αύξηση των επιτοκίων.

Η χώρα μας πλήττεται με έναν από τους υψηλότερους πληθωρισμούς της Ευρωζώνης του 11,4%, με δραματικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, με εκτίναξη του κόστους παραγωγής και αύξηση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο.

Η αύξηση των επιτοκίων θα επιδεινώσει τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία, θα πλήξει τους δανειολήπτες και θα δυσκολέψει περαιτέρω την άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας, με αρνητικό αποτέλεσμα για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Ήδη δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, με ρήτρα κυμαινόμενου επιτοκίου euribor, είδαν τις πρώτες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων τους.

Οι τράπεζες θα αλλάξουν τα στεγαστικά προγράμματα σταθερού επιτοκίου, ενώ θα εκτιναχθούν το ήδη υψηλά επιτόκια χορηγήσεων καθώς και εκείνα των καταναλωτικών δανείων.

Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας εξέλιξης, σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό, τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας, το υψηλό χρέος και η εκτίναξη στο 5% της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, τη δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα το 2023 και τις διεθνείς αβεβαιότητες, θα δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο μίγμα για την Ελληνική Οικονομία.

Με αυτά τα δεδομένα και πέρα από τις αναγκαίες πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την Ε.Ε. για το δημοσιονομικό σύμφωνο, την ποσοτική χαλάρωση, τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων, την πολιτική στην ενέργεια κ.λπ., πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, ώστε το επικίνδυνο αυτό μίγμα στην οικονομία να μην γίνει εκρηκτικό.

Η Κυβέρνηση, ως μέτοχος των συστημικών τραπεζών που έχουν πολλαπλά ενισχυθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, πρέπει να φροντίσει, ώστε οι τράπεζες να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος της επιτοκιακής πίεσης με δεδομένο μάλιστα ότι η κερδοφορία τους στηρίζεται και στα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων.

Οφείλει επίσης να αλλάξει το σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε να βρουν εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Οφείλει ταυτόχρονα να σχεδιάσει σε διαφορετική βάση την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων του ιδιωτικού χρέους και της στέγης των νέων ζευγαριών, που το ΠΑΣΟΚ έχει αναδείξει με συγκεκριμένες προτάσεις.

Στην ατζέντα επίσης της συζήτησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κρίσης θα έπρεπε να μπει και η αλλαγή του φορολογικού μίγματος, κυρίως με την φορολόγηση αυτών που κερδίζουν από την κρίση και διαθέτουν πλούτο, με την ελάφρυνση της εργασίας.

Όλα αυτά βέβαια και πολλά άλλα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να αναχαιτισθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα προβλήματα της οικονομίας, δεν θα μπορεί να τα κάνει πράξη μια συντηρητική Κυβέρνηση, που φροντίζει συστηματικά να δίνει προνόμια και μόνιμες φοροαπαλλαγές στους λίγους και ισχυρούς.

Μπορεί όμως και πρέπει να τα κάνει πράξη μια Κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο και γι' αυτό σύντομα ο λαός θα κληθεί να αποφασίσει.

Twitter

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αυξάνεται το περιθώριο μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων, αυξάνονται τα κέρδη των τραπεζών, επιβαρύνονται οι… https://t.co/iPXfp99zin

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @pasok: Η σημερινή ανακοίνωση της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά οτι η ακρίβεια…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών απο το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων αποτελεί μον… https://t.co/5YlVXDshtS

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @androulakisnick: Καμία ανοχή απέναντι στη βία. Καμία μόνη. Απαιτείται ένα συνολικό πλαίσιο παρεμβάσεων, που δεν θα προδίδει την εμπιστο…

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

RT @pasok: Ο πολυδιαφημισμένος από την Kυβέρνηση πρώτος προϋπολογισμός εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης και ενισχυμένης εποπτείας, δεν…

Facebook

ZOO Category

Login